Frölunda HC ska kartlägga ungdomshockeyn…

6

Min första tanke var: Äntligen! Men sen när jag såg vilken förening det var som skulle kartlägga ungdomshockeyn så var jag inte lika upprymd längre…

Frölunda HC ska alltså kartlägga ungdomshockeyn där den fd. J20 tränaren Emil Olsén blir ungdomsscout. Emil anser jag är rätt val, Emil har lång erfarenhet av att jobba med ungdomar och vet vad som krävs för att ta en plats i A-truppen. Och det är positivt att han fått en uppgift han trivs med efter att levt i ett sex månader långt vakuum med någon eller inga arbetsuppgifter.

Det jag däremot är mer osäker på är det faktum att det är Frölunda som gör den här ungdomssatsningen. Historien visar att juniorer på senare tid inte är direkt premierade när det gäller att få en rejäl chans att ta en plats i A-laget, det är bl.a. därför våra mer framgångsrika juniorer som John Klingberg, Johan Sundström, Niklas Folin, Otto Jaksch, Patrik Näslund, Viktor Backman och Robin Dahse mfl. sökt sig till andra klubbar när deras kontrakt med J20 gått ut, även om både John och Johan fick spela i elitserien så fick de aldrig riktigt chansen att på allvar slå sig in i truppen.

Mats Grauers är inte någon supporter av juniorhockey, han tycker det är bra med en juniororganisation, att utveckla spelare men vinster är tydligen inte lika viktigt då att all kraft ändå ska läggas på a-laget i elitserien så det ska bli intressant att se hur saker och ting utvecklar sig. Får man se Mats G på fler juniormatcher i år och har han helt ändrat uppfattning sen jag träffade honom sent förra säsongen? Och vad är hans tankar kring att utveckla juniorsidan ännu mera då de till syvende sist inte får chansen i elitserien?

Jag önskar hur som helst Emil Olsén ett stort grattis till den nya tjänsten, rätt man på rätt plats och lycka till nu… Övertyga lagledningen om att bra juniorspelare på allvar SKA få chansen i elitserien!

Vad tycker ni om Frölundas senaste satsning? Kommer fler juniorer att få chansen än tidigare i och med den satsning de nu gör eller är deras satsning onödig för att efter utbildningen inte kunna erbjuda dom spel i elitserien och se dom lämna för andra klubbar?

 

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

6 Kommentarer

 1. Tycker Frölunda fått fram en del och gett chansen till ganska många. Ingen av de du nämnde ovan har blivit upplockad av något annat ES lag (förutom Klingberg som är skadad, men honom ville inte jag se i a-laget) vad tyder det på? De håller inte ES klass helt enkelt. Dessutom drar ju en del till AHL och liknande. Tycker en sådan som Sundström fått många chanser och spelat med a-laget i två säsonger.
  I år har Frölunda Collberg, Svedberg och Bohm i truppen. Andra namn som tydligen är ett resultat av Frölundas ”icke satsning på juniorer” är Tömmernes, Lasu, Axelssons*2, Bäckman, Lundqvist, Tolsa, Kahnberg och Sjöström. Tror ytterst få ES-lag kan skryta med samma resultat.
  Det är svårt med junior satsningar i hockey, om de blir för bra drar de ändå och är de inte tillräkligt bra så får de inte chansen?
  Jag hoppas i framtiden att ES lagen ska få bättre betalt för sina juniorer och att Frölunda signar upp dem för många år framöver.

  • Fast det är ju bara skitsnack. Att sitta och skryta över juniorhockey och droppa namn som Kahnberg, Tolsa och Lundqvist blir lite pinsamt när dem varit seniorspelare i över tio år. Titta på Linköping, inför den här säsongen belönade man totalt sju juniorspelare med A-lagskontrakt, några är utlånade till HA men de flesta är kvar i Linköping, lägg därtill att man luftat en 95:a i ET och dessutom ett antal A-juniorer vid sidan av det.

   Om det ser ut så i en klubb som Linköping, vad är sannolikheten att Frölunda skulle vara annorlunda. Inte speciellt hög, säger jag som bevakat juniorhockey sedan -08. Allt går i cykler och av naturliga skäl kan man inte producera starka kullar varje år, det har inte funkat sedan man tillät flera klubbar att ha riksintag på hockeygym.

   Att juniorerna i Frölunda skulle vara för dåliga för att bli upplockade i A-laget är skitsnack så det räcker. Allt handlar om ledning, det handlar om viljn att utveckla sitt eget lag, den vilja saknar Frölunda med Kenta Johansson i förarsätet. Det är betydligt roligare för honom att ta in tyngre namn, för att Frölunda ska få upp ytterligare juniorer så måste ni byta ledarskap och rekrytera inom klubben, en tränare med hjärta för Frölunda.

