Ishockey-VM 2014: Utvisningarna fällde Tre Kronor

0

Tre Kronor har hittills gått rent i Ishockey-VM´s gruppspel där man fält nationer som Danmark, Norge, Slovakien, Tjeckien och Frankrike. Den största prövningen var fortfarande kvar och på söndagseftermiddagen mötte man Kanada i en ren gruppfinal, endast en poäng skiljde lagen emellan inför matchen där det lag som vinner dagens match även vinner gruppen och får enklare motstånd i både kvartsfinal och semifinal.

Kanada – Sverige 3-2 (0-2, 2-0, 0-0, 1-0)
Skott: 31-32
Utv. min: 10-12

Målskyttar:
Kanada: Brayden Schenn, Kevin Bieksa
Sverige: Joakim Lindström, Linus Klasen

Notis: Sverige startade matchen bäst, man lyckades sätta tryck på Kanadensarna som hittills verkade något avvaktande i sitt spel och med ett powerplay behöll man momentumet i den första halvan av perioden. Kanada jobbade sig tillbaka in i matchen tack vare två raka powerplay men Sverige och Anders Nilsson visade återigen styrka i boxplay och nekade kanadensarna ett ledningsmål. Sverige skulle till slut ta ledningen efter att pucken på backhand från Jocke Lindström gått över Ben Scrivens högra axel och in i målet.

Kanada fcik en dunderchans att kvittera där Jonathan Huberdeau blev neddragen av Sveriges Niclas Burström och trots ”Foppastraff” från kanadensaren lyckades man inte kvittera då Anders Nilsson bjöd på en riktig tv räddning i sista sekunden med plockhandsken där en liten puff ändrade puckens riktning mot stolpen. Den första perioden var fartfylld, spelet böljade fram och tillbaka och överlag en kul period mellan två bra lag. Resultatet stod sig perioden ut.

Trots en kanonstart för Sverige när man utökade till 2-0 efter direktskott av Linus Klasen, återigen över Scrivens axel var detta Kanadas period. De gjorde allt lite bättre än Sverige, de åkte mer skridskor, tog för sig mer i närkamperna, satte Sveriges något tunna backar på prov gång på gång. Det tillsammans med flertalet powerplay efter varandra la grunden för både 2-1 och 2-2 och det spel Sverige hade i den första perioden var som bortblåst.

Den tredje perioden bestod av två lag som bjöd på målchanser, bra målvaktsspel och en matchbild där initiativet växlade mellan lagen. Perioden förblev mållös och gick till övertid där Ellis Ryan avgör efter halva övertidsperioden var spelad. I samband med segern går Kanada upp i gruppledning och kommer med största sannolikhet vinna gruppen då de har Norge i den sista matchen innan slutspelet. För Sverige går gruppspelet vidare redan imorgon när man möter Italien, en match man SKA vinna.

Minus idag:
Sveriges powerplay – Fem försök och noll mål. Hoppas på bättring redan imorgon.
Joakim Lindströms skada – Lagets poängkung klev av skadad, oklart hur status är.

***

USA-Finland 3-1 (1-0,0-0,2-1)
Skott: 24-23
Utvmin: 10-8

Målskyttar
USA:
Brock Nelson, Tyler Johnson (2)
Finland:
Tukka Mäntylä

Notis: USA får en smakstart när man redan efter 19 sekunder gör 1-0 på en konstig sargstuds som Finlands målvakt Pekka Rinne missbedömmer,han är bakom mål och lämnar målet tomt. Pucken dimper ner framför det öppna målet och det är bara för Nelson att slå in den. USA har sedan chans att öka på sin ledning när man i mitten av perioden har ett skott i stolpen. Finland har sedan en ypperlig chans att kvittera när man får spela 5 mot 3. Man är också nära när Olli Jokkinen lägger en passning till Jori Lehterä som har öppet mål men pucken hoppar retligt över klubbladet. Perioden sluter 1-0 till USA.

Andra perioden börjar med en utvisning för Finland men trots det är det ändå Finland som tar tag i taktpinnen och går för en kvittering. Man är mycket nära och har också en puck i ribban. Mitt i den finländska offensiven drar man på sig en utvisning men fortsätter spela stabilt och USA kan inte utnyttja sitt pp. Finland fortsätter att pressa men har svårt att lägga puckarna på mål och andra perioden slutar mållös. Tredje perioden är jämn till en början men USA har vassare anfall och gör också 2-0 på en kontring.
När Finland kommer i anfall krånglar de till det och det blir ibland en passning för mycket. Finland får chansen i pp och har återigen öppet mål men den här gången får en försvarare ut klubban. Finland fortsätter att pressa och det ger resultat, en egen försvarare slår klubban ur hand på USA:s målvakt Tim Thomas samtidigt som Finlands Tukka Mäntylä skjuter och pucken går i mål, det är reducerat. Finland går för kvittering och tar ut målvakten men USA gör 3-1 i öppen kasse.

//Ing-Marie Sundberg, Pucksnack.com

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.