Ishockey-VM: Bronset säkrades för Tre Kronor

0

Sverige skulle bli det första landet på 10 år att försvara sitt guld. Men det blev inte så. Medaljen från Stockholm blev blek och förvandlades till ett brons på väg till Minsk i Vitryssland.

Sverige – Tjeckien 3-0 (2-0, 0-0, 1-0)
Skott: 24 – 29
Utv: 14 – 10

För Sverige slutade detta VM på ett tråkigare sätt än väntat. Man förlorade tungviktsmötet med Ryssland efter en tråkig insats, men med förtecken på att man var en guldkandidat rakt igenom.

Dagens möte med Tjeckien blev desto mer likt matchen mot Ryssland, med en handfull utvisningar och ett massivt tryck från motståndet – där man stundtals inte alls var värda att vinna, som man faktiskt gjorde.

Stundtals mycket dåliga

För Tre Kronors del började allting väldigt bra – och ledningen kom efter en dittills bra puckkontroll i offensiv zon, och som vanligt var det Skellefteå-kedjan som levererade. Vad som sedan skedde var att Tjeckien ville lite mer, agerade tydligare och ville visa sin totala kapacitet. Tre Kronor spelade stundtals mycket dåligt, var väldigt passiva och slarviga i egen zon. Anders Nilssons agerande i målburen var dock betryggande och ett säkert tecken på målsnålt resultat.

2-0 kom även det till Sverige lite påpassligt när Simon Hjalmarsson höll sig framme och fick näta för första gången i detta VM.

Katastrofal andra period

Mittperioden inleddes med intensivt tryck från Tjeckien, som visade upp sin kapacitet. Man tog sig alldeles för lätt in på kassen och Nilsson hade det stundtals mycket jobbigt med sin roll. Försvarsarbetet efterfrågades många gånger, samtidigt som spelarna inte kunde låta bli att dra på sig plågsamma utvisningar, även om några utav dem kan ses som billiga i slutändan.

Fortsättningen blev densamma rakt igenom perioden, och inledningsvis i den tredje kom tjeckerna att ge samma dos mot svenskarna. Men det fanns några glädjebesked för Sveriges del när Backlund ökade ut ledningen till 3-0 med drygt halva tredje perioden kvar.

Sverige vinner matchen och bronset. Grattis!

// Stefan Löfstrand

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.