Tom Nilsson om framtiden och tiden i Frölunda

0

Backen Tom Nilsson spelade i Frölunda den gångna säsongen. Han kom inför förra säsongen från Mora, där han spelade under sin juniortid. Tom Nilsson kommer från början från Stockholm där han föddes år 1993. Han draftades av Toronto Maple Leafs i fjärderundan som nummer 100 totalt. Under den kommande säsongen ska Tom Nilsson försöka ta en ordinarie plats i Toronto Maple Leafs i NHL. Jag ringde upp honom för en telefonintervju.

Följ mig på Twitter: @juliabjers

Snart Kanada. Vad har du för förhoppningar på den kommande säsongen? NHL? AHL?
Jag åker över med ganska få förhoppningar egentligen. Jag vet inte vart jag ska spela. Det finns två lag att spela i och vilket lag jag än spelar i så kommer jag bara köra med full fart. Om jag inte hade någon chans på NHL skulle jag inte åkt över men sen om det sedan tar ett halvår, ett år eller två år det får man se. Det är en annan hockey att lära sig men sen vet jag att jag är en bra hockeyspelare och om jag spelar bra så har jag en chans på att få en plats, tycker jag.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com

Varför valde du att åka över nu istället för att ta ett år till i SHL och utveckla dig som spelare under Roger Rönnberg?
Jag anser att vart jag än är så kommer jag utvecklas lika mycket. Visst handlar det om att få speltid och sådär. Man måste spela för att utvecklas men om jag spelar i AHL eller i SHL så tror jag att jag kan utvecklas lika mycket. Varför jag valde att åka var för att jag ville lära mig spelet där borta och komma in i systemet.

Hur känns det med den lilla isen? Är det stor skillnad?
Nej. Inte så jätte. Det går ju lite snabbare och de är lite större, lite starkare och de smäller på mer. Det är de enda skillnaderna egentligen. Det är inga jättestora skillnader. Jag tycker om när det går snabbt så det passar ändå mig, tror jag. Det är en liten yta och då får man använda sin explosivitet till att trycka till någon och täppa till ytor.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Hur är det på Torontos camper?
Det är väl lite samma sak varje gång man är där egentligen. Jag har varit där fyra gånger nu. Första gångerna jag var där så var det mer fys- och istester och mer matcher. Sen ju mer tid jag har varit där har det lugnat ner sig. Nu hade vi inga tester utan det var mer bara småmatcher. Det var mer inriktad på individen och att man skulle lära sig mer. Jag tycker det är lite skönare. Det är inte så hetsigt utan man kommer dit för att lära och förbereda sig för framtiden och den stora campen som jag ska över på nu.

Hur känns lagen?
Det känns bra. Man vet inte exakt lagen. Det är ju 45 gubbar som ska delas upp i två lag. Nu missade vi slutspel här i år och det har varit tufft i många år innan förrförra året när man gick till slutspel men det är något nytt som pågår i föreningen. Det är en ny General Manager, ny president och sådär. Saker händer och det är ganska roligt att vara med i en ombyggnad. Det är lite som med Frölunda inför den förra säsongen. Frölunda gjorde det jättebra med ett nytt ungt lag och ny coach. Sen kom vi tvåa.Vi gjorde det väldigt bra så jag hoppas på lite samma sak nästa år.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Finns det någon du känner sedan innan i Maple Leafs och i Marlies?
Inte någon jag känner bra men jag har väl träffat de flesta när jag har varit på camper där borta så jag är bekant med de flesta. Sen lär man känna alla på en till två veckor. Det brukar gå rätt fort så det är jag inte så orolig för. Det är ju hockeykillar så de är schyssta.

Vad är den största skillnaden mellan SHL och NHL/AHL?
Det vet jag inte. Jag har inte så mycket erfarenhet från NHL eller AHL. Jag vet ju bara att SHL är en bra liga och jag tycker att jag platsar där så jag får se lite vad den stora skillnaden är. Jag har inte fått någon spelsystem eller hur vi kommer spela. Det är mer utifrån det jag har sett på TV som jag vet. Det går ju fortare så det är väl lite svårare att spela den hockeyn Roger vill spela där man vill hålla i pucken. Sen är ju det någonting som har kommit in i bland annat Chicago och Detroit. De spelar pucken mer medan lag som LA brunkar på och bara matar fram. Det finns olika spelsystem och jag vet inte riktigt hur vi kommer spela den här säsongen. Det återstår att se.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Följer du NHL mycket?
Ja, så mycket som jag kan. Jag satt väl varje morgon med NHL tonight och kollade på alla highlights från matcherna. Man kan ju inte kolla på alla matcher, vilket är lite tråkigt. Men de matcher man kan se försöker man se och man kollar alltid hur det gått för Toronto, såklart. Förut var det mycket Detroit som jag kollade extra mycket på för det var mycket svenskar där och de vann. Sen var det New York för jag var där en gång. Toronto har aldrig riktigt varit mitt lag utan det är mer nu när jag blev draftad av dem. Jag klagar verkligen inte på att jag blev draftad av dem!

