IshockeyVM 2014: Nu är det äntligen igång!

0

Ishockey VM i Minsk, Vitryssland drog igång med fyra intressanta matcher på fredagen och vi har redan bjudits på en skräll när Frankrike slog Kanada i grupp A. IshockeyVM i Minsk, Vitryssland spelas mellan den 9 maj och 25 maj, här på Pucksnack.com kommer vi att bjuda på korta ref och blogginlägg från matcherna.

Schweiz – Ryssland 0-5 (0-3, 0-1, 0-1)
Skott: 27-31
Utv. min: 10-8

Målskyttar:
Schweiz: Inga Mål
Ryssland: Sergei Plotnikov, Alexander Ovechkin, Vadim Shipachyov, Anton Belov, Danis Zaripov

Notis: Man kan summera matchen som Davids kamp mot Goliat med den stora skillnaden att den här gången vann Goliat och det var egentligen inget snack. Ryssland var genomgående bäst matchen igenom och endast när Ryssarna slappnade av lyckades Schweiz sätta lite tryck i den ryska zonen men silverlaget från i fjol gick inte att känna igen.

För egen del var det mest intressant att se hur HV71s succéjunior Kevin Fiala skötte sig i den första matchen med det schweiziska herrlandslaget och trots att han klockade 13:30 i istid var han osynlig, i både juniorserierna och i SHL har han fått både tid och utrymme på sig att skapa men på landslagsnivå mot Ryssland gick det inte lika bra i matchen, inte ett skott avlossades och känner vi Fiala rätt så vet vi att han kommer vara rejält revanschsugen imorgon lördag när man möter Team USA.

***

Frankrike – Kanada 3-2 (1-1, 0-0, 1-1, 0-0, 1-0)
Skott: 29-36
Utv. min: 8-12

Målskyttar:
Frankrike: Stephane Da Costa (2), Pierre-Edouard Bellemare
Kanada: Brayden Schenn, Erik Gudbranson

Notis: Underdogen Frankrike skrällvann mot Kanada och tog den andra segern någonsin mot Kanada i Ishockey-VM sammanhang och även om man redan innan match var uträknad både bland publiken och det kanadensiska lägret så bjöd man upp och visade noll respekt. Man spelade med stort självförtroende, fartfyllt och tog dessutom ledningen med en man mer på plan. Kanada kom tillbaka, kvitterade sent i den första perioden och trots en mållös andra perioden hade man chanserna att ta ledningen för första gången i matchen. Det skulle dock dröja till mitten av den tredje perioden innan ”ordningen var återställd” med kanadensisk ledning efter mål av Erik Gudbranson.

Frankrike såg länge slagna ut men lyckades kvittera tack vare ytterligare ett powerplay genom Stephan Da Costa, hans andra för kvällen som tvingade matchen till övertid och senare straffläggning där Skellefteå AIKs Pierre-Edouard Bellemare avgjorde med ett distinkt skott som letade sig in bakom James Reimer i den kanadensiska målburen och den andra segern någonsin mot Kanada var ett faktum.

Värt att nämna i övrigt: Den franska målvakten Christobal Huet, 38 år, 290 NHL matcher och viktig kugge i Lausanne HC. Han storspelade idag och var en stor ingrediens i skrällsegern. Hoppas han fortsätter visa fin form resten av turneringen, då kan det bli en riktigt kul turnering för fransmännen.

***

Övriga Resultat:
Grupp A – Chizhovka Arena:

Slovakien – Tjeckien: 2-3

Grupp B – Minsk Arena:
Vitryssland – USA: 1-6

***

Matcher imorgon:
Grupp A – Chizhovka Arena:
Italien – Norge, Matchstart: 11.45
Sverige – Danmark, Matchstart: 15.45
Kanada – Slovakien, Matchstart: 19.45

Grupp B – Minsk Arena:
Kazakstan – Tyskland, Matchstart: 11.45
Finland – Lettland, Matchstart: 15.45
USA – Schweiz, Matchstart: 19.45

33 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Twitter. Jag kommer att leverera intressanta intervjuer och tankar både i textform och genom video. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.