Bättre att sluta tolva än elva i Elitserien

0

Jag hade inför gårdagens drabbning hoppats på att Rögle skulle visa sin kollega från elitserien, (där dessa båda lag troligtvis representerar kandidaterna från landets högsta serie i den kommande kvalserien) att man ville visa att man var bättre av de två bottenlagen. Men när jag sedan ser slutresultatet 0-4 på hemmaplan blir jag väldigt konfunderad. Hur seriöst tog egentligen killarna den här matchen? Om lagen hade mötts i en kvalserie där det verkligen gäller allt kan jag inte se hur det skulle sluta såhär. Rögle har varit fantastiskt starka hemma på slutet och inför matchen var det bara HV 71 som hade vunnit i Ängelholm 2013. Formen är inget vidare hos Rögle för dagen och många spelare som har varit på landslagsuppdrag är slitna. Dessutom har man en del viktiga spelare borta pga. avstängning och lättare skador.

Från önske- till mardrömsmotståndare

Sedan vet jag att Timrå verkligen inte är någon önskemotståndare för Rögle den här säsongen och det är märkligt hur snabbt det kan svänga mellan dessa två lagen. När Rögle gjorde sin senaste elitseriesejour (2008/2009 och 2009/2010) minns jag att Timrå var det laget som man alltid vann mot i Ängelholm.  Timrå hade faktiskt inte lyckats besegra Rögle på bortaplan förrän i kvalserien förra året. Rögle var alltså obesegrade under två säsonger i Lindab Arena mot medelpadingarna och det är ju i alla fall minst fem möten. Efter att Timrå lyckades ruska av sig spöket att inte kunna vinna i Ängelholm har det blivit precis tvärtom. Årets säsong har Rögle förlorat samtliga tre hemmamatcher mot Timrå och dessutom inte ens lyckats att ta poäng. Det är hög tid att ändra på det när allvaret drar igång om det nu blir Timrå som följer med Rögle till kvalserien.

Timrå har fortfarande chansen

Jag vill inte räkna ut Timrå helt från att spurta ikapp Växjö även om det känns väldigt långsökt. Jag hade gärna sett att Timrå ger Växjö en rejäl fajt om att slippa kvalserien. För det är så mycket bättre att förbereda sig för en kvalserie och sluta sist i Elitserien än att åka dit i sista omgången och tom. hamna där i sista minuten (se bara på Djurgården ifjol). Att hoppet lever för Timrå att slippa kvalserien tror jag bara är positivt för Rögles del. Tänk er själva om det skulle bli så att spelarna i Timrå tror att de helt plötsligt kan reda ut det här och jagar tiondeplatsen för att sedan övergå från att hamna efter med nån ynka poäng och sedan ställa om till det ovissa kvalet för överlevnad. Det bästa hade kanske ändå varit om Växjö hade halkat ner till elfteplatsen och fått det riktigt jobbigt då man jagar slutspel samtidigt. Det är en rejäl kontrast på att få spela slutspel och hamna i kvalserien. Dessutom tror jag hellre Rögle möter Växjö som man plockat mest poäng mot i Elitserien.

Om man tittar tillbaka på de fem senaste säsongerna och jämför hur det har gått för tabellelvan och tolvan i kommande kvalserie ser det ut enligt följande: OBS! Tolvan i elitserien markeras med fet stil

Elitserien                                                  Kvalserien

2011/2012                                                 2012

11. Djurgården                                           1. Timrå

12. Timrå                                                  3. Djurgården

2010/2011                                                  2011

11. Södertälje                                             2. Modo

12. Modo                                                   3. Södertälje

2009/2010                                                  2010

11. Södertälje                                           1. Södertälje

12. Rögle                                                   3. Rögle

2008/2009                                                  2009

11. Rögle                                                   1. Södertälje

12. Södertälje                                           2. Rögle

2007/2008                                                  2008

11. Mora                                                     1. Brynäs

12. Brynäs                                                  4. Mora

 

Klar fördel att sluta tolva

En sak kan vi konstatera och det är att det laget som har slutat sist i elitserien de fem senaste säsongerna har samtliga överlevt en kvalserie förutom Rögle när de åkte ur sist vilket såklart inte talar till deras fördel. Annars ser statistiken avsevärt mycket bättre för det laget som slutar tolva än elva i elitserien när man sen ser hur det gått i kvalserien. I tre av fem fall har det laget som slutat näst sist åkt ur elitserien.

Rögle och Leksand är klara

Jag tror självklart att det här inte bara är siffror utan det finns en anledning till att det sker. För egentligen borde det laget som slutar sist vara sämst och därför ha minst chanser att klara av en kvalserie, men just det där med att man kan förbereda sig i tid tror jag är superviktigt. Rögle är väl egentligen tillsammans med Leksand de enda lagen som inte har något att spela för i sluttampen av serierna för att de helt enkelt är klara för en betydligt viktigare serie om en månad. Då kanske det är just dessa två lag som hamnar högst upp när kvalserien är fastställd i början av april? Men Leksand brukar kunna dominera en Allsvenska för att sedan inte ha en till knapp att trycka på när det väl gäller. Därför tror jag inte på dalmasarna och som jag tidigare skrivit ser jag Djurgården som farligaste utmanaren från Allsvenskan.