Hur skulle du summera din tid i Frölunda?
Lärorik, absolut. Den var väldigt viktig för mig, både som person och som spelare. Jag fick flytta till en ny stad och lära mig allt med det. Det var häftigt men också väldigt utvecklande för mig. Jag hade jätteroligt i Frölunda men fick också lära mig att bli ännu mer proffs, om man kan säga så. Alltså, allt vad proffs innebär både på och utanför isen, allt som har med hockeylivet att göra har jag känt att jag har utvecklat och det har varit väldigt viktigt.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com

Vad är det bästa minnet från tiden i Frölunda?
Oj, det är en bra fråga. Alltså, utematchen kan man ju säga, även fast det slutade jättetråkigt så var det en häftig upplevelse. Det var min första utematch så det var häftigt även fast vi förlorade. Det var ju synd att det regnade och sådär men det får ingå. Det gör saken lite roligare bara.

Vad är den stora skillnaden mellan Mora och Frölunda?
Ehhh, staden. Det var ett ganska stort steg. Jag är från Stockholm så att flytta upp till Mora var ganska speciellt men jag trivdes jättebra. Det var lugnt och skönt i Mora sen var klubben väldigt bra. Jag var där i fyra år och blev jätteomhändertagen. Det fanns alla möjligheter till att utvecklas. Sen när jag flyttade till Göteborg och Frölunda var det ett steg som jag verkligen kände för. Det var skönt att flytta till en storstad igen. Sen är Göteborg en jäkla härlig stad. Det är väldigt avslappnat, ganska intimt på något sätt även fast det är en storstad. Det är inte så stressigt som det kan vara i Stockholm.

Sen med klubben så, herregud. Jag har ingenting negativt att säga. Allt från tränarna, till styrelsen, ja, allting. De som sitter i kansliet har gjort så jäkla bra jobb. Man kände sig så väl omhändertagen hela tiden. Jag är bara nöjd med flytten. Sen är det tråkigt att behöva lämna Mora, absolut, men det var det steget jag kände för och det är jag nöjd med att jag tog.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Finns det någon chans att du flyttar tillbaka till Göteborg och Frölunda någon gång i framtiden?
Absolut! Det har jag tänkt på. Det känns som att jag tillhör Frölunda på något sätt även fast jag inte är med i laget. Om jag pratar om Sverige så pratar jag om Frölunda och att jag har tillhört den föreningen och att jag känner att jag tillhör dem. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag kommer inte på några bra ord men det är Frölunda som är mitt SHL-lag. Om jag skulle vara i Sverige skulle jag tillhöra Frölunda, känns det som. Om jag ska gå tillbaka i tiden till när jag var liten så hejade jag på Djurgården hela min uppväxt. Till och med när jag valde att spela i AIK så hejade jag på Djurgården, men det gjorde inte så mycket. Min farfar har alltid tagit med mig på Djurgårdsmatcher. Jag har stått i Globen med tröja, hatt och flagga. Jag har varit på isen och fått skjuta puckar i periodpauser så Djurgården ligger nog närmre hjärtat än AIK men Frölunda ligger ändå närmast hjärtat eftersom jag har varit där och det kändes som att det gav någonting. Jag kände mig så väl omhändertagen och välkommen där.

Vad tror du om Frölundas chanser den kommande säsongen?
Jag tycker det ser bra ut, det ser väldigt bra ut. Man bygger vidare på det man har börjat på. Det finns en grund och en spelidé, som de flesta kan. Grunden och spelidéen kommer fortsätta utvecklas och bli ännu bättre. Om det gick bra förra året kan det bli bättre i år. Jag vill säga att Frölunda tar guld. Jag tror på dem. De kommer bygga vidare på det vi gjorde förra året och det vi gjorde förra året var väldigt bra men det finns lite mer att lära och det finns lite mer erfarenhet att ta nu och jag tror att det kan bli riktigt bra. Jag har full tillit till Roger Rönnberg och hans mannar.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Ganska tufft avslut på förra säsongen, vad var det som hände?
Ja.. Det är bara att försöka att inte tänka på det så mycket som möjligt. Jag vet inte riktigt vad som hände. Helst vill jag inte tänka på det men ja, vi vann inte bäst av sju matcher. Så enkelt kan det ha varit. Jag vet inte. Jag vet inte vad som hände. Linköping gjorde jättebra utifrån sina förutsättningar och vi kom inte på något sätt att vinna över dem. Vi hade svårt för Linköping hela säsongen. De har ändå varit bra. Sen ändrade de sitt spel mot oss och det blev för svårt för oss. Det var jättelärorikt med ens första slutspel. Det var jäkligt häftigt även fast det slutade snabbare än vad jag hade hoppats på.

