Omorganisation i Frölunda J18 nästa säsong.

0

För ett par veckor sedan hörde jag intressant info om att Frölunda J18 och dess tränare Björn Liljander var på tränarjakt. Detta då Björn själv numera skulle ansvara för Hockeygymnasiet, de dagliga träningarna med laget och ev. scouting och idag läste jag precis i GT.se att Christian Lechtaler numera ska ansvara för värvningar till Frölundas juniorlag och saker står mer och mer klara för mig.

Enligt GT.se ska Lechtaler vara länken mellan juniorlagen och A-lagen kommande säsong, och Björn Liljander, tidigare huvudtränare J18 Elit ska, enligt vad jag har hört, ansvara för scoutingen av nya juniorspelare till föreningen och ha ett ännu närmare samarbete med sportchefen Lechtaler. Detta gör att Björn måste ta ett kliv ifrån det juniorlag han tidigare tränat och bara ta hand om spelarna under tiden de spenderar på hockeygymnasiet samt de träningar som sker på dagtid för kvällsträningarna och matcherna ska Björn inte vara inblandad i. Hittills köper jag hela omorganisationen men nästa del är den jag har svårt för.

Björn Liljander

Foto: Björn Liljander Fotograf: Madeléne Grahn

Använd hellre den kunskap som redan finns i föreningen hellre än att utöka organisationen.

Björn är en tränare som vill göra allt så perfekt det bara går, han har järnkoll på spelarna, vilket stadie i utbildningen de befinner sig i, spelarna känner honom och han känner spelarna men då Björns fokus ligger på HG, Scouting och träningarna på dagarna ska de ta in en huvudtränare på halvtid som ska rodda laget på kvällsträningarna och på matcherna, ytterligare en kostnad på en redan ansträngd budget och frågan är hur många tränare som är intresserade av en sådan tjänst och hur mycket kommer Björn att tillåtas styra?

Flera intressanta tränarnamn har cirkulerat men det jag frågar mig är: Varför använder man inte kompetensen som redan finns i föreningen? Organisationen är allt för stor för att den ska vara lönsam, det finns en hel del man kan göra för att slimma den men ändå behålla kompetensen och borde inte denna omorganisation öppna upp för de assisterande J18 coacherna Andreas West och Michael Odelhög att få testa sina vingar där Björn även kan fungera som tränarnas coach för att utveckla dessa? Förstår ni hur jag tänker? Man behöver alltså inte plocka in en extern tränare för att lösa denna uppgiften. Både West och Odelhög har båda bevisat att de har kompetensen för att leda, de känner spelarna, spelarna känner dom, de har de sista två åren jobbat väldigt nära Björn. Och Björn finns fortfarande med nära laget och kan fortsätta påverka spelet på isen även om han nödvändigtvis inte står i båset för en bättre mentor än Liljander med den kunskapen om spelarutveckling som han besitter är svår att hitta.

Ska man ändå ta in en halvtidstjänst till juniorsektionen, då tycker jag att man kan plocka in en administrativ tjänst där tanken bör vara att avlasta Björn så Björn kan göra det han är bäst på och som han enligt våra tidigare snack vill göra – Utveckla spelare!

”Hittills har det varit uppdelat. Men i och med att juniorlagen är så viktiga vill vi slå bort väggarna” – Christian Lechtaler

För oss som följer juniorhockey blir man glad när man läser dessa orden från sportchefen, att man ska satsa mer på juniorspelarna och utveckla dessa för att minska steget mellan föreningens alla lag men frågan är hur mycket av detta man egentligen menar. Visst det har blivit bättre efter att Roger Rönnberg kommit in i organisationen och att det nu finns en plan för hur föreningen vill jobba är perfekt. Men för att minska stegen mellan de olika lagen ytterligare behöver man även göra något åt publikfrågan under juniormatcherna då det idagsläget till största del består av familj, vänner och bekanta och Frölundas publiksnitt jämfört med flera andra lag i både J18 och J20 SuperElit är långt under snittet så här finns det massor att göra.

Ström

Foto: T.v. Mikael Ström Fotograf: Madeléne Grahn

Tittar man på svensk juniorhockey överlag så har intresset ökat, Junior VM i Malmö slog publikrekord och gick plus 6,5 miljoner. Varför har man inte ridit på vågen av detta och utnyttjat det faktum att juniorhockey är stekhett i Sverige just nu. Klubbarna måste ta mer ansvar här för att öka intresset, ta HV71 som ett exempel. Ihärdiga påtryckningar från de som tittar på klubbens juniorlag har nu fått till en stor förändring till kommande säsong, matcherna på LiveArena ska kommenteras och den officiella hemsidan kommer att användas för att sprida budskapet i större utsträckning än tidigare.

Nu är det dags för Sveriges framgångsrikaste juniorförening – Frölunda HC att göra samma sak. Junioransvarig Mikael Ström krigar hårt för att få till en förändring och är det nu så att även ledningen förstått värdet av att ha en framgångsrik juniororganisation så förtjänar de även publikintresset och ger ni Ström de medel han behöver för att skapa draget kring Sveriges mest framgångsrika juniororganisation de senaste tio åren kan jag lova att det kommer bli drag i Frölundaborg även under J18Elit och J20 SuperElit matcherna. Ett tips: Börja med bevakningen via den officiella hemsidan, där har ni ett stort jobb kvar att göra. Reportage, artiklar samt information om hur och när matcherna spelas.

Jag kommer följa detta med stort intresse, fler blogginlägg om detta utlovas och förhoppningsvis snack med huvudpersonerna Björn Liljander och Mikael Ström.

Följ oss på twitter: @pucksnack @Wahlgren_80

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.