NHL: Runda 2 är i full gång – Stor guide med alla serier – Clean sweep?

0

Slutspelsrunda 2 har som sagt dragit igång redan, vi är ett par matcher in i serien. Det finns en hel del frågetecken men också en del utropstecken, jag kommer att lista serie för serie i detta avsnitt samt ge er ett par spelare att hålla ögonen lite extra på samt spelare som bör höja sig om deras lag ska ha en chans att ta sig vidare! Vi börjar med  Eastern Conference  och går sedan över till Western  Conference.

Eastern Conference:

Boston – Montréal:

Boston tog sig ganska, för att inte säga väldigt lätt förbi Detroit i första rundan även om dom förlorade första matchen, för att sedan enkelt sopa banan med ett skadedrabbat och ungt Detroit. Det kändes aldrig riktigt nära att förlora mer än just en match i denna serie. Skönt för Tuukka Rask att få komma igång bra men som var mer än förbannad efter deras förlust mot Montréal, för att citera hans egna utspel, ”If you suck, you suck” för att vara helt korrekt!

Det riktiga provet kommer nu istället mot deras värsta rivaler Montréal, Milan Lucic sa i en intervju att han hatar Montréal eller som han sa ”It´s just natural for me” vilket piskar upp stämningen på detta Original Six mötet än mer!
Montréal sitter på en nyckel som inte Boston kan mäta sig med, nämligen deras publik, topp 5 i NHL. Bostons är bra, när det går bra, annars rätt tyst och kräsen utav sig.

Tampa Bay hade inte mycket att hämta, Montréal gjorde jobbet mycket enkelt mot ett oinspirerat och tröttkört Tampa, egentligen inte ens ett test tyvärr men däremot en längre vila än sina rivaler, kanske kan det hjälpa i det långa loppet?

Listar här nedtill korta kommentarer om lagen, snabbanlyser och spelarna i samtliga lag att hålla ett extra öga på samt spelarna som behöver växa..

Boston:

! Tuukka Rask (G) Lagets viktigaste spelare, oerhörd vinnarskalle och mentalitet, det smittar av sig på laget, aldrig nöjd men när han håller nollan så hyllar han inte sig själv utan lagets arbete, lagspelare ut i fingerspetsarna!

! Johnny Boychuk (D) Stabil back, växer i slutspel och som jag anser är en doldis för många, stark fysisk med över 100kg på skridskorna och mäter 188cm och för sin storlek så drar han inte alls på sig för mycket utvisningar utan gör sitt jobb på ett tufft men schysst sätt, pass upp!

! Patrice Bergeron (C) Hjärta, själ, klubbkänsla, spelat hela sin NHL karriär i Boston, ledaren på och utanför isen och en hjälte i mångas ögon. Han växer alltid i slutspel och bli inte förvånad om ni ser honom trycka in ett och annat viktigt mål i sudden!

– David Krejci (C) Nej 0 mål och 3 assist -2 funkar inte för en spelare av hans kaliber, måste helt klart upp både en och två nivåer för att hjälpa sitt lag!

– Loui Eriksson (F) Ser mest ointresserad ut i både forechecking – backchecking, kan betydligt bättre, dags att ta fram det nu!

– Zden Chara (D) Zzzz.. Jasså, är det match? Klumpiga byten och denna säsongen syns det tydligt, han kan inte gömma sig bakom sin långa klubba längre! Giganten börjar tappa farten, borde tänka lite mer och använda sin rutin när han inte hänger med, koncentrationen sviker?

Montréal:

P.K Subban (D) Visar gång på gång sin storhet. Stark, mentalt förberedd och inte det minsta nervös. Pucksäkerheten han besitter är något fenomenalt att vila ögonen på, att han sedan råkar ha ett grymt, hårt och placeringssäkert skott gör ju inte saken värre, kan inte sluta njuta av att se han spela hockey på den absoluta toppnivån, avgjorde dessutom första matchen med 2 mål varav ett i sudden. Världsstjärna!

! Thomas Vanek (F) 2 mål i senaste matchen, tillfällighet? Kanske! Humörspelare, men när dete går bra då går det riktigt bra, snabb, tekniskt och rutinerad. Kan avgöra på egen hand.

