Bjers: Sveriges chanser i VM

De nuvarande världsmästarna spelade sin första match i årets VM mot Danmark. Sverige var helt klart förhandstippade men med tanke på att Frankrike bara dagen innan slog Kanada i den första matchen så kunde allting hända.

Följ mig på Twitter: @jbjers

Magnus Nygren Foto: Sophia Thörnell, Pucksnack.com

Magnus Nygren
Foto: Sophia Thörnell, Pucksnack.com

Sverige fick slita mer än vad de egentligen borde ha behövt mot Danmark, om man ser till namnen i de båda lagen. Sen klev Mikael Backlund fram och ledde Sverige till seger med sina två mål. Det var han och Anders Nilsson i Sveriges mål som var anledningen till att Sverige vann. Att Sverige fick möta Danmark i den inledande matchen var nog något som gynnade dem. Trots att Sverige inte helt var samspelta och det var lite felpassningar här och var kunde man än dock vinna, vilket ger en bra kick för självförtroendet.

Hur ser Sveriges chanser ut inför kommande matcher och i hela turneringen då?

Sveriges lag (hur det såg ut innan dagens match):
Forwards:
Möller-Backlund-Lindström
Nyqvist-Järnkrok-Ericsson
Hjalmarsson-Sjögren-Axelsson
Danielsson-Lundqvist-Klasen
Rasmussen

Kommentar: Sveriges forwards är Sveriges styrka. Förstakedjan är het och kan snurra upp många försvar på läktaren. Framförallt är det Backlund som är het i den kedjan. Han har förbättrats de senaste åren och har utvecklats till en bra ishockeyspelare. Även Sveriges andra- och tredjekedja kan leverera poäng. De har vassa namn som kan göra i princip vad de vill. Fjärdekedjan är både en brunkarkedja med Danielsson och Lundqvist samtidigt som Klasen är en riktig pucktrollare som i princip kan göra vad han vill framåt, när han är på humör.

Backar:
Ekholm – Gustafsson
Erixson – Fransson
Ahnelöv – Rahimi
Nygren

Kommentar: Backarna är Sveriges sämsta sida. Den som nästan har varit bäst bland de bästa backarna är Daniel Rahimi, som nu har blivit tvungen att åka hem eftersom han fick en blödning i njuren. In har Andersén kommit och tagit hans plats. Sveriges backar är väldigt dåliga bakåt och det är många hål i försvaret. Flyers-backen Erik Gustafsson har gjort bort sig en del gånger under dessa två matcher som har spelats. Det krävs att Sveriges backar höjer sig. Det håller inte i längden att ha så stora hål i ett försvar som är världsmästare från förra året.

Målvakter:
Anders Nilsson
Joacim Eriksson

Kommentar: Sveriges målvakter kunde ha varit bättre men det kunde även ha varit mycket sämre. Anders Nilsson fick under sista tiden i New York Islanders mycket tillit och fick stå en del matcher, och han har gjort ett bra jobb. I de matcher som han har stått under VM har han gjort en del avgörande räddningar och räddade i princip Sverige i matchen mot Danmark när han gick in och gjorde en räddning i form av hockeygodis. Han kommer bli viktig för framtiden i VM för Sverige.

Andra lag under VM:
I gruppspelet har Sverige matcher kvar mot Norge, Slovakien, Frankrike, Italiten och Kanada. Matcherna mot Norge, Frankrike och Italien ”ska” Sverige vinna till synes ganska enkelt. Sverige ”ska” även vinna över Slovakien men det blir något mer motstånd. Sen är det Kanada kvar i gruppen. Kanada vann, som ingen kan ha missat, OS-guld. Det är stora starka Kanada som är ”hockeynationen” som de flesta är rädda för när det kommer till hockey. Deras bästa spelare är dock i ett NHL playoffs och har inte möjlighet att spela VM. Kanada förlorade, som sagt, mot Frankrike. Det är svårt att placera Kanada i fack om vart de står i årets VM. Kanada kan få några NHL-spelare till i truppen nu när några lag kommer åka ur playoffs i de sjunde avgörande matcherna som spelas på andra sidan Atlanten inom de närmsta dagarna.

Vad som lär bli Sveriges största utmanare i VM är Ryssland. Deras lag är fruktansvärt bra och de har hittat ett bra samspel mellan spelarna. Igår när de mötte USA hade USA knappt någon chans. Ryssland har med en del spelare som var med i det ryska OS-laget, medan Sverige bara har en, Jimmie Ericsson. Ryssland är, för mig, de givna vinnarna i årets VM. Det kommer inte finnas någon lag som kan utmana Ryssland. Om det ska vara något lag så är det Sverige, men då krävs det att New York Rangers åker ut ur Stanley Cup playoffs och att Henrik Lundqvist ansluter till laget. Han är, utan tvekan, de bästa svenska målvakten Sverige har just nu och har mycket rutin, både gällande spel i viktiga matcher och i landslagsmatcher. Dock är Ryssland, oavsett om Henrik Lundqvist står eller inte står i mål för Sverige, den klara vinnaren i VM, för mig.

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.