Kaoset inom Växjös juniorverksamhet

4

Under säsongen som pågår är det uppåt 20 spelare som lämnat föreningen på juniorsidan. Det är mer eller mindre ett helt lag och fler är tydligen på väg bort inom den närmsta framtiden.

Jag skrev ett par rader kring frustrationen från läktarhåll tidigare i veckan när Växjös J18 förlorade mot Malmö på hemmaplan. Själva förlusten i sig var inte ämnet för kvällen utan vad som håller på att ske på juniorsidan hos Växjö Lakers. De senaste veckorna har varit en kaosartad tid där spelare försvinner en efter en. Föräldrar och övriga inblandade runt juniorlagen (J18 & J20) ställer sig så klart väldigt frågande vad som är fel och vad det är som håller på att hända.

”Fortsätter det så här finns det ingen juniorverksamhet kvar inom föreningen – inte på elitnivå i vart fall”

”Nu måste väl för fan ledningen och de höga hönsen vakna och inse att något är helt åt helvete fel”

Jag kan fortsätta med hur många citat som helst. Det är långt från trevliga tongångar runt juniorverksamheten i Växjö Lakers som man hör när man rör sig runt omkring verksamheten.

Såg otroligt bra och spännande ut

Inför säsongen ställde man starka trupper på is tillsammans. Riktigt starka, i alla fall sett till namnen på pappret. Även tränarsidan såg riktigt spännande ut där Calle Steen tog över J20 efter att under fjolåret fört J18-laget tillbaka till toppen efter en överlägsen säsong i division 1. Ersättaren Pontus Nyberg plockade man upp från U16 med riktigt fina resultat de senaste åren och samtidigt med bra kunskap kring flera av spelarna som följde honom upp i systemet.

Det såg helt klart intressant ut och med trupper där man spetsade med värvningar av flera riktigt intressanta framtidsnamn från runt om i landet och grannländerna.

Spelare slutar en efter en

Säsongerna var knappt igång förrän de första spelarna försvann. Nya spelare utifrån. De till och med slutade med hockeyn helt! Sedan dess har det vart svängdörrar i omklädningsrummen där den ena efter den andra packat sin bag och lämnat Växjö. En del på grund av klubbens beslut men de flesta har självmant lämnat. Anledningarna är att man känt sig missnöjd, sidosatt, ej uppskattad och allmänt illa behandlad – till och med mobbad!

Oavsett så är just ”Missnöjd – Sidosatt – Ej uppskattad – Illa behandlad och framför allt Mobbad” fem anledningar för många som går under kategorin fel väg att gå när det kommer till att bygga en stark, intressant och välmående juniorverksamhet.

”Övriga hockeysverige skrattar åt oss”

En uppgiven förälder berättar om samtal från vänner och bekanta från andra klubbar runt om i landet som givetvis undrar vad som händer i Växjö. Föräldern vill så klart tro på sitt barns lag och föreningen i sig men erkänner att det är långt från bra för stunden. En juniorverksamhet där spelarna inte brinner för att spela med J20 i SuperElit är så fel det bara kan vara.

”Killarna ska vilja gå på brinnande kol för chansen att spela i SuperElit, den viljan finns inte idag”

Enligt föräldrar som har nära kontakt med andra föräldrar till spelare i övriga lag runt om i Sverige får ofta frågor om varför så många spelare lämnar Växjö och vad som händer men framför allt vad som görs för att få bukt på det hela.

”Det är kaos och verkligen inte bra för Växjö som elitklubb, för framtida lag och kommande satsningar – Övriga hockeysverige skrattar åt oss för stunden”

Då jag träffade Anders Öman innan säsongerna drog igång i september tidigare i år så var han förväntansfull inför så väl den kommande SHL säsongen där han ansåg att förväntningarna låg rätt på laget men han nämnde också juniorsidan där det fanns mycket goda förutsättningar till framgång. Jag ställer mig frågan om Öman ens är informerad om läget som råder i föreningens juniorverksamhet för stunden? Fick snabbt svar på min fråga av en annan uppgiven förälder:

”Tror inte Anders har den kollen då det finns ansvariga under honom som sopar skiten under mattan för att på det sättet få det hela att se okej ut”.

Bortskämda ungjävlar!

Som sagt spelare mår inte bra och det vet alla att när man inte mår bra gör man heller inget bra jobb. Får man dessutom skit kastat på sig utan att få någon konstruktiv kritik att ta åt sig av och jobba med blir det svårt att leverera det man är bra på.

Enligt de jag pratat med förekommer det allt som oftast rejäla utskällningar i omklädningsrummet mellan perioderna i matcher. Coacherna skriker ut sin ilska, sparkar på döda ting och förklarar hur dåliga spelarna är. Inte vad som ska göras eller hur man ska agera för att vända till ett positivt resultat.

Tydligen ska en coach fått ett rejält utbrott tidigt under säsongen mitt under en match där han i periodpausen skriker ut följande till sitt lag:

”Era bortskämda ungjävlar – hoppas några av er slutar!”

Växjö, snälla, ta tag i problemen nu

Även om en del information självklart kan vara överdriven och kanske helt felaktig så kvarstår fakta att spelare inte mår bra och att det föreligger stora problem inom verksamheten.

Personligen blir jag både rädd och ledsen över det hela. Jag brinner för ungdoms och juniorhockey, att jag dessutom utgår från Växjö som stad så önskar jag så klart att det även framöver kommer finnas högkvalitativ hockey i ämnet att följa på nära håll. När man nu märkt hur illa det står till inom ämnet känns det som att framtiden kan bli riktigt dyster, otäck och trist.

Så kom igen Växjö Lakers – Snälla, ta tag i problemen nu!

Övriga inlägg i ämnet:
* Reflektionen – inget nytt under solen

Frilans skribent/fotograf. Driver juniorhockey.se samt fototjänsten Hockeyfoton.se. Tveka inte att kontakta mig via, mail | twitter | 070-282 01 04.

4 Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.