Den stora KHL-rankningen – Östra konferensen

0

Imorgon startar världens näst bästa liga igång – KHL. Ligan öppnar säsongen med stormötet mellan regerande Gagarin Cup mästarna Metallurg Magnitogorsk och storlaget Dynamo Moskva. Igår kunde ni läsa om västra konferensens rankning, och idag rankas den östra konferensen.

 

1. Metallurg Magnitogorsk

Fjolårsmästarna och det konstanta topplaget Metallurg Magnitogorsk ser onekligen starka ut även denna säsong. Man har behållit stommen och spetsen från fjolårssäsongen, samtidigt som guldcoachen Mike Keenan är kvar som coach. Kommer gå oerhört långt i år också.

2. Salavat Julajev Ufa

Gagarin Cup mästarna från 2011 ser fortsatt starkt ut säsong efter säsong. Spetsspelarna är kvar sedan fjolårssäsongens fjärdeplats, och lär vara lika bra denna säsong.

3. Ak Bars Kazan

Slutligen blev Oscar Möller klar för Ak Bars Kazan från delrepubliken Tatarstan längs Uralbergen – en bra värvning som de verkligen kommer ha nytta av. Tillsammans med Möller har de även värvat svenske VM-målvakten Anders Nilsson. Nilsson hade ett riktigt starkt VM, och håller han i den formen denna säsong kan Kazan räkna med att tillhöra absoluta toppen.

Egentligen skulle jag vilja tippa Ak Bars som tvåa, men eftersom de spelar i samma division som Metallurg Magnitogorsk är det antingen etta eller trea som gäller.

4. Barys Astana

Kazakerna bytte tränare inför denna säsongen. Finske Ari-Pekka Selin fick lämna och ryske Andrei Nazarov tog över. Laget har även fått tillbaka kazak-kanadensaren Kevin Dallman, som sista säsongen i Barys producerade 54 poäng på 53 matcher från blå, från SKA St. Petersburg och kommer vara en av de viktigaste pusselbitarna i lagbygget.

5. Jugra Chanty-Mansijsk

Är det dags för slutspel igen i Chanty-Mansijsk? Laget har tänkt långsiktigt och värvat hem flera unga ryssar från kanadensiska juniorligan, men även värvat toppspelare från bland annat SHL och Liiga. Även en stark värvning i danske Philip Larsen som kommer vara en defensiv ledare.

6. Traktor Tjeljabinsk

2013 års finalist hade en tuff fjolårssäsong då man inte ens tog sig till slutspel. Det nya expansionslaget Admiral Vladivostok skrällde och knep åttondeplatsen mitt framför ögonen på Traktor, men denna säsong bör laget nå slutspel. Med värvningen av Kyle Wilson från Donbass Donetsk, Deron Quint från Spartak Moskva och Martin Ruzicska från tjeckiska HC Trinec, kommer laget få en ytterligare dimension i spelet. Traktor lär knipa sjätteplatsen, men inte mer än så.

7. Sibir Novosibirsk

Sibir har ekonomiska problem, men ska trots det spela i KHL denna säsong. Laget har lyckats värva Patrik Hersley, som spelat riktigt bra på försäsongen, från Leksand och Andreas Thuresson från Brynäs som bara några få av deras värvningar. Sibir slutade sexa förra säsongen, och lär hamna där någonstans även nästa säsong.

8. Avangard Omsk

En tung fjolårssäsong följs förmodligen upp med en mindre tung säsong. Förra säsongen var första gången laget missade ett KHL-slutspel, då man slutade tia i den östra konferensen. Finns inte direkt någon värvning som sticker ut, även om de har värvat svenske Erik Gustafsson från Philadelphia Flyers

9. Avtomobilist Jekaterinburg

KHL har blivit starkare till denna säsong, och även den östra konferensen. Laget nådde en sjundeplats förra säsongen, och nådde slutspel för första gången sedan 2010. Inga värvningar som sticker ut har gjorts, och frågan är om de når slutspel. Lär slåss om sista slutspelsplatsen, men inte mer än så.

10. Admiral Vladivostok

Följs fjolårets succésäsong upp av en baksmälla? Förra säsongen var Admirals första säsong i KHL, och de nådde slutspel genom att knipa sista slutspelsplatsen i sista omgången framför förra säsongens flopp Traktor Tjeljabinsk. Väl i slutspelet tog det stopp i första omgången mot Metallurg Magnitogorsk – trots att laget lyckades vinna en match.

Inför denna säsongen har laget tappat många av succéspelarna, men har lyckats behålla viktiga pusselbitar såsom svenskarna Niclas Bergfors och Richard Gynge, ryske Enver Lisin och målvakten Jevgenij Ivannikov. Man har även gett honom konkurrens i mål genom att plocka in finske Ari Ahonen, senast i Barys Astana.

11. Lada Toljatti

Den forne plantskolan Lada Toljatti är tillbaka i KHL, och det för att stanna. Förhoppnignsvis har de lärt sig av sitt ekonomiska misstag, som fick dem uteslutna ur ligan 2010, och har på pappret ett budgetlag. Den enda värvningen som sticker ut är kanadensaren Jeff Glass på målvaktssidan, som avslutade säsongen riktigt bra i CSKA Moskva.

12. Neftechimik Nizjnekamsk

Tuff fjolårssäsong för Neftechimik, och jag tappar dem på samma placering som de avslutade förra säsongen. Laget har en riktigt tung väg att gå om de vill nå slutspel – en väg som är alldeles för lång i nuläget.

13. Amur Chabarovsk

Amur från fjärran östern lider av ekonomiska problem och har varit ett konstant bottenlag varje KHL-säsong, och har endast nått slutspel en gång. Tråkigt för publiken, då de har fullsatt (7100 personer) varje hemmamatch. På grund av lagets dåliga ekonomi har det inte blivit några större värvningar, utan lär infinna sig i botten av tabellen.

14. Metallurg Novokuznetsk

”Det mindre Metallurg-laget” från Novokuznetsk är inga höjdare i KHL. Förra säsongen slutade laget näst sist i både östra konferensen och hela KHL. Det enda laget som var sämre var Amur Chabarovsk. Inför denna säsong bör båda lagen tillhöra botten av ligan, även om Amur hamnar några poäng före Metallurg Novokuznetsk.

 

Fullständiga tabellen:

1. Metallurg Magnitogorsk

2. Salavat Julajev Ufa

——————————

3. Ak Bars Kazan

4. Barys Astana

5. Jugra Chanty-Mansijsk

6. Traktor Tjeljabinsk

7. Sibir Novosibirsk

8. Avangard Omsk

——————————

9. Avtomobilist Jekaterinburg

10. Admiral Vladivostok

11. Lada Toljatti

12. Neftechimik Nizjnekamsk

13. Amur Chabarovsk

14. Metallurg Novokuznetsk

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.