Hockeyderby i ett fotbollstokigt Storbritannien

0

Var under helgen på ”semester” (från hockeyn?) med flickvännen och tog flyget till Edinburgh, Skottland. Ett härligt stort hotellrum med utsikt över staden.  Eftersom vi båda spenderar mycket tid åt hockeyn var det väl meningen att det skulle bli lite omväxling. Istället fick vi se att lokallaget Edinburgh Capitals mötte Dundee Stars i ett ”Skottlandsderby”, hockeyn som givetvis kommer i bakgrunden utav fotbollen och rugbyn i Storbritannien. Vi valde att ge det en chans och besökte matchen!

Har vart på hockey i Österrike och Slovakien (European Trophy) tidigare under säsongen och det är just upplevelsen runt i kring arrangemanget som är det häftiga i sig, kanske inte just hockeyn utan supportrarna, arenan och stämningen.

 

En kylig söndagskväll och vi begav oss mot Murrayfield Ice Rink, en sliten gammal ishall med stolar man kunde vänta sig att sin farmors pappa skulle ha i vardagsrummet. Omodernt var bara förnamnet. Ändå fick man känslan av att det var en mysig liten hall, nära till isen och lågt i tak vilket gav en skön känsla bland de 1000-1500 som hade letat sig till matchen, vi hamnade på gästernas sektion, gästerna från Dundee som jagar topplacering medan Edinburgh gjort en AIK och förlovat sig med sistaplatsen.

Trots den (med våra mått mätt) ”låga” publiksiffran dundrade åskådarna på med trumma och applåder. Precis som vi fått se under JVM i Nordamerika var matchtröjor väldigt populärt då de flesta var klädda i lagets färger. Något som jag fortfarande tycker vi här hemma i Sverige ligger efter med. Är det pinsamt att klä sig i klubbens färger i arenorna?

 

Matchen drog så igång och om jag ska vara ärlig så hade jag faktiskt förväntat mig sämre hockey än vad vi fick se, visst fanns det spelare som inte kunde lägga en passning till lagkamraten tre meter bort men ändock fanns det vissa utropstecken, jag fastnade för en spelare i Edinburgh vid namn Curtis Leinweber. En kvick liten rackare som hittade vägar ingen annan gjorde, kanske i brist på bra medspelare men vi har bland annat fått se Mora plocka in Jerry Pollastrone från EIHL och jag tror det kan bli mer av den varan. Sa med glimten i ögat att ”Jag ska på ett eller annat sätt få in Leinweber i Troja efter säsongen”.

Nu vet jag inte hur stor koll sportchefer och scouter runt om i Sverige tittar på just den engelska högstaligan (EIHL) men finns garanterat en eller annan guldklimp man kan hitta till fyndpris.

 

Domarnivån är en annan fråga som upprör många supportrar bland klubblagen här hemma i Sverige, sluta gnäll säger jag bara! Tänker inte gå in på domarnas nivå överlag i EIHL eftersom jag bara sett en match men tre domare som vänder ryggen till ett lag som i slutskedet vill ta timeout och protesterar genom att bland annat kasta in vattenflaskor och övrigt material – Nej, vi är väldigt bortskämda med bra domare i SHL.

 

Hemmalaget Capitals var tillslut (med stor hjälp utav domarna) det starkaste laget i en svängig match som slutade 4-3. Precis som jag var inne på kunde man inte bli besviken på anhängarna och stämningen eller hela upplevelsen.

Jag är en nyfiken människa och tycker det är kul att uppleva nya saker och jag rekommenderar varmt att ni tar er till närmsta ishall för att skåda en HOCKEYMATCH i ett fotbollstokigt land nästa gång ni besöker Storbritannien.

 

Fakta om EIHL (Elite Ice Hockey League)

 

Bildades 2003 och hade sin första säsong 03/04

 Består utav tio lag:

 –       England

  • Coventry Blaze (2000)
  • Hull Stingrays (2003)
  • Nottingham Panthers (1946)
  • Sheffield Steelers (1991)

 

–       Skottland

  • Braehead Clan (2010)
  • Dundee Stars (2001)
  • Edinburgh Capitals (1998)

 

–       Nordirland

  • Belfast Giants (2000)

 

–       Wales

  • Cardiff Devils (1986)

 

Mästare (2013) – Nottingham Panthers

 Äldsta spelare – Sylvain Cloutier, 40 år

 Yngsta spelare – Lee Bonner, 16 år

 Mest poäng – Ryan Ginand, 84 (45+39) / 49 matcher

 Utvisningsligan – Kevin Harvey, 322 minuter / 37 matcher

 Räddningsprocent – Stephen Murphy, 92.3% / 47 matcher

 Svenskar i ligan – Just nu inga, Kenny Källström lämnade Coventry igår (17/2)

 Störst arena – Motorpoint Arena (Nottingham), kapacitet: 13,500

 

 Källor:

 http://www.eliteprospects.com/league_home.php?leagueid=105

http://www.eliteleague.co.uk/

http://en.wikipedia.org/wiki/Elite_Ice_Hockey_League

 

33 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Twitter. Jag kommer att leverera intressanta intervjuer och tankar både i textform och genom video. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.