CHL: Härenstam – ”CHL har kommit för att stanna”

0

Många matcher har spelats – mål har avkunnats och spelare möts, tacklats och vunnit mot varandra. Men det har även kantats med mindre trevliga saker.

”Markera: Hit men inte längre!”

C. Härenstam, kommentator - SVT Foto: Pucksnack.com

C. Härenstam, kommentator – SVT
Foto: Pucksnack.com

DE SENASTE DAGARNA HAR varit kantade av sämre nämnvärda ting från CHL. Hemska överfall och dåd från spelare som fått vredesutbrott eller hjärnsläpp, för att tala klarspråk, har skapat en del ”skandalrubriker”. Nu senast under dagen som Pucksnack kunnat rapportera om, där Mathis Olimb föll offer för ett överfall Villacher-spelaren Brock McBride.

För Chris Härenstam har det varit en omfattande period med matcher utav bra och dålig kvalitet som han har skådat under de senaste veckorna. Hans uppfattning av turneringen är inte något han skäms över att säga. Det är rakt igenom positivt – även om det finns tråkigare sidor av det hela.
CHL är bättre än vad man tycker hos många. Topplagen håller definitivt bra klass, nästan samma klass som SHL-lagen. Medan de sämre lagen som inte har presterat måste ha större krav på sig. Att man får kvala in helt enkelt. 

Någonting som man kanske bör ta till redan nästa säsong?
Absolut! Det tror jag kommer bli jätteviktigt. Också att man minskar antalet lag. Men sedan har det inte bara varit dåligt, det finns de lag som inte presterar men som ändå gör det bra. T.ex. Vienna, Salzburg – som jag såg idag – med flera.

Vad som har hamnat på tapeten är de här ”överfallen”. Vad är ditt intryck av detta?
Som jag då såg mellan Skellefteå och Krefeld blev det för mycket. När spelarna tar till sådana saker som hårdare tacklingar, slag m.m. blir det i slutändan livsfarligt. Man måste visa på ett bra sätt att så här får det inte gå till. Hårdare straff är en sak, och att markera. Markera: Hit, men inte längre!

Nu har detta ändå varit från lag utifrån SHL. Är det rätt att säga att det är sådant som sker från lag i dem här ligorna?
Nej det tycker jag inte. Man ska låta bli att generalisera för att det är ändå någonting som inte hänt förrän nu, då vi haft bra domarnivå från första början och att varje situation kräver sin bedömning. Så slutsvaret är; nej.

”Hårdare straff”

I SHL ÄR DET INTE OVANLIGT med åtgärder mot spelare som utför sådana dåd. Disciplinnämnden i Sverige har varit hårda på markeringen kring våld i tacklingssituationer som oftast har böter involverade i straffen. Chris menar att sådana saker bör tas upp och kanske t.o.m. prövas för att markeringen ska kännas från ledande håll.

Vad ser du som möjliga lösningar på problemet?
Går man på avstängningarna finns det tre alternativ, som jag ser det: Avstängning i CHL med avstängning i den inhemska ligan och som sista utväg att man bötfäller spelaren eller sätter ekonomiska krav efter sådana här handlingar. Huvudpunkten blir i slutändan att man ska visa att det hör inte hemma här. Det finns inte någonstans i samhället som detta hör hemma.

Han menar också att sådana här händelser är en bra sak – för att man ska kunna åtgärda problemen. Han säger bl.a. att en gemensam dialog mellan parterna, SHL och CHL med andra ligor är en möjlig åtgärd för att visa hur man ska agera. Att man håller på samma klimat som existerar i de ligor som faktiskt deltar i turneringen.

Finns det någonstans som skulden bör läggas?
Vi pratar om att det ligger mycket till individen som utför dådet, men det är heller inte hela sanningen. Utan det ligger även till grund i vem som kan ta tag i saken. T.ex. tränaren. Man måste som ledare visa att man inte går över gränsen till att man börjar skada andra. Helt enkelt att man markerar på ett kraftfullt sätt och säger att ”det här är fel”.

”CHL har kommit för att stanna”

Mycket har spekulerats i att ”Top Scorer-tröjorna” är en del av det. T.ex. Rönnbergs uttalande om att spelarna känner sig som ”måltavlor” ute på isen. Vad är din uppfattning av det uttalandet?
Ja, men säger dem att de känner så kan man inte förneka det. Upplever man det så är det självklart att man kanske ska ta tag i det.

Vi hade ju en liknande situation med Svenska Spels färgade hjälmar, vilket ändå var ett försök att sälja produkten; SHL.
Helt riktigt. Och det får man inte glömma i sådana här sammanhang heller. Sport är underhållning och många företags sätt att marknadsföra sig med olika spex är i kommersiellt syfte. Det ska säljas och man vill få mer uppmärksamhet. Man får inte glömma att det finns alltid två sidor av myntet.

En egen slutkommentar? – Generell uppfattning om CHL kanske, med det hemska åt sidan?
Att det varit riktigt bra hockey stundtals och att CHL har kommit för att stanna.

Glöm inte att följa oss på Twitter och Facebook

 

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.