KHL: Vad har hänt sedan finalserien?

0

Nu har det snart gått två månader sedan den sjunde och sista avgörande matchen i Gagarin Cup-finalen, och när jag idag kom hem ifrån Spanien tänkte jag sammanfatta lite vad som har hänt i KHL under dessa nästan två månader.

Börjar man med mer tråkiga nyheter är det i princip helt klart att Spartak Moskva inte kommer spela i KHL nästa säsong på grunda av deras väldigt anstränga ekonomi. Även Donbass Donetsk har fastställt att de kommer hoppa över nästa säsong på grund av oroligheterna i östra Ukraina. Laget kommer dock spela i KHL säsongen 2015/16. Samtliga spelare under kontrakt i Donbass har nu fått tillstånd att leta efter nya lag under en säsong, och kommer istället att återvända till klubben säsongen 2015/16.

Fler klubbar har också dålig ekonomi. Amur Chabarovsk, Metallurg Novokuznetsk (ska inte växlas ihop med regerande Gagarin Cup-mästarna Metallurg Magnitogorsk) och Atlant Mytisjtji har sedan tidigare gått ut med att de har en ansträngd ekonomi, och till min chock hörde jag idag rykten om att lettiska Dinamo Riga ska ha svårt att hitta sponsorer. Vissa Riga-supportrar har gått så långt att de, långt innan säsongen drar igång, har utsett klubbens domedag. KHL:s president Alexander Medvedev ska även ha uttalat sig och sagt att det inte är omöjligt att det kommer finnas 28 lag i KHL till nästa säsong (istället för planerade 32, då finska Jokerit och ryska klubbarna Sotji och Toljatti spelare i ligan nästa säsong).

Många svenskar väljer KHL

Går man över till övergångar i ligan är det många nya svenskar som har valt KHL. Linus Omark, Johan Harju och Henrik Karlsson, men även Brynäs förre back Ryan Gunderson har valt spel i Jokerit. Skellefteås guldkapten Jimmie Ericsson kommer spela med Tony Mårtensson i stjärnlaget SKA St. Petersburg. Alexander Urbom byter Nordamerika mot KHL och Severstal Tjerepovets, där han ersätter Niclas Andersén som valt att återvända till Brynäs. Det tidigare ”goonlaget” Vitiaz Podolsk värvade överraskande Mario Kempe från Modo, något som ses som en chansning för klubben. Det nya expansionslaget från Sotji har värvat HV71-bekantingen André Petersson efter sitt äventyr i Nordamerika som mestadels bestått av spel i AHL, och Linus Videll skrev oväntat på för Donbass Donetsk, men räknas alltså fri att byta klubb för denna säsong.

I östra koferensen har svenske VM-målvakten Anders Nilsson skrivit på för Ak Bars Kazan, Tom Wandell valde spel i Avangard Omsk efter Spartak Moskvas ekonomiska kris, och senaste svenska övergången till KHL är SHL:s vinnare av Salming Trophy, Patrik Hersley, som valde spel i Sibir Novosibirsk efter att båda parterna kommit överens om ett ettårskontrakt.

Förutom klara värvningar har det bytts rättigheter till spelare mellan lag. Lev Prag bytte till sig Mattias Tedenbys rättigheter från Atlant Mytisjtj, och Severstal Tjerepovets bytte till sig Adam Almqvists rättigheter från CSKA Moskva. Båda spelarna beräknas vara på ingång till respektive klubb.

Fortfarande står KHL-svenskarna Jonas Andersson, David Ullström, Patrik Zackrisson, Richard Gynge, och Niclas Bergfors, bäste svenske poängplockare i KHL förra säsongen, utan kontrakt och väntas skriva kontrakt med nya- eller samma klubbar under sommaren.

VM-stjärna och Selänne på ingång?

Utöver svenskarna i KHL ryktas Frankrikes VM-stjärna Stéphane Da Costa vara på ingång till KHL. Da Costa fick inte sitt krav på envägskontrakt av sin NHL-klubb Ottawa Senators, och nu sägs valet stå mellan KHL och schweiziska NLA.

Ett tveksamt rykte har gått runt och påstått att levande legenden Teemu Selänne ska vara på ingång till Jokerit kommande säsong, efter att ha vistats på bild med Jokerits nya ägare Roman Rotenberg. Selänne själv ska också ha sagt att han sklle älska att spela för Jokerit igen.

Kovaltjuk på väg tillbaka till NHL?

Det galnaste ryktet som cirkulerat under KHL:s silly season är inte att några ryska superstjärnor kommer och spelar i KHL, utan att Ilja Kovaltjuk ska vara på väg tillbaka till NHL och New Jersey Devils. Ryktet startades av Dino Costa, men lades snabbt på is efter alla regler som sattes upp när Kovaltjuk ’pensionerade sig’ från NHL. Bland annat måste han ha alla 30 NHL-lags godkännande att komma tillbaka till NHL innan säsongen 2018/19, så det enda alternativet är att Kovaltjuk tar ett sabbatsår helt från hockeyn för att sedan kunna kringgå reglerna.

 

Har ni rykten eller nyheter på ingång rörande KHL? Mejla mig på direkten! För mindre rykten eller övergångar hänvisar jag er till min Twitter som ni kan hitta här.

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.