Ny NHL lockout, vad händer med elitserien då?

Senast det var lockout i världens bästa liga kom spelare som Henrik Zetterberg, Daniel Alfredsson, Samuel Påhlsson, Bröderna Sedin och Henrik Lundqvist tillbaka till elitserien och gjorde så att Elitserien blev världens bästa hockeyliga.

Nu snackas det som sagt att det är på väg att bli ytterligare en ny lockout då NHL och spelarfacket NHLPA har svårt att komma fram till en lösning kring hur det nya NHL avtalet ska se ut.

Nedan är några av punkterna som det ska diskuteras fram en lösning på.

Intäktsfördelningen: Produkten NHL går otroligt bra och intäkterna ökar. Publiken strömmar till arenorna, fler sponsorer vill synas kring ligan och man har skrivit ett tioårsavtal med tv-bolaget NBC. Just nu får spelarna 57 procent av intäkterna medan klubbarna får 43 procent. NHL-ledningen vill att det ska vara 50/50 i det nya avtalet.

Förhandlingsdatum: Avtalet mellan NHL och NHLPA går ut den 15 september. NHL har i flera månader velat förhandla fram det nya avtalet, men spelarfacket krävde att säsongen skulle ta slut innan de satte sig vid förhandlingsbordet.

Säkerhet och regler: Spelarna tycker att NHL fattar många beslut över deras huvuden. ­Spelarna vill ha mer att tycka till om när det gäller regler och säkerhetsfrågor, som till exempel hur man ska hantera alla hjärnskakningar

Hur många som förhandlar: Spelarfackets boss Donald Fehr vill att fler spelare ska vara med vid förhandlingsbordet. NHL-ledningen menar dock att större delegationer skulle bli mindre effektivt.

OS-frågan: Spelarna vill spela OS i Sotji 2014, ägarna är mer tveksamma. ”Ingen fråga som kommer att avgöra allt. Vi förstår ägarna, men självklart vore det kul att spela OS, men det är trots allt klubbarna som betalar vår lön”, säger Doug Murray.

Draftens tvåårsregel: Som det är nu måste NHL-klubbarna kontraktera en draftad spelare inom två år för att inte förlora rättigheterna. Spelarfacket är nöjt med den regeln. NHL-ledningen vill däremot utöka den regeln till fyra år.

”Escrow”-systemet: NHL-klubbarna har sedan 2005 hållit inne på tio procent av spelarnas löner, som en säkerhet, innan man sett exakt hur mycket intäkterna blivit under säsongen. Ett system spelarfacket ogillar.

***

För elitserien är detta givetvis positivt till en viss del för tänk er vilka spelare vi kan få se i våra arenor runtom i Sverige. Varje arena kommer med största säkerhet att vara utsåld, klubbdirektörerna kan gnida sina händer, le och se hur biljetterna veckor innan specifika matcher redan är slutsålda men som med allt positivt finns det även en baksida.

Vid en ev. NHL lockout skulle det innebära att klubbarna drar på sig kostnader för de spelare som är här och ”gästspelar” under en viss tidsperiod, kostnader man normalt sett inte skulle ha, vidare betyder det att de trupper som är spikade nu då det endast återstår två – tre veckor innan ES lagen går på is förändras, spelare får stå vid sidan, i värsta fall byta klubb under tiden NHL spelarna är här medan andra spelare helt enkelt får träna med laget, casha in sin lön och se matcherna från läktarna. Hur kul känns det för de berörda spelarna? Vad sänder det för signaler till de berörda spelarna,”du duger just nu men kommer våra NHL spelare så får du stå vid sidan”. Blir det en lockout så snackas det om att den endast sträcker sig till juluppehållet och efter det ska alltså de spelare som fått stå vid sidan spela för helt plötsligt duger de..?

Hockeyexpressens Jonatan Lindquist hade ett snack med Linköpings sportchef Johan Hemlin, där har vi en sportchef som ser nyktert på saker och ting. Han vill inte riskera vare sig klubbarnas ekonomi eller den produkt Elitserien faktiskt är. Han säger vidare att, – OM NHL spelare ska komma så ska det vara på kontrakt för hela säsongen och inte bara fram till jul. Även Brynäs klubbdirektör Hans – Göran Karlsson håller med i resonemanget. – Det är som med artister nu, de ska vara kvar till final sju annars blir det jättekonstigt. Det ska vara vår egen produkt, även om det är lockande att få in storstjärnor. I det korta perspektivet är det en jättegrej men i det långa perspektivet tror jag faktiskt inte att det är bra.

Sportcheferna har en rejäl uppgift framför sig att hitta en lösning på för visst vore det skoj att se NHL lirarna återigen i Sverige men inte till vilket pris som helst och definitivt inte om det gör mer skada än nytta både för ekonomin och en spelares självförtroende.

Vad tycker ni som köper biljetterna och ser matcherna? Är ni beredda att se stjärnorna till vilket pris som helst, även om det betyder stora ekonomiska smällar för våra Elitserieklubbar? Kommentera gärna nedan.

Mattias Ek bloggar om en ev. lockout.

***

En av världens bästa spelare genom tiderna, Peter Forsberg, fyller 39 år idag. Självklart önskar vi Peter ett stort grattis på födelsedagen!

 

33 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Twitter. Jag kommer att leverera intressanta intervjuer och tankar både i textform och genom video. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

2 Kommentarer

  1. Som Johan Hemlin säger: ”OM NHL spelare ska komma så ska det vara på kontrakt för hela säsongen och inte bara fram till jul.”

    Annars kan det nästan kvitta.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.