En av matcherna avgjordes i den andra övertidsperioden. Hur kändes det?
Allting var så dåsigt så jag kommer inte riktigt ihåg. Jag tycker inte man blev så jäkla trött. Man är så inne i det så det kändes inte som att det var någon längre match egentligen utan det är bara nästa byte man fokuserar på hela tiden. Man fokuserar inte på hur lång tid det har gått utan bara nästa och nästa hela tiden så du glömmer nästan hur lång tid du har spelat. Sen efteråt så, shit, vi höll på i 86 minuter, man var trött. Men det är också en grej man kan checka av på listan att man har gjort. Man försöker bara samla på sig erfarenheter.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Vilket lag var roligast att möta i SHL?
Bra fråga.. Skellefteå var alltid roliga att möta. Det var bra matcher och högt tempo. Färjestad var också roliga att möta. Det var lite hatmatcher. Man kände på läktaren att det var bra stämning. Jag vet inte varför men det är roligt att möta dem. Det är väl de två lagen jag skulle säga.

.. Vilket var det tråkigaste laget att möta?
Leksand. Eller Luleå. Örebro också.. De spelar inte en jätterolig hockey att möta. Leksand har sin publik som är roliga och höjer stämningen på matcherna. Men om jag måste välja några lag så är det väl de tre.

.. Vilken är den roligaste spelaren att möta i en närkamp?
Den roligaste spelaren? Oj.. Det är svårt att bara säga såhär direkt. Shit.. Har jag haft någon rolig närkamp? Fan.. Jag kommer inte på någon just nu. Jag försöker tänka på om det är någon jag känner men det finns det inte någon direkt. Nej.. Jag kommer inte på någon, det är jättesvårt. Sorry.

.. Vilken är den tuffaste spelaren att möta?
Anton Hedman är en tuff kille.

Varför började du spela hockey ?
Jag vet inte.. Jag började i hockeynskolan när jag var fyra år. Eller, först började jag bara åka på allmänhetens åkning med min pappa. Jag kommer ihåg hur vi åkte omkring med en tennisboll och spelade fotboll på isen. Vi hade inga klubbor eller så. Pappa har sagt efteråt att det var taktik för att jag skulle få bättre skridskoåkning. Det är sådana roliga saker man kan göra när man är pappa men det var så jag började iallafall. Sen gick jag i hockeyskolan med de som var ett år äldre. Ett tag gick jag i två hockeyskolor samtidigt för att få träna två dagar i veckan istället för en dag i veckan. Det har alltid varit hockey som gäller. Det har aldrig varit någon annan sport som har tagit över.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Tom Nilsson. Fotograf: Julia Bjers, pucksnack.com.

Varför blev du en defensiv back istället för en t.ex. offensiv forward?
Jag vet inte.. När jag har pratat med pappa har han alltid berättat att jag var en forward tills jag var ungefär tretton. Då var jag alltid väldigt defensiv. Jag gjorde väldigt mycket mål men jag var alltid med hem. Oavsett om jag var längst fram var jag alltid med hemåt. Det är alltid någonting jag har haft. Sen när jag blev back blev det bara en instinkt att vara defensiv. Jag spelar hellre en match där jag varken gör mål eller släpper släpper in något mål än att spela en match där jag gör ett mål och samtidigt släpper in ett mål bakåt. Det känns bättre för mig!

Hur kändes det att bli draftad?
Jag hade förhoppningar att bli draftad. Jag var inte rankad eller någonting innan så det var häftigt. Jag satt hemma i lägenheten i Mora och streamade draften med några kompisar. Helt plötsligt ringde agenten och berättade att ”du blev nyss tagen av Toronto som nummer hundra totalt.” Allting bara stannade. Sen fick jag prata med alla i Torontos ledning. Man var sjutton år med lite halvknackig engelska samtidigt som man var jätteglad och nervös för man hade blivit draftad som man fick knappt fram ett enda ord. Det var häftigt.

Vad skulle du ha gjort om du inte skulle blivit hockeyspelare?
Då skulle jag nog velat bli brandman faktiskt. Om jag hade lagt av med hockeyn nu hade jag blivit någonting inom hockeyn men om jag inte skulle börjat spelat hockey skulle jag satsat stenhårt på skolan och blivit någonting där, eller blivit brandman. I nian när jag skulle börja i gymnasiet gjorde jag ett val där jag antingen lägger av med hockeyn nu och går stenhårt på plugget eller flyttar jag upp till Mora och satsar på hockeyn. Som tur är valde jag hockeyn och jag har inte ångrat mig sedan dess.

Både jag och Pucksnack.com säger ett enormt tack till Tom Nilsson som tog sig tid till att svara på frågorna samtidigt som vi önskar honom ett stort lycka till borta i NHL/AHL. Sen hoppas vi på att han någon gång i framtiden avslutar karriären i Frölunda!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.