Viktigt att Roger Rönnberg får ihop defensiven

I dag presenterade Roger Rönnberg den preliminära truppen till JVM i Ufa, Ryssland. Ett par skrällar, några spelare som det svenska folket inte har fått bekanta sig med särskilt mycket ännu. Men framför allt en hel del individuell skicklighet som under turneringen i Sundsvall mer och mer började formas till en lagmaskin.

Målvakter:
Joel Lassinantti, Almtuna (Luleå)
Niklas Lundström, AIK
Oscar Dansk, Erie Otters

Kommentar:
Juniorkronorna bör ha störst bredd på målvaktsfronten när JVM drar igång. Men hur ska Roger Rönnberg och hans kollegor fördela matcherna? Och hur mycket betyder det att Sverige inte har någon given förstemålvakt? Vi har tre väldigt olika målvakter, som har tagit tre helt olika vägar i sin utveckling. Jag har länge förespråkat att ’Lassi’, som gjorde debut i J20 redan 2008/09, ska få göra elitseriedebut. Men faktum är att han var junior under sämsta tänkbara tid i Luleå Hockey. Nu blev det Almtuna till sist, ett bra val där det har gått riktigt bra för Luleåprodukten. Precis som ’Lassi’ gick det tungt även för Oscar Dansk att slå sig in i Elitserien, vilket gjorde att han begav sig till OHL och Erie Otters. Niklas Lundström gjorde allsvensk debut redan för tre år sedan, och på den vägen är det. Mitt tips är att Joel Lassinantti, den målvakt som imponerande starkast på mig under senaste J20-turneringen, får chansen att ta förstaspaden. Därefter ligger Lundström nära till hands. Oscar Dansk får vänta ytterligare ett år. Nästa år på hemmaplan lär han nämligen ligga nära till hands som förstemålvakt.

Backar:
Emil Djuse, Södertälje
Jesper Pettersson, Linköping
Christian Djoos, Brynäs
Rasmus Bengtsson, Muskegon Lumberjacks
Tom Nilsson, Mora
Linus Arnesson, Djurgården
Mikael Vikstrand, Mora
Hampus Lindholm, Norfolk Admirals

Kommentar: Med Jonas Brodin och Oscar Klefbom borta ser backsidan betydligt glesare ut än vad den skulle gjort om de båda var tillgängliga för spel. Men jag anser ändå att Roger Rönnberg har fått ihop en bra blandning. Jesper Pettersson och Christian Djoos har båda tagit för sig i Elitserien, likaså Emil Djuse och Mikael Vikstrand i sina allsvenska klubbar. Tom Nilsson väger upp defensiv kontra offensiv lite, och han kommer att bli en klippa i egen zon – en ack så viktig sådan. Sedan ska det så klart bli jäkligt intressant att se hur Rasmus Bengtsson har utvecklats sedan han lämnade Rögle för spel med Muskegon i USHL. Det enda jag kan känna att jag saknar lite är Frölundas Simon Fernholm som skulle ge ytterligare lite tyngd i det defensiva spelet. En disciplinerad back som spenderar ytterst få minuter i utvisningsbåset dessutom. Det går inte att ogilla. Men å andra sidan har jag svårt att hitta någon som jag vill plocka bort i dagsläget. Så jag nöjer mig så.

Forwards:
Alexander Wennberg, Djurgården
Jeremy Boyce Rotevall, Timrå
Viktor Arvidsson, Skellefteå
Sebastian Collberg, Örebro (Frölunda)
Filip Forsberg, Leksand
William Karlsson, HV71
Elias Lindholm, Brynäs
Max Görtz, Färjestad
Linus Fröberg, Färjestad
Rickard Rakell, Plymouth Whalers
Jacob de la Rose, Leksand
Victor Rask, Calgary Hitmen
Nick Sörensen, Quebec Remparts
Emil Molin, Brynäs

Kommentar: Sveriges främsta vapen. Här kryllar det av erfarenhet och flera tunga pjäser finns kvar från guldlaget. Sebastian Collberg kommer att ha ögonen på sig efter fjolårets succé och den för många helt ologiska utlåningen till Örebro. Jag pratade med Roger Rönnberg inför sista turneringen i Sundsvall och han sa att det var en skickligare forwardsuppsättning i år än förra året. Jag är beredd att hålla med i det påståendet. Elias Lindholm, William Karlsson, Viktor Arvidsson, Max Görtz och Jacob de la Rose är spelare som varje hockeyintresserad svensk har koll på i dagsläget. Att sedan Emil Molin fick chansen känns otroligt kul. Det är han värd. Linus Fröberg var den stora skrällen, men bara ytterligare ett bevis på att Färjestads juniorsatsning bär frukt. Jag är inte särskilt förvånad över att Pontus Åberg inte kom med. Inte sagt att han har haft en dålig säsong, men jag anser att det är många spelare som stått ut betydligt mer. Annars så hade jag gärna sett André Burakowsky i truppen då han var en av de spelare som imponerade mest på mig under turneringen i Sundsvall och har gjort en kanonsäsong i Malmö. Men liksom Simon Fernholm så kommer det en ny chans till JVM hemma nästa säsong. Och vad kan vara bättre än att få spela hemma i Malmö Arena?

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.