U19 5-nationsturnering: Skilda världar, när Sverige krossade Tyskland

0

Det var inget snack om saken, allt annat hade ju så klart varit en stor sensation, när juniorkronorna (Team 19) inledde 5-nationersturneringen med klara 8-1 mot ett trots allt tappert kämpande tyskt lag.
– Det är riktigt skönt att starta turneringen på det sättet vi gör. Vi visar att vi är det bättre laget. När målen kom så släppte nervositeten och vi kunde släppa loss, menar 5-0 målskytten Oskar Lang efter matchen.

[Frölundaborg] Tyskland kom till ett vintrigt Göteborg som underdogs och fick också sämsta tänkbara start på matchen. Två snabba utvisningar gav nämligen hemmanationen ytterligare hjälp på traven och ett snabbt 1-0 mål. Tyskarna bet dock ihop bra och stod upp framför sin målvakt, Florian Proske, där det var svart som natten (alltså fullt med tyska spelare). Juniorkronorna lurades in i fällan och orkade inte riktigt kliva in framför offensivt mål, utan sköt många skott från distans som smidige Proske (blott 181 cm lång) klarade av utan större bekymmer.
– Han var bra efter isen, riktigt snabbt i sidled, berömmer Lang.

Men hemmalaget hade ett annat tempo i benen och när väl passningsspelet satt så hängde inte tyskarna med. 2-0 målet var riktigt snyggt, där Frölundas Pierre Engvall – efter läcker pass av Henrik Törnqvist – gled ifrån sin bevakning från halva plan innan han sprätte upp pucken i nätmaskorna. I numerärt överläge skulle även 3-0 komma innan första paus, detta trots att Sverige stundtals spelade lite för bekvämt. Spelarna vågade inte riktigt utmana och kände kanske trots allt av lite nervositet så här i turneringens första match. Den släppte dock i takt med målen och lite tränarsnack i pausen.
– Vi sade efter första att vi skall lägga mer pucklar mot mål, spela ett rakare spel in på mål, säger backen John Nyberg.

Oskar Lang 2

Foto: Christoffer Ehn, t.v, firar Oskar Lang, t.h, efter Langs 5-0 mål. Fotograf: Pia Ilenius

Och nog märktes det per omgående, efter blott 17 sekunder in på mittperioden kunde Team 19 utöka ledningen till 4-0. Smack, sade det bara, och det målet måste ha känts riktigt tungt för gästerna som återigen fick en usel periodinledning. Man skulle dock få chansen till spel med en man mer på banan efter några minuter, men strax därefter höll sig istället snabbe Lang påpassligt framme.

– Jag försökte ta mig in på mål så snabbt som möjligt, sedan vet jag att det brukar vara en lucka där högt. Så jag försökte få dit den och det gick ju bra, säger han med ett leende.
Ett mycket vackert mål, som kunde ha följts utav fler i mittakten om inte Proske svarade för en rad fina räddningar. Dock borde hemmalirarna försökt göra som Lang lite oftare – skjuta högt…
Även juniorkronornas målvakt, Jepser Erikssson, fick bekänna färg mot slutet av perioden, när tyskarna i och med ett powerplay hade en bra period i matchen och stundtals pressade tillbaka de blågula.
– Vi gav aldrig upp, utan försökte göra vårt bästa, som tyskarnas kapten Andreas Eder uttryckte det.
Något reduceringsmål skulle dock inte komma förrän en bra bit in på den sista perioden, när Manuel Edfelder kunde valla in en fladdrande puck – via ribban – förbi en snopen Jesper Eriksson. Dessförinnan hade dock Sverige hunnit med att göra ytterligare två mål och 6-1 gav knappast matchen den nerv som en reduceringspuck annars kan ge. Innan slutsignalen ljöd i Frölundaborg tvingades dessutom stackars Proske se två nya puckar passera mållinjen.
Skottstatistiken 55-26 blev rätt talande för hur gestaltade sig, Sverige var en klass bättre sett över hela banan. Högre tempo, bättre närkampsspel, vassare positionsspel, säkrare passningsspel och besitter ett helt annat självförtroende än Tyskland.

Andreas Eder

Foto: Andreas Eder, Tyskland U19. Fotograf: Pia Ilenius

En annan hockeyverklighet, där tyskarna endast hunnit med två gemensamma träningar före match och där målet inte är en seger över Sverige – utan något mer långsiktigt.- Vi försöker bygga en bra grupp inför nästa år, för att försöka ta oss tillbaka till A-gruppen i VM, säger Eder beslutsamt efter matchen.
Hans egen kedja, med Kammerer och Kircher, var dock den som stundtals kunde mäta sig med svenskarna i form av skridskosnabbhet, taktik och spelsinne.
– Jag gjorde några misstag i egen zon och kunde nog gjort ett mål men det var en okej match för mig, fortsätter han och menar att en del av förtjänsten ligger i att både han själv och Kammerer spelar ihop i österrikiska Salzburg.

Kort sagt; Skilda världar.

För Sveriges del fortsätter turneringen på torsdagen, då Schweiz står på programmet. Efter en väl utfört premiärmatch skall det bli spännande att se om laget kanske kan finslipa på ytterligare detaljer tills imorgon kväll – då Åby Ishall står som värdarena.

Vi träffade Sveriges John Nyberg och Oskar Lang efter matchen som båda var nöjda med hur matchen utvecklade slutade. Även Tysklands lagkapten Andreas Eder ville ge sin syn på matchen:
John Nyberg:

Oskar Lang:

Andreas Eder:

Fredrik Stillberg, Pucksnack.com
@Stillberg

 

33 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Twitter. Jag kommer att leverera intressanta intervjuer och tankar både i textform och genom video. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.