”Lockouten vore förödande för Elitserien”

3

Jag förstår att en NHL-lockout känns som en kittlande tanke för många hockeyälskare och jag kan inte säga emot, det vore fantastiskt att se några av de största hockeystjärnorna i världen i svenska Elitserien. Samtidigt så vet jag att det skulle vara fullständigt förödande för Elitserien som varumärke och som en kontinuerlig producent av skickliga unga talanger.

I Expressen kan man läsa att så gott som alla sportchefer säger nej till hemvändande NHL-spelare under lockouten och förslaget om förbud mot korttidskontrakt är på tapeten. Alla tillfrågade sportchefer förutom en (Markus Näslund) ser inte något nöje i att ta hit NHL-spelare under lockouten, i så fall ska dem skriva kontrakt över hela säsongen och en rak översättning av det är att dem inte spelar i Elitserien eftersom dem inte kan skriva kontrakt som skulle sträcka sig över lockouten eftersom dem redan står under kontrakt. Det här skulle krasst innebära att Frölunda kan säga tack och godnatt till Lundqvist, Karlsson och Eriksson. Modo kan säga tack och god natt till Bröderna Sedin, Alex Steen, Tobbe Enström och Victor Hedman.

NHL-lockouten 2004/05 var förödande för många klubbar. När man valde att plocka in de allra största stjärnorna under lockouten så satte man sin ekonomi i andra hand och det finns klubbar som än idag är lidande av det. Svenska ishockeyförbundet har ridit på den vågen och lanserade ett program för att lyfta fram juniorer, något som klubbarna välkomnade av den enkla anledningen att dyra importer inte längre fanns på kartan till följd av den dåliga ekonomin man anskaffat sig under lockouten. Eller, ja det är min konspirationsteori.

De lagen som skulle dra mest skada av en lockout där NHL-spelarna för komma och gå lite som de själva vill är klubbarna med imponerande juniorverksamheter som Rögle, Linköping, Modo, Brynäs, Frölunda och HV71. Det som är tragiskt är att dem lagen också tillhör dem som säkerligen inte skulle tveka en sekund på att ta hem sina NHL-stjärnor om chansen gavs, oavsett vad man säger nu. Anledningen till att man kan sitta tillbakalutade och charmigt säga att man inte tänker satsa på att NHL-spelare under lockouten är för att den just nu inte är ett faktum.Om det blir en lockout i år så kommer den bli kortvarig och räkna då med att tongångarna kommer låta helt annorlunda. Att lyfta upp juniorer i seniortrupperna är inget som på ngot sätt kommer prioriteras före att vinna och möjligheten att få värva stora namn, om än för en liten stund.

 

33 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Twitter. Jag kommer att leverera intressanta intervjuer och tankar både i textform och genom video. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

3 Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.