Återblick från bortamatcherna och tankar inför Kvalserien

2

Rögle hade chansen att hänga på tåget som ger en säkrad biljett till Elitserien nästkommande säsong, men när det var dags för bortaturné mot de lagen som man jagar fick man åka tillbaka till Ängelholm utan några poäng i bagaget.

Sammanfattning mot AIK

Matchen mot AIK var bara pinsam att titta på. De grönvita lät AIK styra spelet helt och hållet och det var knappt någon närkamp som vanns.  Janne Karlsson påpekade också det efter matchen och såg just detta som den största anledningen till att det blev förlust. Vi har sett flera sådana här insatser den här säsongen och många supportrar liksom jag trodde att det var passé nu när Janne trädde in. Jag kan köpa att vi får storstryk mot Färjestad som ändå får ses som en guldkandidat när nästan hela laget hade drabbats av magsjuka och att vi är totalt chanslösa mot Skellefteå gång efter annan. Men att Rögle kan bli så utspelat mot ett lag som man kämpar för att gå om i tabellen, väcker stora varningssignaler. Det skall helt enkelt inte få ske att de åker upp till Hovet och torskar med 0-7, när den matchen har så stor betydelse. Visserligen tycker jag att Rögle har haft problem mot just AIK sedan Eldebrink tog över. Innan dess såg jag AIK som en motståndare som passade Rögle ganska bra, men nu verkar det som att AIK har fått ett litet psykologiskt övertag på skåningarna. Men det spelar mindre roll nu eftersom att det inte kommer att bli fler möten den här säsongen lagen emellan och i värsta fall på väldigt länge i en tävlingsmatch.

Sista chansen mot Växjö

Det fanns dock en sista livlina för att vara med i kampen igen och det var när ängelholmsgänget åkte till Småland för att besöka sin favoritarena utanför Ängelholm. Just i VIDA Arena hade de tagit de två hittills ända fullpoängarna på bortais. Jag har inte sett matchen så kan inte uttala mig om hur det såg ut, men rapporterna säger att Rögle hade en tuff första period och att Gerber räddade laget från att ligga under med fler än ett mål. Sedan i andra perren började man äta sig in i matchen och efter Igguldens kvitteringsmål var man det bättre laget i den perioden. I den avslutande akten bjöd Aaltonen på ytterligare en läcker straff och därefter var de ett stolpskott från att gå ifrån till 1-3. Men istället kvitterade Noah Welch och i slutet åkte Kukkonen ut där sedan Växjö med seriens klart sämsta powerplay skulle såklart få in pucken i slutskedet av matchen, precis som i Ängelholm då de lyckades spräcka nollan i powerplay för första gången den här säsongen. I efterhand verkar både Janne och spelarna vara ganska nöjda med den insatsen efter kollapsen på Hovet. Men tyvärr är det ganska stor risk att bortaspelet kommer att fälla dem i den stundande Kvalserien.

Såhär tror jag att det kommer att gå i kvalserien

Kvalserien väntar om en dryg månad alltså för åttonde gången i rad. Tillsammans med troligtvis Timrå väntar Leksand och Södertälje, där jag känner att hemmastarka Södertälje förmodligen kommer ta en trea mot Rögle i AXA Sport Center. Borta mot Leksand tror jag de har bättre chans då de brukar kunna plocka poäng där uppe. Sedan räknar jag med att Rögle vinner minst fyra av de fem hemmamatcherna oavsett vilka motståndare som väntar i en kvalserie. I minst hälften av bortamatcherna måste det bli segrar och en jobbig bortamatch förutom i Södertälje tror jag blir Djurgården borta på årets mardrömsarena Hovet.  Jag tror alltså att Rögle kommer att få stöta på Djurgården, som jag tror kan jaga ifatt BIK Karlskoga och sno åt den sista direktplatsen till kvalserien. Räkna med att Djurgården är revanschsugna efter att Rögle skickade ned dem till Allsvenskan. Sista platsen kommer troligtvis Örebro att knipa, som har till skillnad från förra säsongen inlett ganska knackigt men kommit starkt nu på slutet. Det var dessutom i Örebro som jag och hundratals fans firade elitserieavancemanget i fjol. Vi får hoppas på en liknande avslutning den här säsongen. Men hur som helst kommer vi isåfall få se en kvalserie innehållande dessa sex lagen:

