NHL: Konferensfinaler och stjärnfallet som släckte Stanley Cup drömmen

0

Dags för runda 3 och konferensfinaler, det känns i hela kroppen att det börjar dra ihop sig! Kanske inte de mest tippade lagen som gått vidare, gjort upphämtningar och visat en oerhört stark lagkaraktär samtidigt som superstjärnor gör stora magplask och inte alls kommer upp i den nivån de besitter.. Visst är hockey en fantastiskt sport, kan man annat än älska den?

Spännande ända in till slutet

Det blev en rafflande avslutning av runda 2! 3 stycken serier gick till 7 matcher och nerverna satt utanpå kläderna, enormt S T OR T av Montréal att slå ut Boston, jag varnade för en miniskräll innan och ja, den blev sann, vem hade trott det på förhand? Inte många!

Härligt att vi fick se ett derby mellan Anaheim och Kings som gick till 7 matcher, svängigt, roligt och känslosamt, men en klar seger i natt för Kings med 6-2 på bortaplan, karaktär!

Minnesota höll som väntat inte mot Chicago, ett lag som lite smått överraskande gjort ett annars bra slutspel genom att slå ut Colorado över 7 matcher och sedan höll i 6 matcher mot Chicago, imponerande!

Tänker dock inte börja där utan istället vända mig mot Manhattan, känna stolthet av att vara ett hockeyfan! Här är ordet laginsats avgörande och wow, NY Rangers, vad ska man säga!

Hockeyn är underbar, men akta ryggen Dan Bylsma!

Som vanligt i hockeyn och egentligen i alla sporter så är aldrig en match eller matchserie vunnen på förhand, iaf om man ser verkligheten som den är, det gjorde nog inte Pittsburgh och framförallt inte superstjärnan Sidney Crosby… Hur kan han så fatalt misslyckas i ett slutspel som han gjort? Det ska såklart inte kastas någon skugga över NY Rangers extremt effektiva matchning och behandling av honom, samtidigt så jag inte riktigt kan få ihop vad det är som gör att han inte presterar max.

Det ryktas att han har en schism med huvudtränaren Dan Bylsma. Dan kom till klubben säsongen 08-09 och tog direkt hem Stanley Cup, men sedan dess känns det lite som att det inte har klaffat som det ska, även Evgeni Malkin sägs vara missnöjd med sin tränare, två stjärnor mot en tränare, vilket i mina öron låter mycket oroväckande!

Dock så satt jag inför stundande säsong och givetvis innan slutspelet och tänkte att lyckas inte Bylsma detta året så det nog det sista vi får se av honom i Pittsburgh. Kan detta bli verklighet efter detta fiasko i Pittsburghs ögon mätt slutspel? Jag tror det, tyvärr!

Insatsen skall såklart inte helt läggas på Bylsma då hans stjärnor inte presterar, 1+8  -4 +/-och att 4 av poängen kommer i PP är inte alls vad han eller laget hade hoppats på, så nej kapten Crosby, det här duger inte! Istället fick han tuffa Rangers spelare i hälarna konstant och ett monster i mål, Henrik ”Vattnet” Lundqvist emot sig, minns ni när ”Henke” åkte förbi och sprutade vatten i ansiktet på en brottandes Crosby? Med en ursäkt i tv och tidning som lätt ”Jag gör alltid så när jag åker från målet” och givetvis glimten i ögat, 5000 dollar i böter fick han för det, kaffepengar och säkert värt det!

Skiftar ton från negativ till positiv

Dags att hylla Rangers en stund istället! Tittar man på Rangers som lag så ser vi snabbt ett lyckat lagbygge, med spetskompetens på alla plan, målvakt i världsklass som räddar matcher på egen hand när Rangers är totalt uträknade, en defensiv jätte i Anton Strålman, som för övrigt får på tok för lite uppmärksamhet, ska ni se Rangers mer i slutspelet, spana in #6!