! Brian Gionta (F) Kapten och kämpe! Med blott 170 cm och 79 kg sätter han knappast skräck i motståndarna men han är alltid på rätt plats vid rätt tillfället, täcker ytor bra och det känns som att han är överallt, energiknippe och till viss del trollgubbe, är till åren, 35 redan, orkar han hela slutspelet?

– Max Pacioretty (C) Stjärna, men har inte riktigt fått det att stämma, känns nervös och sätter inte sina lägen, kan bättre men känns vilsen!

– Daniel Brier (F) En stjärnas fall, senast 08/09 var han nere och spelade AHL, det är 5 år sedan. Är inte den ”store lilla spelaren” som han än gång vart, spelat i NHL sedan 98, kan han vara mätt?

 Andrei Markov (D) Assisterande kapten, -4 +/- och 35 år, nej detta slutspelet har inte vart någon hitt för Markov som vanligt, är alltid stabil och bra i grundserien men räcker inte till när det blir tuffare matcher, måste våga ta för sig mer!

Tips: Många tror att Boston kommer att leka hem den här serien, jag tror inte det blir så lätt! Boston känns lite överskattade i år igen, riktigt bra i grundserien och vann ligan men nu är det slutspel och annat lir. Montréal känns luriga och i en serie som denna med mycket passion tror jag dom har en chans! 4-3 Boston, men varning för ”skräll” med publiken i Montréal som är helt fanatisk, 7e spelaren kan avgöra vid drama!

Pittsburgh – New York Rangers:

En riktigt svårtippad serie, Pittsburgh med Crosby, Malkin, Letang, Martin och Fleury mot Manhattans stoltheter med ”KING Henrik”, Nash, St-Louis, mums, den kompotten smakar bra!

Pittsburgh hade det förvånansvärt tufft mot ett taggat Columbus, vann tillslut serien med 4-2 efter hattrick av Malkin i sista matchen, viktig boost för laget och för Malkin.

NY Rangers hade en tuff drabbning med en av sina rivaler, såg tyvärr inte så mycket av den rivaliteten i serien. en rätt långtråkig historia men det fanns givetvis höjdpunkter där med, King Henrik gjorde ett par bra matcher, blev dock utbytt i 6e matchen då matchen redan va körd, inte för att han spelat dåligt utan för att vila honom till dagen efter då det var en back-to-back match, smart drag som lönade sig i slutändan, snyggt coachat!

Pittsburgh:

! Evgeni Malkin (C) Hattrick i sista matchen mot Columbus, en väckarklocka? Lyfter sig något kopiöst när andra stjärnor sviker, glöm inte att det var han som bar Pittsburgh på sina axlar när Crosby var långtidsskadad 12/13.. En superstjärna på alla sett och vis, stark, smart. Att en spelare med den storleken med utrustning på kan få sig själv att se ut som en ballerina på skridskor är helt fantastiskt!

! Kris Letang (D) Backklippa, med handleder. Smarthet är bara ett förnamnet! Kom tillbaka efter att ha fått en blodpropp i hjärnan, vilja, styrka och en oerhört skridskostark back gör honom till en av lagets främsta stöttepelare!

! Paul Martin (D) 8 assist och +9, starkt av en skridskostark back med finessen att kunna slå de avgörande passningarna, klev direkt in från Devis till Pens för att ta en assisterande kaptensroll i klubben, etablerad och rutinerad, som bäst när det behövs som mest!

– Sidney Crosby (C) 0 mål på 8 matcher och -5 +/- är långt ifrån godkänt av världens bästa hockeyspelare som gjorde 104p i grundserien! Dock har han 6 stycken assist, men 4 av dom har kommit i PP. Skickligheten finns där, likaså hans kedjekamrater men vart finns viljan? Kan vara hämmad och rädd att åka på en huvudskada till? Det är trotts allt slutspel och då gäller andra regler.. Hoppas på ett lyft snarast!

– Marc-André Flury (G) Gubben i lådan som inte riktigt vet sina begränsningar utanför sitt målområde. Bör stanna i målet och inte lämna sitt område, misstagen blir för kostsamma och vi ser det för ofta! Har även släppt ett par riktigt billiga mål i slutspelet, velig, osäker och ostabil med hängande huvud och dåligt kroppsspråk.. Blir borttradad tills nästa säsong vid fiasko i slutspelet?

