Räkna inte bort Rögle i bottenstriden

0

Många anser att det är den tråkigaste elitseriesäsongen på väldigt länge, för att det inte finns några streckstrider med 16 omgångar kvar att spela. Det har märkts tydligt att de lagen som tillhör topp8 och därmed kommer att få spela slutspel senare i vår är minst en klass bättre en dem övriga fyra lagen. Timrå, AIK, Växjö och Rögle slåss för att undvika kvalspel mot lagen från serien under, där Hockeyallsvenskan sägs bli bättre och bättre för varje år.

Just nu ligger Rögle på jumboplats med 33 poäng, varav man har tagit 8 av 12 pinnar på de senaste fyra matcherna. Visserligen har sex av dessa poäng kommit hemma mot AIK och Växjö, men man har ändå lyckats besegra Modo på straffläggning som är ett av de hetaste lagen i elitserien just nu. Samuel Påhlsson erkände tom. efter förlusten att han var förvånad över att Rögle låg sist och tyckte inte att de spelade som ett bottenlag. Det är en styrka i sig att kunna vinna mot ett lag som tillhör övre halvan av elitserien, trots att det sägs att de lagen där nere inte räcker till mot dessa storklubbar.

Rögle har börjat röra på sig och sedan nyår har man tagit in sex poäng på lagen ovanför kvalseriestrecket. Igår presenterade man dessutom en ny huvudtränare och det var ingen mindre än Janne Karlsson. Nej det var inte han som sparken från Växjö och just nu tränar allsvenskans särklassiga jumbo, utan det var han som inte längre fick fortsätta träna ett KHL-lag i höst. Den här mannen har dessutom meriter på sitt CV som väldigt få elitserietränare kan visa upp. Två SM-guld med Frölunda (2003 och 2005) och ett med HV71 (2010). 2 SM-silver med Linköping (2007 och 2008), 1 SM-silver med Frölunda som assisterande tränare 2006. Samma år var han dessutom assisterande tränare tillsammans med Anders Eldebrink för det svenska ishockeylandslaget som tog OS-guld i Turin, där Bengt-Åke Gustafsson var huvudansvarig. Jag kan inte komma på någon tränare som tidigare har tränat Rögle med sådana här meriter.

Igår gjorde Janne sin första match som huvudtränare för ängelholmsklubben och det blev succé direkt. Växjö nollades på hemmais och det var Gerbers första nolla den här säsongen. Till skillnad från tidigare hemmasegrar såg man en tydlig skillnad och det var försvarsspelet. Segrarna mot Modo och AIK kändes inte lika välförtjänta som gårdagens seger. Visst Växjö förde spelet större delen av matchen, men Rögle gjorde det svårt för smålänningarna och de hade svårt att skapa klara målchanser. Rögle gjorde två av de tre målen i powerplay och man tillhör de bättre lagen i serien i den spelformen. Då är det nästan precis tvärtom när det gäller boxplay, då man ligger klart sist på dryga 70 %. Igår fick man spela boxplay två gånger och det gjorde man väldigt bra. I slutet när Aaltonen drog på sig en utvisning tog Växjö ut Norrena och man fick spela 4 mot 6 i två minuter och det klarade man bra, med hjälp av Gerber som tog en gruvlig revansch från senaste matchen i Luleå då han var helt under isen.

–          Lysande försvarsspel av grabbarna där ute idag, löd Karlssons ord efter matchen.

Det är främst det som Janne ska försöka få ordning på, men han är också huvudansvarig och jag tror att respekten bland spelarna är större för en sådan tränare än vad den är för Tangnes som får ta klivet ner till den assisterande tränarrollen. Bra att man inte sparkar Tangnes utan att man väljer en sådan här lösning där Tangnes får se och lära, för att senare kunna vara mer redo för att kunna ta över Rögle i framtiden. Det som är bra med att Tangnes är kvar är att man behåller någon som har anknytning till klubben och kan hur föreningen fungerar. På så sätt behåller man sin identitet i föreningen. Kenny Jönsson är också kvar och ska hjälpa till med att scouta motståndarna bla, där vi har en Rögleikon som också får en roll.

Det ska bli spännande att se om man klarar av att prestera bättre mot de mer etablerade elitserielagen nu efter tränarskiftet. Med tanke på att Modo har besegrats hemma borde man kunna knäppa fler storlag på näsan hemma i Lindab Arena. Det som bara måste bli bättre är bortaspelet. Rögle är elitseriens klart sämsta bortalag och har tagit endast 8 av 57 poäng (!) där. Det håller naturligtvis inte men om man nu fortsätter med stabilt försvarsspel med Janne framöver kommer det rulla in poäng på bortais också. Som ni kanske märker är jag väldigt optimistisk just nu och ja, jag tror att Rögle kommer att kunna klättra förbi kvalseriestrecket och inte spela i en kvalserie till elitserien där man har deltagit de 7 (!) senaste säsongerna.

Vad är det då som talar emot laget?

Ett tränarbyte lönar sig oftast på kort sikt, då spelarna får en nytändning och blir extra taggade första matchen med sin nya coach. Jag vet inte hur många gånger man läser om ex. ”Hallameffekten” efter att Växjö ryckt upp sig ordentligt och kravlat sig ur bottenträsket, men nu är man indragna där i högsta grad igen och smålänningarna får se upp så att inte ett grönvitt tåg passerar dem. När det nu gäller hur länge Karlsson-effekten ska hålla i sig får vi hoppas på något liknande som skedde för ganska exakt ett år sedan då Tangnes tog över efter Hansson i ett läge där Rögle var lika långt ifrån elitserien som man är idag från att spela slutspel i vår. Slutspel den här säsongen är bara att glömma, det finns inte på kartan. Men att ta in 10 poäng på 16 omgångar är definitivt inte omöjligt.

Som Röglesupporter är man van vid att det pendlar alldeles för mycket mellan insatserna i de olika matcherna. Men allvarligt talat, spelar man ishockey på elitnivå ska man väl vara så pass vältränad att man kan prestera på en hög nivå flera matcher i rad? Den som lever få se, elitserien är i alla för mig definitivt inte avgjord och både Växjö och AIK får se upp så att inte Rögle ger de en biljett till den ångestdrabbade kvalserien senare i vår, Timrå ser jag redan som klara.

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.