Ett lag om dagen – Plats 2

4

Elitseriesäsongen närmar sig med stormsteg och den ena sajten efter den andra släpper sina genomgångar av elitserielagen. Här på Pucksnack.com kommer ni att kunna läsa vår genomgång av elitserielagen i våran serie “Ett lag om dagen – En serie i tolv delar”.

Vi har även kontaktat 12 hockeyjournalister, en i varje stad som har ett elitserielag, för deras kommentarer kring just det aktuella laget. Lagen kommer inte i bokstavsordning utan efter den placering vi anser att laget förtjänar sett till förluster, nyförvärv och tidigare insatser i Elitserien/Hockeyallsvenskan.

Vår analys av Färjestad BK
Förra säsongen inledes likt en mardröm för Färjestad när man inte fick sitt spel att fungera alls och man trillade längre och längre ner i tabellen. Även om det började lukta fiasko lång väg kändes det som paniken aldrig riktigt bröt ut då man jobbade på och plötsligt var man ett lag på slutspelsplats igen för att inom ytterligare ett par omgångar vara bland toppen i serien.

Färjestad är alltid ett lag att räkna med. Ett lag som år efter år levererar en bra, underhållande och vinnande hockey.

Inför stundande säsong har man tappat en rad med tunga spelare som t ex Christopher NihlstorpKristofer BerglundJonas BrodinMartin Sevc m fl men kanske tyngsta förlusten ändå är den resliga och pålitliga backbjässen Jonas Frögren som tar sig ann nya utmaningar i Ryssland och KHL. Trots dessa namn borta från truppen känns det ändå som Färjestad har ett nytt potentiellt vinnarlag att matcha. Nya spelare in i truppen är Martin RöymarkVille Lajunen, nygamla Alexander Salak, transatlanterna Jack Connolly och Chris Lee samt som ersättare till Frögren har man fått in MoDos forna lagkapten Ole-Kristian Tollefsen.

Karlstadlaget har fått ihop en bra mix som ser vass ut och som säkert kommer leverera riktigt bra hockey till vintern. Salak vet hur man vinner med FBK och transatlanter vet alltid hur man vinner sedan har man Tollefsen som är en riktigt stabil back som kan bli ett vinnande vapen i jakten på ett nytt guld.

På pappret ser nya Färjestad ut som ett bättre lag än fjolårets trupp. Pappret är en sak, det gäller att få det att funka som helhet och är det någonstans det brukar göra det så är det ju i den berömda ”familjen” i Karlstad som dessutom plockar in sin gamla trotjänare Radek Hamr i tränarstaben.

[box_dark] Jacob Järpegård är journalist på Värmlands Folkblad och har genom åren kommit ut med många övergångar, avslöjanden som kvällspressen plockat upp. Jacob finns även på Twitter![/box_dark]

1) Om man ser till hur Färjestad har värvat, tycker du att det finns en balans mellan vad klubben har förlorat och vad som har kommit in?

– Det korta svaret måste ändå vara ja. Jonas Frögren är den tyngsta förlusten, men hade nog inte kunna ersatts med någon bättre än Ole-Kristian Tollefsen sett till lön och marknad. Detsamma gäller med Cristopher Nihlstorp ut – Alexander Salák in, absolut plus/minus noll. Sen tror jag att Chris Lee kan fylla Martin Sevc skridskor bra, även om de kanske inte är samma spelartyp, men Lee lär få istid i ”Sevc-klass”.

– Forwardssidan tycker jag ser mer intressant ut än förra säsongen – Mattias Sjögren hade det tungt i comebacken, Hannes Hyvönen gjorde ingen glad efter han fick sitt try out-kontrakt förlängt, Stefan Meyer var en utfyllnadsspelare. Då känns Jack Connolly betydligt mer intressant. Kul också med Max Görtz i A-lagstruppen från start. Den enda värvningen som jag egentligen är fundersam över är Martin Röymark, han kommer göra sitt jobb, men frågan är om det är en sådan spelare som FBK behöver ytterligare en av. Blir det någon värvning när fönstret öppnar igen lär det dock vara en anfallare som kommer in i FBK-truppen. Många fans hade nog hoppats på en mer renodlad offensiv ytterforward.

– Jonas Brodin är väl egentligen den enda spelaren som inte ersatts, men det går å andra sidan inte att hitta en jämnbördig ersättare till en sådan supertalang. Färjestad kan ändå hoppas på att Oscar Klefbom är redo att ta en större plats i truppen den här säsongen.

2) Vem blir årets utropstecken i ditt lag?

– Har än så länge bara sett en träning och fått rapporter från en träningsmatch, men tror ändå att någon av nordamerikanerna Chris Lee eller Jack Conolly har kvalitéer som kommer att räcka långt i elitserien. Båda ger ett oerhört proffsigt intryck och är dessutom (mer eller mindre) vana med spel på stor rink. Annars tror jag även att Patrik ”Peppe” Lundh kan få sitt riktigt stora genombrott – är en spelare för en förstakedja i mitt tycke.

3) Om du fick välja en spelare i dagens elitserie att värva till ditt lag, vilken spelare hade det blivit då? Motivera varför

– Med Silfverberg borta får man väl ändå välja det näst bästa: Calle Järnkrok. Lysande redan förra säsongen och en spelartyp som saknats i Färjestad ganska länge egentligen.

Sist men inte minst: Vilket lag vinner SM-guld?

– Ingenting talar väl för att elitserien har blivit mindre jämn än under förra säsongen, även om Brynäs var klart bäst i slutspelet då. Så det känns rätt hopplöst att tippa ett guld redan i augusti. Men jag tror det står mellan Färjestad, HV 71, och Skellefteå med Luleå, Frölunda och Brynäs som utmanare. Ja, ni ser, sex lag var jag tvungen att nämna. Men får väl dra till med ett… Efter två raka silver vinner Skellefteå efter sex matcher mot Färjestad.

[box_tip]
1. Skellefteå AIK
2. Färjestad BK
3. Modo Hockey
4.
5. Brynäs IF
6. Luleå HF
7. Linköping HC
8. Frölunda
9. AIK
10.
11.
12. Rögle BK
[/box_tip]
Klicka på respektive lag för att se genomgången.

För mer info om FBK:
FBK Officiell
FBK´s trupp på EP

Frilans skribent/fotograf. Driver juniorhockey.se samt fototjänsten Hockeyfoton.se. Tveka inte att kontakta mig via, mail | twitter | 070-282 01 04.

4 Kommentarer

  1. Gillar verkligen konceptet ni försöker applicera på pucksnack. Och bara på det viset så höjer ni erat anseende bland alla bra som mediokra bloggar som är aktiva landet rund. Att ni tar ett lag om dagen och bäddar in åsikter från journalister visar att ni är seriösa och det gilllar en hobbybloggare som jag. Som aldrig tagit anspråk på att vara speciellt framåt eller bakåt i mina åsikter. Fortsätt gärna i samma höga standard

    Likaså är tipset om Färjestad lite av min egen bild av värmlänningarna. Där och farliga som alltid och med många intressanta namn. Conelly i synnerhet.

    Hatten av för herr Sten och Co

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.