Blogg: Var är stoltheten hos våra svenska NHL spelare?

0

Ishockey VM 2014 står för dörren men först är det dags för sista turneringen innan Ishockey VM i Minsk, Vitryssland och överallt i media läser man om utslagna NHL spelare som tackar nej till att delta där den ena ursäkten är sämre än den andra. Vill ni inte spela för Sverige, visa lite stake och säg det rakt ut istället för att gömma er bakom fejkade skador eller klubbars beslut.

Förr i tiden var det en självklarhet att när Tre Kronor kallade, ja då svarade man, stoltheten fanns bland de svenska spelarna. Förr i tiden hörde man hockeyspelare som lirat 80 matcher + slutspel i NHL säga ja till landslaget och de var sällan sena med att säga hur stolta de är att få möjligheten att representera sitt lands färger mot de bästa i världen och förr i tiden fanns inga ursäkter som att ”man saknade motivation”, ”man orkade inte”, ”klubben säger nej” osv.

Att representera sitt land är det finaste man kan göra på elitnivå!

Varför tackar andra länders stjärnor JA till att spela Världsmästerskap i Ishockey år efter år? Ta Rysslands Alexandr Ovetjkin eller Tjeckiens Jaromir Jagr, båda med i Vitryssland i år. I deras värld finns inte ett nej, är man inte allvarligt skadad eller spelar slutspel i NHL, ja då kommer man när nationen kallar och de känner en otrolig stolthet i att få dra på sig landslagströjan och det är något jag saknar bland de svenska spelarna och något de behöver få in i sina skallar.

Som idrottare på elitnivå är möjligheten att få representera sitt land det finaste man kan göra men problemet är att i Sverige så är det ok att en spelare säger nej, det daltas för mycket med våra svenska hockeyspelare, det är mycket tack vare oss de höjer sig själva till skyarna, vi accepterar deras ursäkter alldeles för enkelt. Tackar man nej till landslaget ska det kännas.

Johan Garpenlöv, fd. hockeyspelare, numera expert hos Viasat och krönikör på sportbladet beskrev det hela på ett bra sätt i sin senaste krönika: ”Jag måste säga att jag har stora problem med de NHL-spelare som tackar nej för ­motivationsbrist eller att de är trötta. Jag har själv suttit och ringt runt och hört NHL-spelare tacka nej på grund av bristande motivation och fått bita mig i tungan för att inte skälla ut eller säga något dumt till vederbörande spelare. ALLA (!) NHL-spelare måste tänka ­större och inte bara i sin lilla egoistiska bubbla.”

Ishockey VM har spelats varje år sen 1972

Ishockey VM har spelats varje år sen 1972 då det innan dess endast var uppehåll under OS året och många är idag kritiska till att Ishockey VM arrangeras varje år pga. de anser att produkten blir urvattnad, att man borde göra som fotbollen och endast ha Ishockey VM vartannat år. Det man missar här är att turneringen även är en möjlighet för mindre nationer att ställa upp på en högre tävlingsnivå än tidigare och sprida ishockeyn till fler människor. Jag tänker kanske framför allt på nationer som Schweiz, Tyskland, Danmark, Norge, Lettland (7, 9, 10. 11, 12 på IIHFs världsranking) som alla tagit större och större kliv där deras inhemska ligor indirekt marknadsförs genom ett Ishockey VM oavsett var i världen det spelas.

Schweiz, kom från ingenstans

Ta Schweiz som ett exempel, kanske det färskaste med tanke på deras succé i fjolårets Ishockey VM i Sverige/Globen där man hade ett strålande gruppspel som till sist slutade med en silvermedalj. Hur många kunde förutse det komma? Och vad tror ni det beror på?

Enkelt, det handlar om att Schweiz numera vet vad som krävs för att tävla på den nivån som finns i ett Ishockey VM och den erfarenheten har man dels fått av att kunna delta varje år och dels för att deras egen inhemska liga blivit mer och mer attraktiv där fler och fler nordamerikaner, svenskar, ryssar, tjecker, slovaker osv idag spelar.

Tror ni att en nation som Schweiz haft samma möjlighet att kunna tävla på samma nivå som Sverige, Ryssland, Tjeckien, Finland, USA eller Kanada om vi inte haft ett världsmästerskap varje år?

 

 

 

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.