Blogg: Chicken Swedes! Sluta gråt och gilla läget!

1

Läste precis på Hockeyexpressen att  NY Islanders/Bridgeport Sound Tigers svenska målvakt Anders Nilsson är klar för VM samt att han vägrar vara kvar ytterligare ett år i AHL för att fightas om en plats i NHL laget New York Islanders och känslan är att det är ytterligare en svensk spelare som ger upp alldeles för tidigt.

Han åkte över för att fightas om en plats i världens bästa hockeyliga – NHL men misslyckades trots att han fick testa på spel med Islanders och spenderade där efter den mesta tiden av dessa tre år han varit ”over there” i AHL laget Bridgeport Sound Tigers och under dessa tre år har han fått spela totalt 23 matcher i NHL och på intet sätt varit dålig utan grejen är att hans konkurrenter på samma plats bara varit bättre än Anders. Nu har Nilsson tröttnat på livet som AHL spelare och säger i media att han vill hem till Sverige och SHL igen vilket i sig kanske inte är fel för kanske har han fått signalerna om att de (NY Islanders) kommer satsa på andra målvakter. Felet här är att Nilsson istället borde knyta näven och köra oavsett. Träna hårdare än alla andra, se hela tiden till att förbättra sig för vem vill bli ihågkommen som en spelare som inte klarade sig därborta och borde han inte känna att han har mer att ge?

Alldeles för många svenskar lämnar AHL/NHL för tidigt, vid motgångar gråter dom ut i tidningarna en skvätt innan dom packar trunken och tar flyget över Atlanten och någonstans känner jag att det räcker nu. Chicken Swedes var ett ord som tidigt myntades i Toronto som syftade på att svenska spelare kommer över, får problem och vänder hem med svansen mellan benen. Börje Salming lyckades efter flertalet fighter mot riktiga råbusar i Toronto sudda bort smeknamnet men på senare år känner iaf jag att det är ett passande smeknamn för alla de spelare som åkt över, inte klarat omvandlingen och vänt hem och gnällt ut i media, spelare som Dick Axelsson, Linus Klasen, Linus Omark, Joakim Lindström mfl… Listan kan som sagt göras lång.

Det räcker nu, visa lite jävlar anamma, kriga och gör allt för att ta en plats i NHL.

Någon som verkligen gav allt för att ta en plats är Daniel Alfredsson, nu i Detroit. Han har aldrig varit den naturliga talangen men han tränade och gav 110%, först ut på isen och sist av på träningar,  höll god min vid motgångar och växte helt rätt ut till en av våra största hockeyspelare svensk ishockey har fått fram på senare år!

Andra spelare som knutit näven och kört:
Henrik Zetterberg, vald sist i draften 1999. Sjunde rundan och nr 210 totalt. En kapten, stöttepelare och vinnarskalle i Detroit Red Wings.
Magnus Pääjärvi, St Louis Blues. Draftad av Edmonton Oilers, åkte upp och ner första två åren. Först nu etablerad.
Loui Eriksson, Boston Bruins. Åkte upp och ner i Dallas organisation under tre års tid, nu etablerad i Boston.
Robin Lehner, Ottawa Senators. Ingen fast plats i NHL laget Senators utan spenderade fyra år som en jojo mellan NHL och AHL. Till slut fick han chansen och han tog den.
Även denna lista kan göras lång.

Kontentan? Sluta gnäll, Bit ihop och kör, flera spelare drömmer om att lira i NHL/AHL och skulle göra vad som helst för att byta på nolltid! Ingen kommer ihåg en förlorare och vill vi verkligen att svenska hockeyspelare i Nordamerika ska bli ihågkomna som ”Chicken Swedes”? Tack men nej tack!

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

1 kommentar

  1. Tror också många skulle ha vunnit på att vara kvar hemma längre och etablera sig här först. Statistik IIHF visat säger ju att spelare som är etablerade i SHL och Tre Kronor innan de åker över har betydligt bättre odds att lyckas. Egentligen självklart. Hur skall du lyckas i världens bästa liga om du inte platsar i Tre Kronor.

    Många av spelarna nog offer för de gamla NHL reglerna som tvingade klubbarna att teckna kontrakt inom två (tror jag det var?)år efter draften. Numera är detta ändrat till fyra (tror jag) år, så jag tror vi får se mindre av NHL spelare som rycker i spelarna. De kan spara pengar på att låta spelarna utvecklas vidare i SHL och sedan bara ta över dem som är tillräckligt bra.

    Bra för både NHL, SHL och spelarna som jag ser det. Sämre för AHL men vem bryr sig?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.