När ska elitsatsningen tas i drift?

1

Ett hett ämne i HV71 under de senaste veckorna har varit om sin tidiga toppning i ungdomsverksamheten, något som rör upp mycket känslor hos föräldrar som har sina barn involverade i föreningen. Peter Eklund, klubbdirektör HV71 talade så sent som igår i lokalradion om just denna situation och det fick mig att väcka tanken, När är det egentligen rätt tid att starta sin elitsatsning och toppning?

 

Ungdomsledarna i HV71 gör ett otroligt jobb och lägger ner ofantligt många timmars ideellt arbete varje vecka, nu får man stå till svars för att man enligt uppgift till P4 Jönköping (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5738122) påstås ha gjort en ”elitgrupp” med de bästa spelarna redan i elvaårsåldern. Detta kan givetvis väcka debatt, med all rätt i mitt tycke. I samma artikel nämns klubbens policy att Elitsatsningen ska inledas först i U16 – Detta låter desto rimligare, klubben måste elitsatsa när det kommer upp i åldrarna, om det sedan är U16 eller J18 har ingen avsevärd betydelse men går man ner på åldrarna U13 och kanske till och med ännu längre ner känns det mer som en rysk satsning från sent 80-tal.

 

Låt ungdomarna som brinner för att spela hockey vara med på träningarna, ge ALLA samma utvecklingsmöjligheter.

Det är inte rätt att en trettonåring som nyss börjat ta för sig i sin grupp ska bli utkastad och inte få vara med i samma grupp som de bästa. Se istället till att dessa ungdomar får en möjlighet att spela sig in i mindre klubbar, oftast söker spelarna sig vidare själv men en elitklubb som HV71 är borde kunna ha ett samarbete (om man nu inte redan har det) med t.ex. HC Dalen dit man kan spela in dessa spelare istället och inte bara strunta i dem när de inte längre tillhör HV.

Samtidigt ska det tilläggas att det här med att man är en elitklubb har sina följder, när man har 550 ungdomar i leden är det en liten procentuell del av dessa som en dag kommer spela hockey på elitnivå, det är högst troligt lättare för ett lag i Division 2 att spola in fler ungdomar i sitt a-lag då man kan ge dessa en större chans med mer speltid och förtroende.  Hört flera upprörda föräldrar som är ursinniga på HV71 efter som de anser att ungdomsledarna felaktigt ”kastat ut” deras barn. Om det är 80-90 procent av dessa 550 ungdomar som på ett eller annat sätt fortsätter med hockey är det ändå ett riktigt bra resultat, det finns inte på kartan att varenda en av de här killarna eller tjejerna kommer fortsätta med hockey, det är mycket viljan hos dem själva. Man gör valet själv att spela i HV71 men det man skulle kunna kräva är att ungdomsledarna tar ett snack med var och en av dessa innan man ger sig in i föreningen, ge föräldrarna och ungdomarna svart på vitt vad som verkligen gäller.

 

Tillbaka till huvudfrågan – När ska egentligen elitsatsningen eller toppningen tas i drift?

Självklart måste man göra en elitsatsning för att få fram de allra skickligaste talangerna med en framtid i SHL eller kanske till och med NHL, men som klubbens policy (enligt Hans-Göran Frick) säger så ska denna först tas i drift vid U16. Där får man se till att få fram en grupp med de allra skickligaste spelarna i de egna leden som man sedan slussar upp till J18, anser man att man inte står med ett fullt lag ska man så sedan fylla på med talanger utifrån. Även detta har fått mycket kritik runt om men tar man bara en titt på en sådan som Kevin Fiala som i sina två SHL-matcher varit bland de bästa spelarna i laget så visar det vilken viktig punkt det är att ha ett starkt J20 som man kan plocka upp spelare ifrån vid skador och annat i SHL. Till nästa säsong har HV71 bland annat säkrat upp Frölundalegendaren Niklas Anderssons son Lias Andersson, man har även plockat in TV-Puckens bästa back från Skellefteå (Jacob Moverare) samt U16-landslagets lagkapten Jacob Cederholm ifrån Jonstorp.

 

Vad tycker ni? När ska elitsatsningen bland ungdomar tas i drift? 

33 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Twitter. Jag kommer att leverera intressanta intervjuer och tankar både i textform och genom video. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

1 kommentar

  1. Jag har all förståelse att man måste elitsatsa. Oavsett när man som förening väljer att dra strecket MÅSTE man ha backup-plan. Ett djupt samarbete med närliggande klubbar dit spelare som inte tar plats kan fortsätta spela och utvecklas. I många fall kan dessa spelare ta större kliv på detta sätt då man får möjlighet att träna och spela med J18/20 och t om ibland A-laget för den nya, mindre, klubben.

    När fd spelare till en Elit-förening sedan kanske gjort enorma steg i sin karriär vid t ex 17-18-19-20års ålder ska och måste chansen finnas att erbjuda dessa spelare en ny plats i föreningen. Dessa förutsättningar kan man skapa ifall man är lyhörd och öppen för diverse olika förslag från de mindre föreningarna runt omkring.

    Jag vet att Växjö Lakers ledande aktörer i dessa frågor är långt från där och jag hoppas verkligen flera av spelarna som fått foten av föreningen i tidig ålder utvecklas och går vidare till andra Elit-föreningar under senare delen av juniortiden för att ”betala tillbaka” för alla ungdomsår man fick av sin moderklubb.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.