CHL: Inför gruppfinalen, Red Bull Salzburg-HV71

0

Både Red Bull Salzburg och HV71 har två vunna matcher och en förlust i bagaget. När man nu går in i omgång fyra väntar en tuff match för ettan och tvåan i Grupp I. En match som i stort sett måste vinnas.

 

Otroligt viktig match

Förra matchen lagen emellan blev det bekant en 5-3 vinst för Red Bull Salzburg i Kinnarps Arena men när HV71 nu har mer matcher i bagaget samt fler tillgängliga spelare hoppas vi på en mer organiserad match ikväll. Båda lagen kommer närmast från en storvinst. Salzburg vann mot JYP med 4-0 och HV71 krossade Kloten Flyers med 5-0. Båda lagen står nu på sex poäng tillsammans med JYP. Och max två lag kan gå vidare från gruppen. HV71 har efter kvällens drabbning två svåra matcher mot JYP kvar att spela, vilket innebär att matchen ikväll är otroligt viktig. Självklart är kvällens match även oerhört viktig på grund av att det är sista matchen innan SHL-premiären. Vinner HV ikväll kan man hem till Jönköping ha med sig en hel del självförtroende efter två bortavinster på tre dagar.

 

Bästa möjliga lag

Andreas Johansson, tränare i HV71, har själv sagt i en intervju att han satsar ”all-in” på att gå så långt som möjligt i turneringen. Vi har ännu inte spelat en enda match med full trupp, förrns ikväll då samtliga spelare är tillgängliga för spel viket innebär att vi får ett ordentligt smakprov på vad HV71 egentligen står. Jag menar nu har man spelat en handfull matcher och har alltså fullt lag. Och det är detta lag HV med största sannolikhet ställer upp med på torsdag i SHL-premiären borta mot Växjö Lakers. Det är nu upp till bevis.

Björn Melin missade fredagens match mot Kloten Flyers men är ikväll åter redo för spel. Andreas Johansson har meddelat att Björn går in som extraforward istället för Anton Bengtsson. Jesper Williamsson är även han redo för spel och går istället för Lawrence Pilut in som sjunde back. Utöver de två förändringar ser laget ut precis som det gjorde i fredagens match mot Kloten.

En spelare vi ska hålla ögonen på är juniorbacken Emil Johansson med nummer 17 på ryggen. Killen är född 1996 och är alltså endast 18 år gammal. Men hittills under försäsongen har Emil visat att han verkligen är en framtidens man. Han går ”all-in” i alla situationer samt har ett enormt självförtroende. En kille som utan tvekan SHL-debuterar kommande säsong.

 

Tre nycklar till framgång

Vi har än så länge i turneringen fått se ett HV71 som gjort åtta av sina elva mål i powerplay. Hittills är det ett spelmoment som rullat på galet bra. För att ikväll ta med sig tre poäng krävs det att vi fortsätter briljera där då matchen med största sannolikhet i stort är väldigt jämn.

En annan nyckel är målvaktsspelet. Jag ser inget annat alternativ än att Gustaf Wesslau åter får vakta kassen. Han har hittills varit oerhört trygg mellan stolparna och är absolut en målvakt utespelarna kan lita på. Jag säger inte att Erik Ersberg har varit dålig men om man verkligen vill vinna kvällens gruppfinal ska man satsa på bästa möjliga lag och där ingår utan tvekan en stekhet Gustaf Wesslau.

Den sista nyckeln är stjärnspelarna som nu måste börja leverera. Vissa har redan visat vad dem går för, vissa har drabbats av skadeproblem och vissa har helt enkelt varit ganska osynliga. Men jag tänker framförallt på Mattias Tedenby och Calle Ridderwall. Där har vi två spelare som garanterat värvades som klasspelare och för att bära HV71 till nya segrar. Än så länge har ingen av dom kommit upp i riktigt den standard jag förväntat mig. ”Teden” har förvisso spelat riktigt bra emellanåt trots skadeproblem men har inte riktigt kommit upp i den nivån han kan hantera. Angående Calle förväntar jag mig mycket mer. Han har emellan åt gnistrat till med en snygg assist eller liknande men jag vet att han kan mycket bättre.

 

Matchen börjar 17:45 och sänds på SVT Play.

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.