– Rob Scuderi (D) Åldersman (35) med rutin och spelsinne, bör kunna höja sitt fysiska spel mer med sina dryga 100 kg, har svårt att hänga med när det går undan, kan bättre!

New York Rangers:

! Henrik ”The King” Lundqvist (G) Topp 5 i världen och räddningarnas mästare, blandar alla olika målvaksstilar i en och samma lyxförpackning, väcker känslor hos motståndare och har en vinnarskalle som få, kan vara skillnaden mellan Rangers vara eller icke vara i detta slutspel!

! Martin St. Louis (F) Har han hittat hem? Jag tror det. Började trevande och sökande efter sin roll i laget under grundserien, en klasspelare av rang. Hittade sin roll efter en sisådär 10 matcher, vilket är fullt normalt med ett nytt spelsätt och ny organisation. Börjat komma igång på allvar och är en attraktion att se med sin energiska spelstil. Lagspelare och gentleman.. Experter runt om tycker att han gnällde sig ifrån Tampa men vill man flytta så vill man flyta! Blir inte förvånad om han avgör minst en match själv mot Pens!

! Anton Strålman (B) Vuxit rejält, spelar fysiskt och är inte rädd för att kliva in i de mest obekväma situationerna och står alltid upp för sitt lag, spelar enkelt och slipper hamna i tidsbrist på så sett. Börjat att sätta riktigt tunga tacklingar, blir viktig ju längre serien lider!

– Rick Nash (F) Vad krävs för att Nash ska bli den spelaren han en gång var i Columbus? Tänk på att han då spelade i ett bottenlag men levererade! På Manhattan gäller andra krav, större press och större prestationer, blir det för mycket? Måste höja sig avsevärt, 0 mål och 4 assist är inget att skryta med i slutspelet från en spelare av hans kaliber, skärpning!

– Brian Boyle (C) Jag är inte imponerad, börjar se seg ut mer än ofta än sällan vilket sätter hans lagkamrater på pottkanten, tappar mycket puck och använder inte sitt fysiska spel på det sättet som han kan, måste spela smartare och värdera sina lägen bättre, kladdar för mycket med pucken istället för att spela enkelt!

– Ryan McDonagh (D) En storback i sina normala stunder men en skadad axel verkar ha större inverkan på honom än vi kanske tror, kan göra att han hämmas en del och inte vågar spela ut? Drygt 100 kg tung men len och fin på isen, fruktat skott, målskytt och sätter en hel del assist, är på det en pålitlig poängback men har inte riktigt fått det att lossna i slutspelet, vågar han släppa handbromsen så kommer det blir riktigt bra, våga!

Tips: Storspel från ”Henke” kan avgöra, men samtidigt så är jag säker på att förr eller senare så kommer även ”Sid The Kid” att vakna vilket inte blir någon trevlig överraskning för NYR försvaret.. Får Rangers till det ordentligt så kommer det bli en spännande serie. 1-1 i matcher just nu då serien vänder och vi ska till Manhattan där Rangers är oerhört svårslaget, slog ut Flyers där och kommer minst ta en match hemma.. Ändå, Pittsburgh är för starka och det kommer att visa sig tillslut i 4-2 i matcher!

Western Conference: 

Anaheim – LA Kings:

Svängigt och svettigt för Anaheim när det möttes av ett taggat Dallas, tog sig efter besvär vidare och stöter nu på rivalerna och grannarna i ett hett derby, det kommer smälla högt, det är trotts allt bara 45 minuter mellan städerna med buss, så fansen kommer vara på tårna och finnas på plats och märkas oavsett vilket lag som har hemmaplan.

Kings stod för tidernas vändning när dom hade 0-3 emot sig, uträknade och utskrattade, detta var året då Sharks skulle gå långt.. Glöm det! Quick storspelade, laget gick tillbaka till sitt oerhört stabila försvar och dödliga anfallsspel, stjärnor klev fram och fansen återfick tron på laget, häftig upplevelse om man som neutral följde serien och ännu mäktigare för en Kingsfan!

