Ingen mardrömsresa för Leksand

0

”Mardrömsresa. Haparanda tur och retur,” kunde man läsa på väggen bakom Asplövens supportrar. Men det var Asplöven som fick sig en ”mardrömsresa”

 

7 sekunders Ryno

Det förra mötet lagen emellan i Polaric Arena slutade med en 4-2 seger för hemmalaget Asplöven. I kvällens drabbning var det helt andra tongångar. I intervjun innan match sa LIF:s Filip Forsberg till Viasats Niklas Jihde: ”att vi förhoppningsvis har lärt oss läxan sedan förra mötet här uppe.” Och visst hade Leksand lärt sig läxan. Det märktes klart när laget satte högsta fart redan från första nedsläpp. Men det var Asplöven som fick första farligheten när LIF:s meriterade back Mattias Timander tappade pucken till höger om Oscar Ahlsenfelt, som för kvällen vaktade buren åt Leksand.

Leksand fortsatte sedan med sin pigga inledning och Per Hållberg i Asplöven tvingades att dra på sig en utvisning, efter endast 2.43 in i första akten. Leksand som har seriens vassaste powerplay behövde inte många sekunder förrän 0-1 satt bakom en halvskymd Joni Puurula i hemmakassen. Ryno tog emot en snygg styrning av Kapstad och klev rakt in i slottet drog till. Otagbart för Puurula. Ett av de snabbaste målen jag sett. Endast 7 sekunder behövde Leksand i sitt första powerplay. Snacka om effektivt. Leksand spelade stundtals ut hemmalaget och pressade på. Olyckligtvis drog man på sig en utvisning 4.43 in i perioden då Patrik Norén fick besöka utvisningsbåset för fasthållning. Asplöven försökte etablera powerplay i Leksands zon, menman kom aldrig riktigt till. ytterligare en utvisning skulle drabba Leksand 5.04 in akten. Jon Knuts drog på sig en tvåa samt ett personligt straff på tio minuter. Asplöven fick nu ett gyllene läge att kvittera, men man lyckades inte åstadkomma något. Leksands försvarspel var riktigt bra. Leksand skulle dra på sig ytterligare en utvisning efter 8.04 då man fick Jakob De La Rose utvisad för interference. Man har hört talas om tredje gången gillt ett antal gånger, men inte fjärde gången gillt. I det fjärde pp:t slog Asplöven till och efter 9.02 kunde Jonas Berglund tituleras 1-1 skytt.

12.41 visades Timander ut för hakning, men man tillät inte Asplöven komma till skott. Det var bra rörelse, markering och stress från dalmasarnas sida. Asplöven började spela upp sig mot slutet av perioden och kom till några enstaka avslut, men det var inget som störde Ahlsenfelt nämnvärt. Istället kunde LIF:s Filip Forsberg utöka Leksands ledning till 1-2 efter 18.59 på en retur från Puurula. Leksand skulle hinna med en utvisning till precis vid periodsignal. Bibic visades ut för tripping. Leksand gick till periodvila med en 1-2 ledning.

Gretzkypass

Den andra perioden inledde som den första slutade. Med en Leksandsspelare i utvisningsbåset. Därför var det ganska logiskt att Asplöven till en början fick ett litet övertag. Men återigen spelade Leksand ett disciplinerat försvarsspel. Asplöven slog in pucken – Leksand slog ut den och Haparandalaget fick börja om. Leksand tog efter denna utvisning tag i taktpinnen igen och visade hur man skulle spela ishockey. I en bra stress mot Asplövens backar slår Per Hållberg en ”indianare” rätt i famnen på LIF:s Jens Bergenström. Han i sin tur spelar till Gabriel Karlsson som hamnar bakom mål och slår ett pass bakom ryggen till ”Jensa” som placerat sig framför mål och kan sätta dit 1-3 utan bevakning efter 5.09 in i mellanakten. Ett Gretzkymål kallade Viasats Niklas Jihde målet. Så här långt var det helt och hållet bortalagets match. Inga mer mål gjordes denna period, men däremot drabbades båda lagen av varsin utvisning till. Leksand gick till paus med en 1-3 ledning.

Misstagets period

Slutakten blev ett jagande från hemmalagets sida. Man fick ett tidigt powerplay redan 55 sekunder in i perioden. LIF:s Kevin Kapstad åkte på en hakning och Asplöven fick chans att närma sig sina kombatanter. Och man lyckades dessutom. Efter 1.55 kunde Marcus Fagerud skicka in 2-3 bakom Ahlsenfelt genom ett riktigt tungt backskott från blålinjen. LIF:s Michael Raffl satte upp klubban och försökte styra bort skottet, men pucken ändrade istället riktning och ställde Ahlsenfelt. Raffl skulle ändå få sin revansch. 5.40 in i slutakten tog den för kvällen kanske Leksands bästa spelare, Filip Forsberg, hand om pucken och vred och vände på Asplövenspelarna. Raffl placerade sig lite utanför Puurulas kasse och klappade till pucken på direktpass från Filip och 2-4 var ett faktum. Det höll, 12.54 in i perioden, att gå riktigt illa för Asplövens för kvällen bäste spelare Nelsen. LIF:s Joonas Rönnberg satte in en riktigt tryckare på Nelsens blindsida. Som tur var blev det ingen skada. Men det kunde ha gått riktigt illa. Den tacklingen kostade Rönnberg två minuter på botbänken. Asplöven hade ett bra powerplay, men man lyckades aldrig komma in riktigt på mål, utan trollade och trixade mest runt Leksands kasse. I slutet av matchen behöll hemmalaget trycket i motståndarnas zon och Asplövens tränare Per Känttä tog time out efter 16.06. ”-Så fort vi har pucken och etablerat spel drar vi Puurula. Nu hänger vi dit den och trycker dit den”, var hans besked. Trots en man mer i nästan fyra minuter, lyckades man inte åstadkomma några direkta farligheter. Ahlsenfelt fick känna på lätta skott vid ett par tillfällen. Istället lyckades Leksand erövra pucken och på ett distinkt avslut kunde Mark Hurtubise slå in pucken i öppen bur 18.18. Tro det eller ej, men det skulle faktiskt komma ett mål till för Leksand. 10 sekunder senare, 18.28 rann Raffl igenom Asplövenförsvaret och kunde enkelt lägga in 2-6 bakom Joni Puulura som var tillbaka i kassen. Asplöven fick en sista chans att reducera, men man sköt högt över. 3 poäng till serieledarna och en behaglig resa hem till Dalarna.

 

 

Asplövens HC – Leksands IF  2-6 (1-2, 0-1, 1-3)

Skott: 31-23

Utv.Min: 6-24

Publik: 1 252 Polaric Arena, Haparanda

 

Period 1

0-1     02.50 Johan Ryno (ass:51, 14) PP1

1-1     09.02 Jonas Berglund (ass:4, 83) PP1

1-2     18.59 Filip Forsberg (ass:6, 23)

Period 2

1-3     25.09 Jens Bergenström (ass:19)

Period 3

2-3     41.55 Marcus Fagerud (ass:83, 10) PP1

2-4     45.40 Michael Raffl (ass:16)

2-5     58.18 Mark Hurtubise (ass:61, 32)

2-6     58.28 Michael Raffl (ass:26, 23)

 

Utförligare matchstatistik se swehockey.se!

 

 

 

33 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Twitter. Jag kommer att leverera intressanta intervjuer och tankar både i textform och genom video. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.