   • Skitsnack? Naturligtvis gav du ingen kommentar till att ingen av dem (som nämndes i första inlägget) har fått ett a-lags kontrakt med en annan ES klubb. Enda gubben där som jag är ledsen att Frölunda släppte var Näslund men det finns ju inget som säger att han inte kan komma tillbaka. Istället nämner du Linköping som signat 7 juniorer?! Linköping har i dagslägget: 5 Målvakter, 11 backar, 15 forwards. Lite många? Vem kommer får speltid framöver? Jag är tveksam till om fler än två av dessa sju får ES speltid denna säsongen.
    Jag nämnde Kahnberg mfl. för att vissa lite historiken av Frölundas junior satsningar men vi tänker kortsiktigt nu för att göra dig glad.
    Viljan att utveckla ett lag? I dagens ES handlar det enbart om resultat för stunden, precis som överallt annars. Nästa säsong vet ingen vad som händer. Kentas jobb är inte ett dagis där man ska ta hand om individer. Hans uppgift är att vinna så många matcher som möjligt. Anser han att det finns en spelare som är tillräkligt bra eller har potential att snart vara tillräkligt bra att ta en plats i a-laget så tar han givetvis upp den spelaren (Collberg, Bohm och Svedberg). De spelarna som släpps är inte tillräkligt bra helt enkelt (Backman, Folin, Jaksch, Dahse mfl.).
    Roligare att ta in tyngre namn? Ja, det blir ju ingen press att ta in dyra värvningar… Inga frågor om ”varför inte stjärnan presterar” när det går dåligt. Det är ju mycket ”tråkigare” att ta upp en junior som så fort han presterar får benämningen ”Resultat av Kentas fingertopp känsla”. Föresten Collberg gjorde inte en ynka poäng förra året, tror du det störde Kenta mer än Kovistos situation?
    Hjärta för klubben? Blir så trött när jag hör folk tjata om detta. Tränare liksom spelare går till den klubben som betalar mest. Om det är att någon stannar för något annat så är det för familjens skull. En som har ett stort Frölunda hjärta är Fredrik Pettersson. Han åkte till Ryssland för att han får 20mkr där för två år där. Alla normalt tänkande fans förstår och accepterar en sådan flytt.
    Det enda Frölunda behöver är en tränare som ställer det bästa laget för tillfället på isen och som har störst chans att vinna matchen, inget annat.

    • Du har verkligen snöat in nu grabben. Kolla på Brynäs, Linköping, Rögle eller vilken klubb du vill så försöker man hela tiden att bygga med så mycket eget som möjligt för att bygga den stomme som gör att man på både kort -och lång sikt kan bygga en framgångsrik organisation. Det går inte att komma ifrån receptet, en gång i tiden var Frölunda bäst på det men man lutade sig tillbaka när framgången kom istället för att fortsätta jobba framåt. Nu har man en ideologi i seniorverksamheten att det bästa ska komma utifrån och det skadar inte om det kommer från utlandet.

     Jag är helt övertygad om att man har minst en handfull juniorer som skulle kunna ta en plats ES, men placerar man juniorerna i checkinglinor, eller i en fjärdeline med några minuters speltid så får man ju det resultat som du kallar för att man inte håller för ES. Placera Brunnström, Axelsson eller någon annan etablerad spelare i samma roll så kommer du få exakt samma resultat.
     Din bristande kunskap om juniorerna i Linköping är ganska talande för ditt utlägg, gå hem och läs på lite så tar vi en diskussion senare.

     • Frölunda har ju inte det tydligen! Då inget annat ES lag har erbjudit dem kontrakt. De är ju tillräkligt bra och billiga enligt dig. Du har fortfarande inte svarat på den frågan?
      Ja, Linköping har ju verkligen gått bra de senaste åren… Ett poäng från kvalserien, ett par Czecher, förra säsongen. Vad bra att de bygger långsiktigt i år, framförallt med tanke på att de inte får några pengar från Ryssland längre. Hade de fått dessa rubel i år hade garanterat de satt in dem på banken och låtit juniorerna spela… Orkar inte ens kommentera Rögle, säg en spelare på marknaden de inte hugger på som kommer ta en plats från en junior?
      Det är väl klart att alla klubbar vill satsa på eget då det är billigare. Frölunda har gjort detta men blivit av med många vilket Brynäs också kommer att bli. Kan hålla med om att idioten Nubben gjorde några horribla satsningar men senaste två åren har satsats vettigt enligt mig.
      Framgångsrik organisation? Finns bara ett exempel på detta i Sverige. Färjestad. De har vunnit mest de senaste 10åren och tjänat mest pengar. Varför gör inte dessa så som du säger? Varför har inte de massa juniorer i laget (ex. Frölundas ratade)? Varför hade de inte ens ett J20 för några år sedan? Visa mig den SM-guld vinnande laguppställningen som hade många juniorer de senaste åren?
      Jag är inte emot juniorer men ska de spela så måste de vara minst lika bra helst bättre än spelaren de ersätter annars blir laget sämre.
      Problemet är att du Toni tror att om alla andra lag förutom Frölunda skulle få 10mkr skulle de satsa det på organisationen, juniorer etc. när verkligheten är den att de skulle satsa den på nya spelare.

     • Men ärligt. Titta på Skellefteå, minst hälften av deras trupp varje säsong består av egna produkter som kommit från det egna ledet och som sakta men säkert matchats in i truppen sedan junioråren.
      Det du inte fattar, antingen är du för dum eller så har du noll koll på svensk juniorhockey, är att svensk juniorhockey tillhör en av världens bästa just för att man vågar satsa på unga spelare i ES. Tror du att ett svenskt landslag med spelare enbart från SE skulle ha en suck JVM??

      Din definition av framgångsrik organisation handlar är aningen smal. En framgångsrik organisation handlar ju inte om att bara vinna idag utan om att vinna i morgon och om tio år och för det krävs att man producerar egna spelare, en dag tar pengarna slut och då tvingas man att gå tillbaka till grunderna och ett bra exempel på det är Djurgården som blandar ungt med erfarenhet.

      Dina kunskaper om Linköping är som sagt begränsade, vilket tydligt syns. Dessutom är LHC bara ett i raden av klubbar som man kan använda som exempel, klubbar som tydligt arbetar med att jobba in juniorer i sin seniortrupp. Hittills har LHC nyttjat 10 juniorspelare under de inledande ET-matcherna och jag tror ingen annan klubb kan mäkta med det.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.