Ryssland straffade sig till seger

0

”Kvartsfinal nummer två. Hemmafavoriten Ryssland mot överraskningslaget Schweiz. Ett fullsatt Ufa Arena. Det var en tuff kvartsfinal som väntade Ryssland.”

 

”Ryssarna har press på sig på hemmaplan”

-Roger Rönnberg, Förbundskapten Sverige U20

 

Pigg inledning

Den första periodens inledning bjöd på bra fart från båda lagen. Schweiz visade direkt att man inte skulle komma att backa undan. Man låg högt upp i banan och stressade ryssarna. Men det var Ryssland som skulle ta ledningen. I powerplay kunde man genom Khokhlavech ta ledningen efter 6.07. I sitt andra powerplay slarvade ryssarna i egen zon och Bertschy kunde sno åt sig pucken och utan att tveka smälla upp trissan i nättaket. Helt otagbart för Vasilevskij i Rysslandskassen.

Ryssland fortsatte att ånga på och Schweiz kan tacka sin riktigt duktige målvakt Nyffeler att det efter första perioden inte stod mer än 1-1 Schweiz var riktigt farliga de gånger man kom upp i ryssarnas zon och man skapade många chanser. I slutet av den första akten fick man möjlighet att ta ledningen genom ett powerplay, men trots flera bra lägen, lyckades man inte sätta dit pucken. Lagen gick till vila med 1-1.

           

”Vi have to be better in our defence and we have to score more goals” 

-Dean Kukan, Back Schweiz

 

Stod upp bra

Den andra perioden inledde ryssarna piggast och man skapade direkt två riktigt farliga chanser genom spelmotorn Grigorenko. Men Nyffeler stod i vägen. Ryssland var det lag som hade det mesta av spelet, men man drog på sig två klantiga utvisningar som gav Schweiz möjligheten att ta ledningen. Trots underläge med två man så red man ut stormen. Efter ett riktigt snyggt spel av Grigorenko kunde man enkelt lägga in 2-1 bakom Nyffeler.

Ryssarna gick efter 7.23 bort sig och Martin Ness i Schweiz kunde på en retur enkelt skopa in 2-2 och hela det schweiziska båset hoppade av glädje. Detta gav Schweiz mer energi och man skapade ett visst tryck i Rysslands zon, med många avslut från blålinjen. Men man skulle dra på sig ytterligare en utvisning och i detta powerplay blev man tillbakatryckta och Ryssland hade bland annat en styrning i stolpen, men man klarade av boxplayet. Andrigettho i Schweiz hade ett riktigt farligt skott som tog insida stolpe hos den ryske målvakten.

Trots stor rysk dominans perioden igenom, stod Schweiz upp bra. Man skapade lägen, pressade Ryssland högt och hade ett bra defensivt spel. Man kunde tydligt se att Ryssland var skakat efter mittakten. Inför den tredje perioden stod det 2-2.

 

”Tror det handlar om nerver”

-Harald Lückner, Kommentator Viasat, om onödiga utvisningar

 

Sen kvittering

Den tredje perioden inledde Schweiz med två man mer och fick därmed ett ypperligt läge att ta ledningen. Men ryssarna spelade ett stabilt boxplay. Schweiz behöll sitt tryck, men Vasilevskij stod emot. Ryssland kom tillbaka och försökte, men även Nyffeler stod emot trycket. Schweiz skulle komma att chocka Ryssland 8.57 in i perioden, då man i numerärt underläge genom en fin prestation av Sven Andrighetto kunde ta ledningen med 2-3. Andrighetto tog sin egen retur och sprätte upp pucken i nättaket. Hela arenan tystnade. Rent av chockades. Publiken var riktigt missnöjd och började busvissla åt sitt hemmalag.

Ryssland lyckades till sist kvittera i slutet av matchen genom ett sent powerplay genom Kucherov. Dessförinnan hade Ryssland fått ett mål bortdömt. Tredje perioden slutade 3-3 och matchen gick till förlängning.

 

Sudden death

Ryssland satte direkt press mot Schweiz zon och man fick ganska omgående ett numerärt överläge. Men de duktiga schweizarna klarade av boxplayet. Ryssland dominerade den första halvan av förlängningen totalt och hade också därför logiskt de farligaste chanserna. I mitten av sudden böljade spelet fram och tillbaka och lagen bytte chanser med varandra. Men förlängningen slutade mållös och straffar skulle få avgöra.

Ryssland-Schweiz 4-3 (1-1, 1-1, 1-1, 0-0, 1-0)

Plats: Ufa Arena, Ufa

Första perioden:
1-0 | 06.07 Alexander Khokhlavech (ass: 10, 9)PP1

1-1 | 10.05  Kristof Berchy (Nu)

Andra perioden:
2-1 | 29.07 Michal Grigorenko
2-2 | 32.37 Martin Ness (ass: 27, 25)

Tredje perioden:
2-3 | 48.57  Sven Andrighetto
3-3 | 58.21  Nikita Kucherov (ass: 27, 25)PP1

Fjärde perioden:

Inga mål

Avgörande straff:

4-|3  Nikita Kucherov, Ryssland

33 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Twitter. Jag kommer att leverera intressanta intervjuer och tankar både i textform och genom video. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.