Förberedelser och drivkraften avgör väldigt mycket

Men om vi återgår till det här med att det är bättre att förbereda sig för en kvalserie. Eftersom att jag själv är idrottsman kan jag försöka dra en parallell till hur det är att befinna sig i Rögles situation just nu när man inte har något att spela för. Jag tränar friidrott och har tävlat de fyra senaste helgerna. På dessa tävlingar har det gått lite upp och ner. Jag har mer sett dessa som träningstävlingar och därför inte haft den där riktiga motivationen att prestera på max och förberedelserna har inte varit de bästa. Jag kan ta ett exempel från en tävling i Växjö för en månad sedan då jag åkte dit för att träna på att hoppa tresteg och visste att jag inte skulle vara som bäst just då. Jag är drygt två decimeter från mitt personliga rekord och på samma tävling möter jag en som ska försöka kvala in till inomhus-EM i Göteborg. Han lyckas inte kvala in på den tävlingen, men han slår personligt rekord och det är för att drivkraften och förberedelserna är såpass mycket bättre än vad det var för min del. När jag sedan ska tävla på JSM mot honom är det kanske jag som slår personligt rekord och han som är några decimeter från personbästa. Det blir mycket friidrottssnack här men om vi säger att jag är Rögle och han är Timrå tror jag ni förstår lite hur jag tänker.

För Rögles del är det stora målet just nu att klara av kvalserien och mitt stora mål är JSM som stundar nästa helg. Jag har börjat känna mig bättre och bättre på de senaste träningarna och så sent som igår hoppade jag längre än jag någonsin gjort inomhus. Detta var också på en träning. Det jag vill komma till är att det inte gör så mycket om Rögle förlorar några matcher nu framöver. Huvudsaken är att spelarna kommer pigga och fräscha när kvalserien drar igång. Sedan det här med att spelet inte stämmer och att inställningen inte är den bästa handlar om att man möter hungriga lag som har en drivkraft för att vinna matcher. Se bara på Timrå igår, de hade sin sista chans att kunna hänga på lagen ovanför, främst Växjö och de tog den för att de visste att en seger innebar att deras hopp levde. Men i Rögles fall hade en seger inneburit att Timrå också hade kunnat ge upp om att slippa kvalserien. Nu kan man lura in Timrå i den fällan om att de inte funderar på kvalserien och får en tro om att de ska slippa det. Om man dessutom tror att man kan nå tiondeplatsen för att sedan falla på målsnöret måste vara det värsta som kan inträffa om du sedan ska spela för klubbens överlevnad. Jag tror att när Röglespelarna känner sig i toppform så kommer spelet att flyta på av sig själv. När jag ska träna på något tekniskt som motsvarar spelet i Rögles fall, blir allt så mycket sämre om jag inte är i form eller känner mig sliten och seg. Så därför är det inte alls konstigt att det blir många misstag eller att man slarvar med detaljer om inte drivkraften finns där eller framförallt orken hos spelarna. Så att det här med att spelet har sett sämre ut på slutet ska man inte dra för stora växlar av och framförallt inte spelarna själva. Det är en stor mental prövning att åka på en motgång som idrottare och jag brukar tänka att när det går dåligt för mig är det för att formen inte är där. När spelarna i Rögle är utvilade och fräscha kommer vi att få se ett helt annat Rögle än under veckan som har gått. Sen kan man såklart hoppas att de visar upp ett bättre spel och att formen börjar komma den avslutande veckan i Elitserien. Det räcker för att då går de in i kvalserien med en positiv känsla.

Viktigt att Rögle får tillbaka spelare!

Under den här veckan har Rögle spelat utan en av sina viktigaste backar i Daniel Sondell, offensivt skicklige backen Richard Lintner och inte minst Martin Gerber (avstängd) som räddat Rögle flertalet gånger den här säsongen. Rögles andremålvakt Jonas Fransson som var lysande förra året i Allsvenskan har inte på något sätt gjort bort sig och fixade 3 poäng hemma mot Luleå i måndags och dessutom höll kvar Rögle i matchen mot Linköping tills den sista perren då hela laget rasade samman. Men alla vet att Gerber har en fruktansvärt bra högstanivå och man vill såklart att han ska vakta kassen i kvalserien. Försvarsspelet har lämnat en hel del i övrigt att önska och det måste bero på att både Sondell och Lintner är oerhört saknade, även om de gör mest nytta i offensiven och framförallt powerplay. Viktor Lindgren är skadad också och det har varit lite till och från med det under säsongen. Men när han är i form är han ruggigt viktig spelare för Rögle med sin energi och offensivlusta. Rögle har en ganska tunn trupp och skulle man råka ut för skador nu på slutet så skulle det bli riktigt jobbigt att orka med en kvalserie. Vad jag har förstått ska Sondell vara tillgänglig för spel på onsdag hemma mot Frölunda. Enligt Rögles sjukgymnast beräknas både Lindgren och Lintner vara borta 1-2 veckor till. Så det mesta talar för att samtliga spelare är friska inför kvalserien som läget ser ut nu.

Elitserien går mot sitt slut och det är roligt att vi till slut får spänning om den sista slutspelsplatsen och kanske att Timrå kan blanda in Växjö i kampen om att slippa kvalserien. För Rögles del återstår sex träningsmatcher och jag räknar inte med att vi kommer att få se en propagandahockey från ängelholmarna, men några segrar till hade definitivt varit nödvändigt för självförtroendet. Nu får vi supportrar hoppas att de slipar på formen inför kvalserien och ger verkligen allt för att rädda kvar Rögle i Elitserien, även importerna.

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.