Givetvis finns offensiva krafter i spelare som Martin St. Louis, som mycket tragiskt förlorade sin mor för en dryg vecka sedan, han åkte hem till Montréal, överlade med sin far, anslöt till laget dagen efter, spelade match, vem tror ni gjorde mål? Just det St. Louis! En av ligans absolut mest älskade och respekterade spelare kommer tillbaka på det sättet! Laget hade det mycket jobbigt och låg under med 1-3 i matcher, dålig stämning va orden som kom fram i media, St. Louis tragedi sammansvetsade laget och 3 matcher senare va dom i konferens final! Urstarkt!

Måste ändå säga, Rick Nash, höj dig! Det spelet och poängproduktionen han inte levererar är skrämmande, många kritiska röster hörs om att trade men! Han har en no-trade klausul och har även skrivit in i sitt kontrakt att han inte kan bli utköpt, så vad är nästa steg?

Miniskrällen!

Pang sa det, underbart sa jag! Montréal slår ut överhaussade Boston i en serie av fula övertramp och en riktigt sviniga uttalande. Jag tänker inte fokusera allt för mycket på det men jag måste ändå nämna ett par saker!

* P.K Subbans hat attack på sociala medier, big no no! en spelare ska inte under absolut INGA omständigheter blir uthängd och förnedrad, låt sporten vara sport, det finns tillräckligt med hat i världen så snälla, 60 minuter + eventuell övertid, respektera varandra, låt oss ha en frizon där vi får vara fria för en stund.. Det är det MINSTA man kan begära!!

* Milan Lucic, nej nej nej, ”jag ska döda dig nästa år” ”jag hatar Montréal” osv, vad håller denna spelare på med? Tappat huvudet totalt och lagt fokus på helt fel saker i ett slutspel, det är precis vad han gjort, jag har tyvärr tappat mycket av min respekt både för Bostons supportrar och för Milan Lucic som spelare! Jag vet, det är slutspel och det hettar till men det finns gränser och bara för att man är hockeyspelare och lirar i världens bästa liga betyder det inte att man står över lag och ordning. En fin gest som att tacka varandra efter en stenhård serie existerar inte för en sådan spelare, att skämma ut sig på det sättet via ett uttåg mot sin största rival är inte ok!

ALÉ Montréal!

Detta lag, blir inte riktigt klok på det, vad är det som har hänt? Eller vad håller på att hända? Jag hade som förhandstips inför säsongen Kings som vinnare av Stanley Cup, jag står kvar där MEN, akta! Montréal kommer inte att ge sig, bästa publiken i NHL kan vara den avgörande faktorn som gör att laget kan ta sig hela vägen till och med P.K Subban som just nu är topp 5 bland backar i NHL, en på nytt född Thomas Vanek, trollgubben Lars Eller och en målvakt som allt för ofta blir kritiserad för sitt spel men som lyfter sig när det behövs Carey Price! Lagprestation av det grövsta är ganska milt uttryckt om deras serie mot Boston, kan de gå hela vägen?

Montréal – Rangers:

Rangers överpresterar och Montréal slår ut guldfavoriterna, gissa som detta kommer att bli en serie att minnas! Målvakternas match, backarnas match, anfallarnas match, likvärdiga lag, inte alls överdrivet fysiska men är inte heller rädda för att gå stenhårt in i situationer och förlora både en och två tänder. Tyvärr har inte Rangers det stödet från sin kräsna publik som Montréal har, vilket jag tror kommer vara en stor avgörande faktor i denna serie. Första matchen redan ikväll kl 19.00 svensk tid. Tips: Montréal går vidare med 4-2 i matcher.

Det rann visst iväg

0-1, 0-2, 0-3, 0-4, 0-5… Ajdå, hemmaplan, match sju, derby! Då får siffrorna absolut inte se ut såhär. Ett överladdad Kings kommer på besök för att stänga matchserien då är det dags att på allvar bjuda upp till dans men nej, det slutar i ett pladask och Anaheim orkade inte så emot lagmaskinen LA Kings! Jag är inte förvånad, dock så hade jag oerhört fel då jag trodde att det skulle bli ett ”clean sweep” i denna serien av Kings men inte då! Tufft, tätt och känsloladdat beskriver denna matchserie. Hade Anaheim gått vidare så hade Ryan Getzlaf varit en fruktat toppkandidat till ligans bästa spelare och troligtvis slutspelets MVP, nu vet vi alla att den som vinner poängligan i grundserien allt som oftast automatiskt får priset vilket jag tycker är fruktansvärt dåligt på alla sätt och vis! Men mer om det någon annan dag.

