Ishockey-VM 2014: Tre Kronor fortsatt oslagbara och Finland slog Schweiz

0

Sverige gick in i match fem som obesegrade. På fyra spelade matcher har man tappat endast ett poäng och leder inför kvällens match tabellen med elva poäng, endast ett poäng före Kanada så visst var det en viktig match mellan Sverige och Slovakien.

Sverige – Slovakien 3-1 (2-0, 0-1, 1-0)

Skott: 40-21

Utv. min: 8-8

Målskyttar: Sverige: Gustaf Nyqvist, Mikael Backlund, Magnus Nygren Slovakien: Martin Marincin

Notis: Det är ett hittills oslagbart Tre Kronor inför den femte matchen som ska spelas mot Slovakien. Ett svenskt, väldigt skadedrabbat lag som ska göra allt för att vinna matchen som i sin tur är ett steg för att kunna vinna gruppen.

Första perioden: Det var ett annat Tre Kronor vi fick se idag jämfört med tidigare matcher. Redan från start tog man kommandot i matchen och även om det dröjde till mitten av perioden innan man tog ledningen genom Detroitspelaren Gustaf Nyqvist så hade man flera chanser där man gång på gång satte den slovakiske keepern Laco på prov. 1-0 målet var en riktig delikatess där Dick Axelsson levererade en lång crosspass över centrallinjen till en fri Nyqvist som bara behövde styra in pucken i målet till höger om Laco, dessutom i powerplay. Farten och intensiteten i matchen höll hela perioden och med tanke på spelet Sverige visade upp så längtade man till den andra perioden. Innan perioden var över lyckades man återigen göra mål i powerplay, det andra för kvällen när Mikael Backlund sjönk ner och drog till på Jimmie Ericssons pass bakom mål. Resultatet stod sig perioden ut.

Andra perioden: Slovakien spelar powerplay i inledningen och de tar också initiativet till att leda spelet i början av perioden. Slovakien fortsätter jobba hårt och får ännu ett powerplay, vilket de också utnyttjar. 2-1. Mål brukar ge laget energi men i detta fall är det tvärtom, nu är det mestadels Tre Kronor som äger spelet. Det är en väldigt underhållande och bra hockeymatch med chanser åt båda håll. Tre Kronor får stundtals jobba väldigt hårt för att hålla Slovakerna borta från det svenska målet men lyckas bra och leder därför matchen med 2-1 när man går till periodvila.

Tredje perioden: Tidigt in i perioden slänger Magnus Nygren in en puck mot kassen som lyckligtvis studsar in, en puck som enligt mitt tyckte Laco borde ta. Nygren gjorde sin tredje VM-poäng och sitt första VM-mål i samband med det tidiga målet. Slovakien får börja om med sin uppförsbacke och det ser inte ljusare ut när deras hittills enda målskytt i matchen drar på sig en utvisning, anmärkningsvärt eftersom Tre Kronor har gjort 2 av sina 3 mål i matchen i nummerärt överläge. Inget mål dock. Matchen fortsätter svänga samtidigt som tiden tickar och Tre Kronor går mot sin femte seger, och så blir också fallet. Tre Kronor vinner matchen och leder därför fortfarande gruppen.

Imorgon (lördag) är det spelledigt för Tre Kronor som sedan på söndag får möta gruppens tabelltvåa Kanada i en spännande gruppfinal. Slovakien i sin tur spelar match redan imorgon mot Italien.

/ Robin Sehlstedt (rsehlstedt @twitter)

Finland-Schweiz 3-2 (1-0,1-0,0-2,0-0,1-0) Målskyttar

Finland: Tommi Kivistö, Olli Jokkinen,Liro Pakarinen

Schweiz:Reto Suri,Roman Josi

Skott:23-27

Utvmin: 2-4 Förra årets silvermedaljörer har inte övertygat i denna turnering utan får slåss för att klara sig kvar i A-VM. Finland har inte heller övertygat utan började turneringen med två förluster. Att båda lagen är i desperat behov av poäng märks på spelet. Båda lagen spelar mer med hjärtat än med hjärnan. Det är dock Finland som tar ledningen efter dryga 5 minuter. Schweiz gör försök att komma igenom Finlands starka försvar men misslyckas. Andra perioden fortsätter i samma stil och Finland ökar på sin ledning till 2-0. Tredje perioden startar Schweiz desperat och det ger också utdelning när man efter 1.57 reducerar till 2-1. Schweiz fortsätter att ånga på och har också ett kanonläge när Suri får ett kanonpass av Kevin Fiala och blir fri men skjuter utanför. Finland har svårt att komma ut ur zon och för slå ifrån sig i panik. Fiala fortsätter att storspela och är bidragande orsak till att Schweiz kvitterar till 2-2 när det återstår 3.25 av tredje perioden. Matchen går till förlängning och straffar. Det går till suddenstraffar och det behövs två stycken innan Finland till slut avgör och tar bonuspoängen

/Ing-Marie Sundberg

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.