Anaheim:

! Ryan Getzlaf (F) Ledarnas ledare, lagets poängkung och utan tvekan den viktigaste spelaren i laget, krigare som aldrig ger upp, ansiktsskadan som han drog på sig i mötet mot Dallas stoppade inte honom utan specialskydd på och så var det bara ut och köra igen, kan bli den avgörande faktorn om Ducks ska ha en chans mot Kings!

! Cam Fowler (D) 22 åring värd att hålla ögonen på,vindsnabb och har ett bra skott, får lira en del PP och kan slå avgörande passningar, viktig kugge framåt men kan släppa en del bakåt, dock +4 +/- såhär långt vilket är fullt godkänt, kommer toppa ju längre serien går men kan också vika ner sig mentalt och spela risktagande!

! Frederik Andersen (G) Alternativ till Hiller, eller kanske rent utav förstemålvakt, briljerar i vissa stunder och med slutspelsrutin kommer han bli en stor målvakt längre fram, läget osäkert kring målvaktsfrågan, vågar Bruce Boudreau släppa fram Andersen? Kan bli succé men också fiasko!

– Saku Koivu (C) Kämpen som vann matchen mot cancern för många år sedan, en riktig förebild för många och lär så förbli men den gamla finländaren har inte så mycket krut kvar i rören, besitter vissa egenskaper som speluppfattning och rutin men är på tok för trött för att lyckas i slutspelet och för Ducks, blir UFA tills nästa säsong och är 39 år, sista säsongen?

– Teemu Selänne (F) Får spela för att han just heter Selänne, tror det blir sista säsongen för honom också, allt har sitt slut och 43 år ung har han inte längre vad som krävs, en era kommer ta slut nästa år?

LA Kings:

! Anze Kopitar (C) För tillfället den bästa centern i NHL, leder poängligan i slutspelet och är en stor personlighet. Beskrivs av sina lagkamrater som ”bäst i alla tre zonerna” Han är dominant i anfallszonen, stänger ytor i mitten och är en defensiv strateg i defensiv zon, komplett spelare, se och njut!

! Drew Doughty (D) Överlägsen i defensiven och fruktad i PP, gjort 5 av 7 poäng i slutspelet i just den spelformen. Du bör passa dig som anfallare om du försöker ta dig förbi via sargen.. Det smäller…

! Tyler Toffoli (C) Upp och ner mellan AHL och NHL de senaste 2 åren men vart han än spelar så gör han det mycket bra, är bofast i NHL och Kings under slutspelet och var högst delaktig i Kings mäktiga vändning mot Sharks, framtidsman född 92. Spana in honom i matcherna.. Om ni hinner, det går fort!

– Mike Richards (C) Det stämmer inte för Richards denna säsongen, återigen.. Dags att våga byta bort honom och satsa på yngre förmågor till nästa säsong?

– Kyle Clifford (F) Svag forward, syns sällan och känns mest som en utfyllnadsspelare i ett annars stabilt lag!

– Dustin Brown (F) Det krävs mer av en kapten än vad Brown visar upp, han bör höja sig et par snäpp med sitt fysiska spel och inte slarva med pucken, är annars en bra spelare men når inte upp till sitt max här..

Tips: King gjorde det omöjliga, vände vann och vinner igen, tillbaka där allt började, från målvakten till backarna till målskyttet, allt klaffar och i ett derby som detta med fansen i ryggen, glöden i ögonen kommer inte Anaheim att orka.. Det bli en ”clean sweep” och 4-0 i matcher till Kings!

Chicago – Minnesota:

Regerande mästarna hade det ojämnt i grundserien men rykte snabbt upp till slutspelet, kändes aldrig riktigt hotade av St. Louis Blues trots två stycken förlängningsvinster, gick på halvfart och avfärdade ett skakat Blues som helt tappade formen inför slutspelet och aldrig fann den igen..

Minnesota vann efter mycket stort drama i Denver där man slog ut Colorado i slutspelets absolut bästa serie hittills. Fartfyllt och tufft spel blandades med en individuella prestationer som kronan på verket!

