Var är stoltheten, Rögle?

0

Det var uppseendeväckande, och oroväckande, citat som Sportbladet publicerade i går, från de båda tränarna i vårt sydligaste elitserielag. De tror inte de kan slå passningar på två meter”, sa Kenny Jönsson. ”De tror inte på sig själva längre”, sa Dan Tangnes. Och det är precis de indikationerna som jag har fått de senaste omgångarna.

I går var spelet under all kritik. Juhamatti Aaltonen, som kommit till laget för att producera, lyckades bara med konststycket att slarva bort pucken till motståndarna som senare resulterade i Färjestads ledningsmål i går. För att inte prata om agerandet framför mål på Färjestads 2-0-mål. Rickard Wallin hade inte några som helst problem att styra in den pucken bakom Jonas Fransson. NHL-meriterade Tom Preissing har inte i en försvarszon att göra, han hittar inte med passningar och har ett nonchalant uppträdande framför egen målvakt. Inte riktigt de signaler som man bör skicka till sina lagkamrater just nu.

Alltid tvåa i närkamperna
De hittar inte markeringarna i egen zon. Vid flera tillfällen fick FBK-spelarna vandra fritt i offensiv zon i går, samtidigt som puckhållaren hade två-tre spelare på sig. En passning, och FBK har skapat sig ett friläge. Sedan ska vi, utan att ta något från FBK, säga att gästerna ställde upp med sex juniorer. Några som också de kunde snurra fritt i Röglezonen. Det var svårt att hitta en sekvens då Rögle var först på pucken, utan gång på gång var de tvåa in i närkampen och fick därmed kriga hårt för att ens utmana om pucken.

Det finns egentligen bara två spelare som jag kan berömma i dagens Rögle. Det är Ted Brithén, 22, som har vuxit ju längre säsongen gått. Och Martin Gerber så klart som stått på huvudet flera matcher för att sedan ha dippat. Av naturliga orsaker så klart. Jag har trots allt redan pratat om Rögles defensiv.

In med Oskar Norlöv
Fredrik Warg som ändå gjorde ett par bra säsonger i Skellefteå 2009-11 har inte alls kommit upp i samma standard. Han har storleken, men ser långsam ut och vinner därmed inga närkamper. Martin Štrbák – kommentarer överflödiga. Har varit under all kritik och med all rätt blivit bänkad under säsongen. Mathias Tjärnqvist är inte samme Tjärnqvist som han var i Djurgården ­– och Rögle innan dess. Ser inte mycket ledare i honom längre. Tyvärr, då jag vanligtvis gillar det som Tjärnqvist står för. En grovjobbare av rang som alltid tagit kampen.

Så vad ska Dan Tangnes göra? I läget som Rögle har satt sig i räcker det inte med ett par väl valda ord från legendar Kenny Jönsson. Nej, alla måste med. Det handlar inte om individuell skicklighet längre, det handlar inte om en ineffektivitet. Det handlar om att man inte spelar som ett lag. Jag har tidigare förespråkat att plocka in Oskar Norlöv som, trots tidigare sjukdom, ligger placerad i toppen av J20-poängligan. En pigg injektion i laget som kan få övriga spelare, inte bara importerna, att tänka till. Dessutom en makalös passningsspelare som mycket väl kan vara det som behövs, både i egen zon och offensiv. Rögle är redan utan chans att ta sig till Topp10, så om man ska plocka in Oskar någon gång så är det nu. Inte om någon vecka. Nu! Men det viktigaste är att samla laget, att påminna spelare och ledare om vad Rögle står för. Varför de tog sig upp till Elitserien igen, trots att man länge var uträknade. Det är ett lag byggt på tradition och kämpaglöd.. och kan de spela på detta så kommer man långt i Elitserien. Även som nykomling.

Nu handlar det bara om att få ner hela laget i samma båt, för då är Rögle ett starkt lag.

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.