CHL: Frölundas matchhjälte Robin Figren förklarar segern.

Igår spelade Frölunda HC kvartsfinal nummer två mot finska IFK Helsingfors i Champions Hockey League och efter att första matchen slutat 2-1 till HIFK var Frölunda således tvungna att vinna med minst ett mål för att tvinga kvarten till förlängning; två för att vinna efter full tid.

Featured foto: Julia Bjers, Pucksnack.com

Det var en mycket spännande och underhållande match vi fick bevittna i Frölundaborg, dagen till ära då innebandy-VM pågår i Scandinavium, där det var två lag som aldrig skulle ge sig.
Efter en lite trevande start fick Frölunda chansen att spela powerplay drygt halvvägs in i perioden och då tog man över matchbilden i öppningsperioden totalt. I kvällens andra PP-chans skulle norrmannen Mats Rosseli Olsen trycka in 1-0 efter att ha fångat upp pucken framför mål och det var också det resultat vi hade med oss in i paus, trots bud på fler mål från hemmalaget.

I den andra perioden kom Frölunda ut som ett kanonskott och det skulle bara ta 1.47 innan Andreas Johnson utökade till 2-0 och de närmsta minuterna efter fanns det både två och tre chanser till utökande. Istället hängde man inte med när HIFK kontrade och Robert Leino förde upp pucken med ryslig fart längs med kanten och överlistade sedan Lars Johansson i Frölundas mål med ett riktigt vackert handledsskott rätt upp i krysset till 2-1.

Målet gav HIFK en hel del energi och med det totala resultatet oavgjort (3-3) var det ett nervöst Frölunda som fick mycket svårt med passningar i egen zon och uppspel mot ett hårt forecheckande och hungrigt HIFK under en period i mittenakten. Men man skärpte till sig och var det bättre laget även i mittenakten där Rosseli Olsen bl.a. var ett stolpskott ifrån att bli tvåmålsskytt.

I den tredje perioden fick vi bevittna en riktig berg-och-dalbana där HIFK drygt fyra minuter kvitterade i matchen och på så sätt tog över i serien när Corey Elkins gjorde ett vackert solomål. Frölundabacken Mikael Wikstrand var chanslös när Elkins rundade honom och inte heller Johansson hade någonting att säga till om på backhandskottet.

Men det är ishockey och vi vet att verkligen allting kan hända, det skulle vi uppleva ett flertal gånger om igår. För bara drygt tre och en halv minut senare hade Frölunda först gjort 3-2 genom Robin Figren som styrde in Elias Fälths skott innan turneringens Top Scorer Mathis Olimb hittade in till 4-2 med en styrning framför mål.

Ännu en gång skulle HIFK kvittera serien och än en gång var det Leino som hängde med upp i en kontring och fick en underbar pass utav Nikolai Goldobin rakt över slottet och inte hade några problem att trycka in 4-3 bakom Johansson på ett direktskott med lite drygt 7.30 kvar att spela.

Matchen såg ut att gå mot förlängning i en mycket underhållande sluttamp på matchen där lägen skapades åt båda håll och när Frölundas Fälth utvisades för en hög klubba med 1.10 kvar trodde HIFK att de skulle få en gyllene chans att avgöra matchen. Istället hittade domarna en Too Many Players-utvisning på HIFK i samma veva och tog ut en av varje för 4 mot 4-spel. Detta skulle Frölunda ta vara på när Mattias Janmark kontrade och fick med sig Figren som tog emot passen i slottet och skickade in pucken mot mål där en retur skapades som han själv tog vara på och satte in 5-3 (6-5 totalt) till Frölunda med bara 50 sekunder kvar utav matchen.

HIFK tog ut målvakten men lyckades aldrig riktigt sätta press på Johansson i Frölundas mål och Göteborgarna avancerade till semifinal i och med Figrens andra mål för kvällen.