Världens bästa spelare

1,3 poäng i snitt per match i slutspelet,  +8 +/- och ca 25 min i snitt per match är facit för Anze Kopitar, utan tvekan för mig världens just nu bästa spelare! Det höjs röster om att han inte är bättre än Crosby, varför inte det? Visst Crosby gjorde 100+ poäng denna säsongen men har inte i närheten av dom egenskaperna Kopitar besitter, en allroundspelare som är på tok mer viktig för sitt lag än vad Crosby är för Pittsburgh, visserligen så kan vi dra det hur långt som helst att hade Crosby presterat i slutspelet så hade Pittsburgh… Nej, paus, vi stannar där och ser verkligheten och vad som faktiskt händer just nu. Kopitar dominerar både på och utanför planen, Mr. Cool i allt han gör, har ni någonsin sett en sådan lugn spelare på isen men så överlägsen? Hans försvarsspel som center får mig att tänka på ”Lidas” backprestationer i Detroit, inte den snabbaste spelaren men det var bom stopp alltid och jag vill dra parallellen med just spelförståelsen här, Kopitar skulle lika gärna kunna vara back och ösa in mål som den superskickliga center han är. Fantastiskt, jag njuter!

Tic-Tac-Toews!

Om världens bästa center spelar i Kings så spelar världens bästa kapten i Chicago, hans namn är Jonathan Toews!

Avgöra på egen hand, stå upp för laget och visa en krigares ansikte genom ansvar och mognad både på och utanför planen. Men det är på planen han har den viktigaste egenskapen till skillnad från många andra. Han kliver fram när det blåser som starkast och det behövs som mest. Han gjorde 3 mål på 6 matcher mot St. Louis Blues, alla 3 var game-winning-goal, inklusive ett underbart frilägesmål i match 5 på övertid. Han känns som en given slutspelskung, eller nej, han ÄR en given slutspelskung!

Chicago – LA Kings:

Niklas Hjalmarsson i Chicago spelar alltså mest av alla i dessa två lagen med 35,2 min per match! Kul med svenskt i toppen på den listan. Det handlar självklart om en oerhörd tilltro till Niklas och hans spel är mer eller mindre bländande långa stunder, därav givetvis hans istid.

Kings har bättre centrar än Chicago har men jag tror inte att det är det som fäller avgörandet utan det är lagspelet. Den tryggheten som Kings visat upp under hela året i stor sätt måste fungera från punkt till pricka, man får inte slarva som mot Blues och nu gäller full fokus från match 1!

På pappret så har Chicago ett bättre lag, framförallt på backsidan, men ett papper kan även vara missvisande då matchen inte avgörs via spekulationer utan stenhårt jobb på isen, det laget som kan få ut mest av sin 3e och 4e lina kommer också att ta hem segern i denna serien. Varning för Crawford i Chicago målet, upp till bevis nu och han har inte råd att släppa lätta puckar eller missa i sin speluppfattning, vilket han har tendenser att göra.

Tips: Med tanke på att jag sagt Kings innan säsongen så vore det fegt att lämna det, 4-2 i matcher till Kings, Jonathan Quick storspelar och vinner målvaktsmatchen!

Det tåls att upprepas. Ni som har möjlighet, missa INTE matchen ikväll mellan Montréal – Rangers kl 19.00 svensk tid! 

Har ni önskemål om något ni vill att jag ska ta upp, synpunkter, frågor? Tveka inte att höra av er!
Twitter: @LillJimmy
Mail: jimmy.johnsson@pucksnack.com 

Ha en trevlig helg, game on!
// Jimmy Johnsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.