Chicago:

Jonathan Toews (C) Lagets bästa spelare och viktigaste kuggen i lagbygget, avgör matcher på egen hand och har alla egenskaper för att bli världens bästa spelare. Utsökta 4 mål och 5 assist på 8 matcher och +6 +/- vittnar om att Toews blir livfarlig och skoningslös mot allt motstånd!

! Duncan Keith (D) Kanske världens bästa back för tillfället, gör ingenting fel ute på planen, stor ledare och visar prov på sin fina speluppfattning tillsammans med ett våldsamt skott! Finfina + 7 +/- och när han är på planen släpper inte laget in mål, den saker är klar!

! Brandon Saad (F) Född 92 och är oerhört snabb, teknisk med ett rappt handledsskott som ställer de flesta målvakter. Sett honom i många matcher i år och får alltid en wow känsla i kroppen när han visa sin skicklighet, stor framtidsman!

– Patrick Kane (F) Kan tyckas vara ett konstigt val att ta ut Kane som en minus spelare med 5 mål, 3 assist och bäst +/- via + 8  i laget MEN. Han ser ointresserad ut och utstrålar inte lagarbete när han förlorar pucken eller måste jobba hem, liknar Ovechkin i spelstilen med att istället för att jag tillbaka pucken och jobba hem så åker han och byter, det imponerar inte på mig oavsett hur mycket poäng han gör!

– Patrick Sharp (F) Stor spelare som har mycket puck i sig, kan så mycket bättre men åker runt och är mest osynlig, specialstuderat honom under vissa matcher i slutspelet och nej, detta duger inte, dags att vakna!

– Johnny Oduya (D) Spelar på gränsen ofta och får för sig att dra ut på offensiva räder som han ej behärskar, spelar för mycket sarg ut istället för att välja lättare alternativ och hålla pucken inom laget, kan uppträda stressat men besitter starka defensiva kunskaper och är tung att möta, bör hålla sig till det han kan bäst, defensivt hårt arbete!

Minnesota: 

! Zach Parsie (F) WOW! Vad har hänt med Parise? Pånyttfödd och poängmaskin i slutspelet, visar åter igen sin klass och levererar över förväntningarna, häftigt!

! Nino Niederreiter (F) Avgjorde mot Colorado i 7e matchen med ett sylvasst handledsskott, 2+1 blev facit i denna matchen, ruggigt snabb och teknisk, kan både göra mål och spela fram, stort framtidsnamn om han får vara skadefri!

! Ryan Suter (D)  Poängstark back med mångsidighet, tar sina uppgifter på största allvar och spelar smart, stresstålig och tuff. Spelar en del i PP men kan ha sina brister i defensiva arbetet men ligger sällan på minus när det gäller den statistiken, – 6 i detta slutspelet känns orättvist och bevisar inte något mer än oflyt för honom!

– Matt Cook (F) Fulaste spelaren i NHL, tar alltid till tjuvnyp och tacklade sönder Tyson Barries knä i serien mot AVS för egen vinning skull, en buse som säger sig ändrat sin spelstil men gör övertramp på övertramp, vem minns inte när han stampade av Erik Karlssons hälsena? Experterna är eniga i USA/Canada, ingen vill se honom spela! Fortfarande avstängd sedan knätacklingen på Barrie.

– Clayton Stoner (D) Klumpig och tar för många onödiga utvisningar vilket sätter laget i trubbel, borde träna på sin disciplin.

– Matt Moulson (F) Känns lite pasé, har en fin snabbhet men inte mer än så, åker mycket omkring och tittar i taket, känns oinspirerad och urform!

Tips: Tunga kompletta Chicago borde gå som tåget mot en Stanley Cup final. Minnesota kan ha tagit ut sig fullständigt i den tuffa serien mot Colorado, fått minimalt med vila och kommer inte att orka stå emot en Toews i toppform, jobbar Kane på sitt defensiva skicklighet i denna serien och Hossa sätter sina lägen så är det tack och adjö snabbt! Varning för Minnesotas ynglingar , men Seabrook och Keith kommer inte vika sig mot dessa. 4-1 i matcher till Chicago blir domen!

// Jimmy Johnsson

Twitter: @LillJimmy

Mail: jimmy.johnsson@pucksnack.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.