Matchstatistik

1-0 (15.44) | Mats Rosseli Olsen (Mathis Olimb, Erik Gustafsson) PP1
2-0 (21.47) | Andreas Johnson (Max Görtz, Oliver Bohm)
2-1 (25.40) | Robert Leino (Nikolai Goldobin)
2-2 (44.04) | Corey Elkins (Sami Blomqvist, Otto Honkaheimo)
3-2 (46.13) | Robin Figren (Elias Fälth, Mikael Wikstrand)
4-2 (47.34) | Mathis Olimb (Erik Gustafsson, Andreas Johnson)
4-3 (52.22) | Robert Leino (Nikolai Goldobin)
5-3 (59.10) | Robin Figren (Mattias Janmark, Christian Bäckman)

Skott: 39-21 (17-2, 13-8, 9-11)
Utv.min: 10-74 (2-6, 2-2, 6-66)

Anledningen till 74 minuter på HIFK var att Tomas Zaborsky, Teemu Ramstedt samt tränaren Antti Törmänen fick 20 minuter vardera efter slutsignalen p.g.a Abuse of Officials. Törmänen kan nog räkna med en saftig böteslapp att vänta.

 

Jag fick mig ett litet snack med Robin Figren själv efter matchen för att höra hans tankar.

 


Ni hade fyra raka förluster inför idag, hur känns det att ha brutit trenden?
– Det känns jäkligt skönt faktiskt! Jag menar, jag tror inte att det finns någon människa i hela världen som vill förlora i något. Jag är definitivt inte en utav dem i såadna fall, så det är klart att det är kul. Skönt att vi lyckas vinna här igen när vi ändå spelat bra de senaste matcherna men inte fått studsen med oss helt.

Om du skulle summera de båda matcherna mot HIFK; vad var skillnaden på första matchen och idag?
– Idag är vi lite mer närvarande i alla lägen, tycker jag. Men ser man till matchserien överlag så är det två riktigt bra lag. Jag tycker att Helsingfors är ett riktigt skickligt lag och idag tog de vara på sina lägen med några riktigt vassa avslut. Jag tyckte att de var med där ute hela tiden och serien var jättejämn, så all cred till HIFK. De var jäkligt bra!

Vi fick se en riktig berg-och-dalbana-historia  i tredje perioden. Hur är det att spela när det svänger så?
– Ja, precis, det var verkligen en berg-och-dalbana och det svängde kanske lite väl mycket målmässigt där, men det är samtidigt styrka att kunna bryta tillbaka där igen varje gång när de kvitterar. Det visar på någonting tycker jag, det är karaktär och starkt av oss. Så det tar vi med oss.

Du gjorde två mål idag, hur skulle du beskriva det andra, avgörande, målet?
– Haha, njae jag tycker att det är ett bra mål. Janne (Mattias Janmark) är ju känd för att kunna ta tag i pucken på det sättet och vända på spelet, så när han tar pucken gäller det att hänga med och det var lite det jag försökte. Det ledde till att vi lyckades få till en liten give-and-go-situation och sedan kommer jag faktiskt inte riktigt ihåg hur jag fick in den. Vi har ju ingen jumbotron här i Frölundaborg så fick ju inte se någon repris, haha. Men den gick in på något sätt och någonstans var det väl en sådan puck som inte har gått in de tidigare matcherna där det strulat för oss, så vi fick la tillbaka den idag kanske.

Ni kommer nu få möta Kärpät Oulu i semifinal; har ni någon koll på dem?
– Njae, dålig koll faktiskt. Jag har pluggat Liiga för dåligt märker jag. Men man får sätta sig ned och titta lite på video, ställa in sig på att det är ett skickligt lag och sedan är ju finska lag överlag väldigt starka, så ja. De är ju där av en anledning precis som vi, så det kommer bli en tuff utmaning men tillika inspirerande och spännande!

 

I semifinalen kommer Frölunda HC att ställas mot finska Kärpät Oulu som slog ut SaiPa Lappeenranta i kvartsfinalen. Kärpät har bättre ”record” och kommer få fördelen av att spela på hemmaplan i match två, detta innebär att Frölunda spelar Match 1 i Scandinavium på tisdag den 13 januari. Se till att vara där och stötta gubbarna, gott folk, för det är riktigt bra hockey med riktigt bra lag kvar!

/Efraim Larsson
efraim.larsson@hotmail.com

Twitter:
@EfraimLarsson
@Pucksnack

 

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.