”Stockholm Capitals skulle vara bra för SHL” – Johan Garpenlöv

1

Tidigare NHL-spelaren och nuvarande hockeyexperten Johan Garpenlöv skrev igår en krönika där han berättade att han vill se ett svenskt KHL-lag i Stockholm. Krönikan sågs som något kontroversiell och möttes av väldigt mycket kritik. För Pucksnack utvecklar Garpenlöv varför han tycker vi i Sverige behöver ett KHL-lag och varför varken AIK, Djurgården eller Malmö bör kunna ta det steget.

2009 var AIK nära att gå med i KHL. Säsongen 2014-15 har det pratats om Malmö, där både klubben själva och KHL har uttryckt ett vagt intresse. Istället för Malmö, AIK eller Djurgården väljer Johan Garpenlöv ett helt nytt lag, Stockholm Capitals, som en KHL-representant ifrån Sverige.

– Jag skulle vilja ha ett fristående KHL-lag utan juniorverksamhet, utan endast ett rent KHL-lag eftersom Stockholm är tillräckligt stort för det publikunderlag KHL kräver, säger Garpenlöv.

”Måste bygga upp ett publikunderlag”

Nystartade klubbar eller klubbar som byter liga behöver marknadsföra klubben på ett skickligt sätt för att nå ut till publiken, men att ett nystartat svenskt KHL-lag skulle misslyckas rejält tror inte Johan Garpenlöv.

– Absolut måste ett nytt lag marknadsföra sig och bygga upp ett publikunderlag. säger Johan Garpenlöv och tror inte heller att ett Stockholm Capitals skulle kunna bli samma flopp som fjolårets Gagarin Cup-finalist Lev Prag som sattes i ekonomisk konkurs.

– Som jag har förstått hade Lev Prag två ägare, varav den ena ägaren ville inte vara med längre, vilket i sin tur gjorde att den andra ägaren inte ville stå ensam och valde istället att sätta klubben i konkurs.

– Det är svårt att lyckas med ett lag på bara ett år, i NHL arbetar man exempelvis med femårsplaner vilket man också skulle behöva i det här fallet.

”51% regeln gör det orealistiskt”

– Eftersom vi har föreningsägda klubbar med 51% regeln blir det orealistiskt att klubbar som AIK, Djurgården och Malmö tar ett naturligt steg mot KHL. För att en befintlig klubb ska kunna spela i KHL måste de i så fall gå i konkurs och starta upp klubben under KHL, menar Garpenlöv och tror inte heller SHL kommer påverkas nämnvärt med ett svenskt KHL-lag.

– Ser man på det finska laget (Jokerit) är stommen bra finska spelare, och jag tror det skulle vara samma sak i Sverige. Stommen skulle bestå av bra svenskar och utländska spetsspelare, så jag tror inte det skulle påverka SHL så nämnvärt, utan jag tror att det skulle vara bra för SHL att få in ett KHL-lag i Sverige som blir ”Sveriges lag” i KHL.

”Folk vill se bra hockey”

– Jag tror folk vill se bra hockey och i KHL spelas det bra hockey. Våra bästa spelare som inte spelar i NHL spelar i just KHL. Sedan finns det alltid hardcoresupportrar som kanske aldrig går på en KHL-match, men det finns fler människor som gillar hockey och vill se bra hockey.

– Stockholm Capitals skulle vara ett hett alternativ för en mängd hockeyspelare, sedan finns det alltid konkurrens från exempelvis Schweiz med livsstilen och lönen och det finns även konkurrens från andra KHL-klubbar, men i grunden skulle det vara ett jättehett alternativ för spelarna, just för ekonomiska skäl men även eftersom de bästa spelarna vill mätas med dem andra bästa spelarna, samtidigt som man vill spela bra hockey.

 

1 kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.