Blogg: Frölunda Academy dominerade draften när man krossade tidigare klubbrekord

0

Frölunda Academys tidigare klubbrekord på antalet spelare valda i samma draft var 2007 när man fick fem spelare draftade men det slog man med råge idag när Julius Bergman inledde det som skulle komma bli Frölundas kväll i Philadelphia. När vi summerade hade hela åtta spelare från Göteborgsklubbens Academy blivit valda av anrika klubbar som Toronto Maple Leafs till nyblivna Arizona Coyotes – tidigare Phoenix Coyotes.

Julius Bergman

Nr 33, Julius Bergman, Frölunda J20 Fotograf: Madeléne Grahn, Pucksnack.com

Glädjen och lättnaden bland spelarna och deras föräldrar var stor och påtaglig när vi ringde upp dom för att gratulera till draften och som den inbitna frölundait man är rös man av tanken att i höst få möjligheten till att skriva för klubben med Sveriges bästa hockeyutbildning. Nu när spelarna har blivit draftade så börjar en spännande resa och redan i veckan sticker ett par av dom över för att besöka sina nya klubbar på ett sk. Development Camp där de kommer få genomgå flera tester både på och vid sidan av isen och kanske det viktigaste av allt, få möjligheten att i lugn och ro få sitta ner med sin klubb och diskutera framtiden där de tillsammans som tar fram en handlingsplan som varje spelare tar med sig tillbaka till Frölunda.

Dessa spelare slog klubbrekordet i antal draftade spelare!
Nr 46: Julius Bergman, back – San José Sharks
Nr 87: Anton Karlsso, forward – Arizona Coyotes
Nr 91: William Lagesson, back – Edmonton Oilers
Nr 106: Christoffer Ehn, center – Detroit Red Wings
Nr 165: John Nyberg, back – Dallas Stars
Nr 182:Hugo Fagerblom, målvakt – Florida Panthers
Nr 188: Pierre Engvall, forward – Toronto Maple Leafs
Nr 194: Kevin Elgestål, forward – Washington Capitals

Ha inte bråttom nu grabbar.

Väldigt få spelare är redo att redan på draften stanna kvar och slå sig in i NHL men tankarna lär absolut finnas hos varje draftad spelare och jag skulle inte bli förvånad om rykten mm tar fart redan nu under sommaren om vilka som återvänder och vilka som stannar kvar men om jag får dela med mig av min erfarenhet som jag samlat på mig genom årens bloggande om världens bästa sport så säger jag bara: Ta det lugnt grabbar, er tid kommer men det är fortfarande lång väg att gå och visst. Den kan verka tung och motgångar kommer att komma men jobba hårt varje dag, håll huvudet högt och visa upp en bra attityd så är det inget snack HURUVIDA ni kommer att ta en plats i världens bästa hockeyliga NHL eller inte utan snarare NÄR ni kommer ta en plats.

Bäst utbildning eller flest pokaler?

Jag vet själv hur jag tidigare svurit över otaliga intervjuer med klubbledare som säger: ”Vi utbildar hockeyspelare i första hand”, ”man får inte glömma bort att grabbarna fortfarande är under utbildning”  osv när man träffar dom, oftast efter förluster och varje gång har jag, tyst för mig själv ifrågasatt just de svaren på frågan om varför det blev förlust, för jag menar, man vill väl vinna till varje pris men är det verkligen så svart eller vitt och måste det ena utesluta det andra?

Med en bra utbildning i ryggen och en spelidé som alla tror på skapas tryggheten och med tryggheten kommer vinsterna och i samma takt som vinsterna ökar, desto större eko i hockeyvärlden ger det både spelaren och föreningen vilket på sikt ger framgångar som idag när klubbrekord slås i spillror och det är det bästa kvitto man kan få – att det man gör är rätt och på riktigt vilket i sin tur ger både spelarna och ledarna en boost att jobba ännu hårdare framåt för nu är målet så nära så man kan se det där i fjärran.

Sedan har vi klubbar som vinner mästerskap på mästerskap men fortfarande inte sticker ut i draften. Ta HV71 eller Modo, två erkänt duktiga klubbar med bra fungerande juniororganisationer där man vinner mästerskap i både J20 SuperElit och J18 Elit men fortfarande inte övertygar scouter, NHL klubbar m.fl. och därför inte heller sticker ut på draftdagen, varför? Jag pratade med några av HV71s supportrar om detta och inte ens de hade svaret. Känslan jag fick fick från deras svar var att de hellre utbildar spelare som ger klubben framgång på kort sikt hellre än spelarens egen framgång men detta är som sagt en känsla jag fått efter svaren från supportrar till berörda klubbar.

En spelares framgångar gynnar klubbens utbildningsprogram!

Hugo F

Nr 40 Hugo Fagerblom, Frölunda J18/J20 Fotograf: Madeléne Grahn, Pucksnack.com

Inte huruvida han spelar i klubben hela karriären eller inte. Ta en spelare som Henrik Lundqvist, han kom fram i Frölunda och växte ut i New York Rangers till en världsmålvakt och även om hans framgångar därborta inte gynnar Frölunda i deras inhemska liga SHL så ska ni ha klart för er att en bättre ambassadör för Frölunda finns knappast för den reklam Frölundas Academy får genom ”King Henrik” är priceless! Hans status lockar unga spelare till att vilja bli en del av Frölunda och få möjligheten att få samma utbildning som Kungen av Manhattan och det kära HV polare, DET är hur Henkes framgångar där borta gynnar Frölunda idag.

”The Only Thing Standing Between You and Your Goal Is The Bullshit Story You Keep Telling Yourself As Why You Can´t Achieve It”

– Jordan Belfort, Wolf Of Wallstreet

Sist men inte minst vill jag önska alla draftade spelarna ett stort grattis och ett stort lycka till, det är nu det roliga börjar och det är ni som bestämmer hur långt ni kommer gå.

//Christian Wahlgren

Följ mig på twitter: @Wahlgren_80

 

 

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.