Inte skrivet i sten

0

Då var det igång igen. Tyvärr syftar jag inte på fystester, isträningar och träningsmatcher eller det jag tänker på har iofs med det hela att göra på sitt sätt.

Elitserien är 12 lag. Sveriges 12 bästa lag. 12 lag från ett land med riktigt goda hockeykunskaper, det är inte Polen vi snackar om här som kanske kan matcha max ett topplag. Här i vårt avlånga land återfinns hur mycket goda hockeykunskaper som helst. Såväl på isen som i båset som i alla led i många klubbar.

Att tippa Elitserien är som, den forna frölundaspelaren, Christian Ruuttu en gång sa inför en final mellan Frölunda och Färjestad ”man kan kasta pengen”. Klassiskt och kanske lite roligt men helt ärligt så är det faktiskt lite på det sättet numera.

Hockeyn har utvecklats. Alla klubbar (inkl många utan A-lag i Elitserien) har en helt annan organisation idag än för säg tio år tillbaka i tiden. Visst, det skiljer i spelarbudget lagen emellan men inte på det sättet så det har det avgörandet att man redan under första veckan av försäsongen kan såga ett lag till att knappt ta några poäng alls under serien mer än när motståndarna mer eller mindre tycker det är skit samma ifall dom tar några poäng. Lika illa åt andra hållet. WOW. Värvat två spelare som gjorde +2o poäng i NHL förra säsongen. Behöver inte betyda ett skit när Elitserien kör igång. När det är andra förutsättningar, annat språk, annan kultur, mat, vänner, familj.. you name it!

Allt hänger på gruppen. Laget. Känslan. Det är så mycket runt omkring som ger avtryck på hur ett lag ska kunna prestera under en säsong. Jag säger inte att s.k. stjärnor i ett lag är dumt att ha. Tvärtom kan dom vara precis dom stjärnorna dom får betalt för att vara men det gäller att det funkar med allt ovanstående annars är löneavin totalt meningslös och ett ungdomskontrakt från egna leden precis av lika stor vikt. Om inte större.

Men för att underlätta hela säsongen säger vi så här. Färjestad vinner guldet. SAIK serien. Rögle klarar sig inte kvar och Timrå fortsätter få det jobbigt samtidigt som Djurgården åker genom allsvenskan på en skridsko och Karlskrona blir allas lilla pinjata i Allsvenskan. Fy fan vad trist!!

Allt kan hända och det absolut innan spelarna ens hunnit bli bekväma i sina nya skridskor. Alla spelar samma sport!

Frilans skribent/fotograf. Driver juniorhockey.se samt fototjänsten Hockeyfoton.se. Tveka inte att kontakta mig via, mail | twitter | 070-282 01 04.

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.