Timrå

Rögle

Leksand

Södertälje

Djurgården

Örebro

Om man leker lite med en poängkalkyl skulle den kunna se ut enligt följande för Rögle:

Timrå 3 p hemma, 2 p borta

Leksand 1p hemma, 2 p borta

Södertälje 3 p hemma, 0p borta

Djurgården 2p hemma, 0p borta

Örebro 3 p hemma, 3 p borta

Detta innebär till slut att man landar på 19p vilket borde innebära att man åtminstone fixar andraplatsen och grejar nytt elitseriekontrakt 2013-2014. För övrigt tror jag Djurgården blir livsfarliga om de tar till kvalserien och står som vinnare. Jag tror inte att både Rögle och Timrå klarar kvalserien och eftersom att jag tippar att Rögle fixar det innebär det att medelpadingarna inte får det lika lätt som föregående kvalserie. Det är såklart jättesvårt att sia om hur det kommer att sluta för Rögle den här säsongen, men som supporter måste man tro på sitt lag och man mår bara dåligt om ser framför sig att de kommer att åka ur i år. Men som helhet har spelet sett bättre ut sedan nyår och jag tycker att man har en trupp som håller för Elitserien och SKA vara bättre än de allsvenska lagen, med möjligtvis undantag för Djurgården.

En del positivt

Även om det är mycket ångest att hamna i en kvalserie om du kommer uppifrån, finns det en hel del saker som är positivt med att vara där. Jag tror egentligen inte det är så kul att säsongen är över efter 55 omgångar som fallet blir för troligtvis Växjö och ja, kanske de regerande mästarna Brynäs? Det är klart att det är roligare om säsongen fortsätter och att få uppleva ytterligare en kvalserie med Rögle känns som det hör till. Det brukar vara otroligt roligt och intressant att följa den, där vi nu slipper möta de stora jättarna som oftast inte ens är kul att titta på då det kan råda en viss klasskillnad. Det blir jämnare kamper och kanske en liten återblick i hur roligt det kunde vara att se en allsvensk match, där defensiven inte är lika präglad. Men visst är det klart att man är orolig som fan för att Rögle skall åka ur Elitserien för andra gången på fem år, där klubbens huvudsakliga målsättning är att etablera sig i landets högsta serie. Men fixar de inte det är de inte värda att spela i Elitserien nästa säsong helt enkelt. Ekonomiskt kan det också bli antingen att du går med vinst för alla publik och TV-intäkter som du får eller att det blir en rejäl ekonomisk smäll och klubben förlorar en sådär 25 miljoner på att åka ur. Nu är läget som det är och det väntar nio ”träningsmatcher” innan det är dags att formtoppa sig för en kvalserie som kan bli mer intressant och spännande att följa på väldigt länge.

2 Kommentarer

 1. Kul tankar
  men för min del hoppas jag att leksand går upp! malmö hade varit kul men det är mera tveksammt.Inte Djurgårn-Örebro eller SSK 1 Hellre då Karlskoga men dom har väl inte pengarna i slutändan. Rögle o Timrå borde åka ur direkt är man sämst så är man o Leksand o någon mera borde gå upp direkt!Borde ju vara så om man vinner en serie kan man tycka!

  • Tack! Roligt att du kommenterar!

   Om jag hade fått välja ett lag från Allsvenskan som skulle gå upp till Elitserien hade det nog faktiskt varit Leksand. Jag tycker ändå på nåt sätt att de är förtjänta av det. Men jag tror att Djurgården har den bästa högstanivån och kommer därför att bli farligast av lagen från de som kommer underifrån. Dock så gillar jag inte riktigt 08-lagen, främst för att de blir så uppmärksammade av media och att de tror de är bäst för att de kommer från huvudstaden.

   Att de skulle förnya systemet och låta ettan gå upp direkt samtidigt som elitseriens tolva åker ur tycker jag låter vettigt. Kommer man sist i en serie förtjänar man att åka ur helt enkelt. Men man skall ha klart för sig att det skiljer en del mellan Elitserien och Allsvenskan. Jag tror tex. att Rögle är bättre i år än vad man var när man gick upp ifjol.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.