Collberg/ Lundström grejade svensk repris

0

”Inför ett fullsatt Ufa Arena skulle dagens andra semifinal avgöras mellan de regerande världsmästarna Sverige och fjolårets finalmotståndare Ryssland. Ryssland hade med andra ord revansch att utkräva av juniorkronorna. Det var alltså dags för en riktig rysare.”

 

”Visst är dom rädda för oss”

-Mikael Rehnberg, Kommentator SVT Sport

 

Spelglädje

Ryssland inledde matchen i en rasande fart, men farten kom snabbt av sig då Sverige fick ett tidigt powerplay. Juniorkronorna kunde med detta ta tag i taktpinnen. Man pressade högt och stressade de ryska backarna och defensivt var man stabila. Man höll pucken långa stunder i Rysslands zon. Vilket skulle visa sig vara effektivt, då man i sitt andra PP kunde ta ledningen (1-0) genom Elias lindholm. 2-0 kom efter 9.38 genom ett riktigt kyligt avslut av Filip Forsberg. Sverige fortsatte att trumma på och gav inte ryssarna någon chans att etablera sitt eget spel. Man styrde och ställde precis som man ville i första perioden och Ryssland hängde inte alls med. Vilket märktes på den stora publikens missnöje. I slutet av den första perioden fick Filip Forsberg ytterligare ett kanonläge när han skar in framför mål, men Vasilevski gjorde en fin räddning. Sverige kunde, efter kanske den bästa perioden i turneringen, gå till paus med en 2-0 ledning.

 

Nerv i matchen

Sverige inledde mittakten riktigt piggt. Man hade bland annat ett klockrent skott i ribban av Sebastian Collberg. Man tog avslut och var aggressiva inpå mål och rörde sig riktigt bra i offensiv zon. Det syntes på ryssarna att de började bli frustrerade. Men det skulle komma att ändras. Ryssland började halvvägs in i perioden att pressa högre upp i banan och man såg till att utnyttja ett slarv i Sveriges zon. Det small till direkt och reduceringen 2-1 var ett faktum. Detta genom Mironov. Plötsligt vad det nerv i matchen igen.

Ryssland skulle få ett läge att kvittera, då man fick chansen att spela i powerplay. Ryssland hade en farlig chans, men Niklas Lundström i kassen gjorde en kanonräddning och Sverige kunde klara av sitt första boxplay. Ryssarna spelade upp sig ordentligt efter reduceringsmålet och man skapade mer och mer. Sverige kunde tacka för att Lundström stod i vägen. Sverige slarvade mer i egen zon och spelade inte lika enkelt som i första perioden. Och detta tog Ryssland vara på. Turligt nog för Sveriges del inte fullt ut.

 

”Vi blir alldeles för långa”

-Rasmus Bengtsson, Back Sverige

 

Hawaii-hockey

Inledningen av den tredje perioden bjöd på ett litet avvaktande spel och och inget av lagen ville ta några direkta initiativ. Dock var det Ryssland som skapade flest chanser och det var därför logiskt att man kvitterade till 2-2 efter en snabb omställning halvvägs in i slutakten. Detta genom Grigorenko. Och publiken skrek ut sin glädje. Sverige hade visserligen precis innan bränt ett friläge och det var på den efterföljande omställningen kvitteringen kom till.

Efter detta började matchen att svänga ordentligt och lagen bytte chanser med varandra. Båda lagen spelade dock ett bra defensivt spel, trots att Sverige emellanåt slarvade. Yakupov kunde enkelt rinna igenom ett stillastående Sverige och få till en riktigt vass chans, men Lundström räddade. Med 1.10 kvar hade Ryssland ett ribbskott. Och med endast 27 sekunder kvar av tredje perioden tog Sverige time out. Man fick två tunga skott på mål, men Vasilevski stod emot. Den avslutande akten slutade 0-1 till Ryssland och matchen gick till förlängning.

 

Sudden Death

Sverige inledde förlängningen bäst och var det styrande laget. Men ryssarna arbetade sig in och slutet av sudden var en  nervkittlare. Men förlängningen slutade mållös och det hela skulle få avgöras på straffläggning.

Straffrundan blev en riktigt nervkittlare och det var först i fjärde rundan som det hela kunde avgöras. Både Lundström och Vasilevski såg ut att ha full kontroll efter tre rundor. Då klev juniorkronornas Sebastian Collberg fram och lurade snyggt ner Vasilevski och Collberg kunde därefter sprätta upp pucken i nättaket. Sveriges finalplats var därmed säkrad och man gjorde en heroisk insats.

Sverige-Ryssland 3-2 (2-0, 0-1, 0-1,0-0, 1-0 )

Skott: 41-29
Utv: 2-4
Plats: Ufa Arena, Ufa

Första perioden:
1-0 | 06.35 Elias Lindholm (ass: 23, 29)PP1

2-0 | 09.38 Filip Forsberg (ass: 5, 14)

Andra perioden:
2-1 | 27.32 Andrey Mironov (ass: 10, 21)

Tredje perioden:
2-2 | 48.56 Mikhail Grigorenko (ass: 16, 18)

Sudden Death:

Inga mål

Avgörande straff:

3-2 | Sebastian Collberg

33 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Twitter. Jag kommer att leverera intressanta intervjuer och tankar både i textform och genom video. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.